fő tartalom

Mondj nemet - a kábítószerre, a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra!

Hírkép: Mondj nemet - a kábítószerre, a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra!

„MONDJ NEMET! - Mutasd meg, TE hogyan mondasz nemet a káros szenvedélyekre!” címmel az általános iskolások számára hirdetett fotópályázat megnyitóját rendezi a megyei kormányhivatal és partner szervezetei május 27-én, Székesfehérváron, a Dohányzásellenes Világnaphoz kapcsolódóan.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente mintegy 6 millió ember hal bele füstölgő szenvedélyébe. Ezért nyilvánították május 31-ét Dohányzásellenes Világnappá. Az idei év fő témája a dohánytermékek tiltott kereskedelme elleni harc. A dohánytermékek tiltott kereskedelme különböző szempontokból is jelentős globális probléma, beleértve az egészségi, jogi, gazdasági, kormányzati és a korrupciós vonatkozásokat is.

Magyarországon idén különösen időszerű a dohányzás problémaköre. A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatékonyan óvja meg az embereket a munkahelyi passzív dohányzás ártalmaitól, de a dohánytermékek kereskedelmének újraszabályozása, úgy tűnik, nem hozta meg a kívánt eredményt. A KSH által a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint különösen a fiatal férfiak körében nőtt a dohányosok száma a 2009. évi adatokhoz képest (5,5 %-kal), még a fiatal nők esetében 2,9 % az emelkedés.

 Magyarországon évente 20 ezer fölé teszik a dohányzás áldozatainak számát.

Ezért működik együtt a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Székesfehérvár Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, az Alba Caritas Hungarica Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia, a Wichern Alapítvány Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat, valamint a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ a Székesfehérvár Egészségügyi Ellátásáért Közalapítvány támogatásával egy általános iskolai fotópályázat kiírására a Dohányzásellenes Világnaphoz kapcsolódóan. A pályázatnak már a címe is sokat mondó: „MONDJ NEMET! - Mutasd meg, TE hogyan mondasz nemet!”  

A feladat olyan fényképek elkészítése volt, melyek középpontjában a kortársakhoz szóló, a káros szenvedélyeket elutasító magatartás áll. A fotók tükrözzék, hogy a pályázók hogyan mondanak nemet a kábítószer, a dohányzás és az alkoholfogyasztás csábítására.

A zsűri tagjai: dr. Almási Ferenc járási tisztiorvos, Östör Annamária egészségügyi- és sporttanácsnok, az Alba Caritas  és a Wichern Alapítvány munkatársai. A fődíjat dr. Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója adja át. A kiállítás megnyitójára és a díjak átadására május 27-én 14 órakor kerül sor a fehérvári buszpályaudvar várótermében.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

  • Létrehozva: 2015. május 22.