fő tartalom

GERSHWIN SZERELMEI, OLÁH KÁLMÁN TRIO és VERS-ES-ES(E)T a Petőfi liget e heti programkínálatában!

Hírkép: GERSHWIN SZERELMEI, OLÁH KÁLMÁN TRIO és VERS-ES-ES(E)T a Petőfi liget e heti programkínálatában!

A rövid ideig (1898–1937) élt amerikai zeneszerző, George Gershwin és két legnagyobb szerelme, Kay Swift (komponista) és Paulette Goddard (Charlie Chaplin felesége, Gershwin számára a „végzet asszonya”) térnek vissza amolyan szellemként, dalokkal, történetekkel, teremtenek kapcsolatot a múlt és jelen között. Az egyszerre ironikus, egyszerre drámai mesében – a jazz köré, mellé „építve” – a létezés értelmét is firtatják. Ahogy a címszereplő, Barabás Kiss Zoltán fogalmazott „az életében nagy fájdalmakkal küszködő Gershwin itt most kiteljesedik, nincsenek problémák, csak érzelmek és az őt igazán jellemző fanyar humor.”

A Petőfi liget e heti programjai

 

július 8. szerda 20 óra színházterem

LIGET SZÍNHÁZ

-----------------------------

Az első magyar jazz-fantasy: Szabó Zoltán Attila Gershwin szerelmei című alkotása!

GERWIN SZERELMEI

zenés előadás

George Gershwin: Barabás Kiss Zoltán
Kay Swift / Paulette Chaplin: Fehér Adrienn

Közreműködik:
Fehér Gábor és Veér Bertalan

Smink, haj:
Leblanc Ica

Rendező:
Márkó Eszter

A rövid ideig (1898–1937) élt amerikai zeneszerző, George Gershwin és két legnagyobb szerelme, Kay Swift (komponista) és Paulette Goddard (Charlie Chaplin felesége, Gershwin számára a „végzet asszonya”) térnek vissza amolyan szellemként, dalokkal, történetekkel, teremtenek kapcsolatot a múlt és jelen között. Az egyszerre ironikus, egyszerre drámai mesében – a jazz köré, mellé „építve” – a létezés értelmét is firtatják.

Ahogy a címszereplő, Barabás Kiss Zoltán fogalmazott „az életében nagy fájdalmakkal küszködő Gershwin itt most kiteljesedik, nincsenek problémák, csak érzelmek és az őt igazán jellemző fanyar humor.”

(forrás: Raffai Ferenc)

A budapesti Bánffy Zeneszínház előadása

 

július 10. péntek 20 óra Művész-terasz

OLÁH KÁLMÁN TRIO

----------------------------------

A trio különleges zenei világának fontos, stílusokon átívelő részét képezik a sajátos, a klasszikus zene és a dzsesz világát összefonó kompozíciói. A zenekart vezető, Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerzői versenyt, a Thelonius Monk Jazz Competition fődíját.

Oláh Kálmán – zongora

Balázs Elemér – dob

Barcza Horváth József – nagybőgő

 

július 12. vasárnap 20 óra

zenepavilon

VERS-ES-ES(E)T

------------------------------------

A téma a sorokban és a sorok között: emberi kapcsolataink, családi minták, amelyekben felnőttünk, mindezek vetülete párkapcsolatainkra, szerelmi történeteink, azok szavaival, akik legtesthezállóbban fogalmazzák meg. Erdős Virág, Forgách András, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Varró Dániel munkássága, versek, írások egy helyét és útját kereső lányról, csajról, nőről, anyáról a harmadik X-en túlról.

Egy nő: Tőkés Nikoletta

 

  • Létrehozva: 2015. július 7.