fő tartalom

Orbán Viktor Dunaújvárosba jön

Hírkép: Orbán Viktor Dunaújvárosba jön

Olyan kormánydöntés született, amely városunkat is érinti. A főbb kérdésekről Cserna Gábor, a helyi Fidesz elnöke tartott sajtótájékoztatót, melynek keretein belül az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök városunkba is ellátogat. Forrás: dunaujvaros.com

A kormány ezen döntéseinek városunkat is érintő vonatkozásairól és azok részleteiről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke.

– A kormány elfogadott egy olyan ütemtervet, amely uniós források felhasználásra vonatkozik. Ezek kiemelten érintik a megyei jogú városokat. Olyan fejlesztési, nagyszabású beruházásokat jelenthet ez számunka, mint például a belvárosi rehabilitáció, vagy éppen a Római városrész megújulása – kezdte Cserna Gábor.

Cserna Gábor azt is hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tesz mind a huszonhárom megyei jogú városban, hogy egyeztessen a vezetőkkel, milyen céljaik, igényeik, elképzeléseik vannak a fejlesztésekkel kapcsolatban, mire kívánják felhasználni a forrásokat. Mint mondta, több elképzelésük is van. Az egyik, hogy a folytatnák a belváros megújulását, a Városháza tértől a Barátság városrész felé. Szeretnének a Római városrész szociális városrehabilitációjához hasonló beruházást, amely nagy valószínűséggel a Dózsa II. városrészben valósulhatna meg. Ezeknél kisebb nagyságrendű, de a város szempontjából fontosabb megújulás lehet a Kádár-völgyben lévő állatsimogató (erre külön pályázat is van), illetve a Magyar úton található kovács műhely, amely része lehet a Monbach kúria megújulásának is. A pártelnök hangsúlyozta, a kis- és középvállalkozások támogatását is tartalmazza a költségvetés. A részletekről, hogy pontosan milyen forrásokból, milyen területen valósulhatnak meg fejlesztések, pár héten belül kiderülhet.

Még tárgyalás kérdése az, hogyan történjen majd az egészségügy átalakítása. Ezzel kapcsolatban Cserna Gábor hangsúlyozta, a szerzett jogokat meg kell őrizni térségi feladatokat is ellátó kórházunknak. Kiemelt  intézménynek számít, az átalakításánál figyelembe veszik többek között, hogy megyei jogú város vagyunk, ipari létesítmények működnek, híddal, autópályával rendelkezünk, taval ypedig négymilliárd forintból épült meg az új műtőblokk.

Kormánydöntés született a gyermekek étkeztetéséről is.

– Dunaújvárosban nem újkeletű dolog, hiszen minden évben pályázat útján biztosítjuk az ingyenes nyári közétkezetést a rászoruló gyerekeknek. A kormány most három milliárd forint többlettámogatást kíván felhasználni, hogy többször is biztosíthassuk az étkeztetést gyerekeknek, nagycsaládosoknak – vázolta Cserna Gábor.

A lakáshitelesek megsegítését szolgálja az úgynevezett lakás-cafetéria rendszer létrehozása. Ez mintegy hétszázezer hitelesnek jelent segítséget, amely a munkáltatótól igényelhető, mint például az Erzsébet utalvány.

Mintegy három milliárd forintot fordítanak idén a Nemzeti Tehetségprogramra, amely elsősorban a nehéz sorsú, de tehetséges középiskolások támogatását szolgálja. 

Cserrna Gábor a sajtótájékoztató végén azt is elmondta, építő jellegű tárgyalásokat folytatnak a vasmű vezetésével, de ennek részleteiről majd dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő fog beszámolni.

http://dunaujvaros.com/hirek/201501/elhetobb_dunaujvarosert_minisztereln...

  • Létrehozva: 2015. január 30.