fő tartalom

Gyermekszemészeti szűrés dunaújvárosi óvodások számára

Hírkép: Gyermekszemészeti szűrés dunaújvárosi óvodások számára

Régen várt eszközzel bővült a gyermekszemészeti szakrendelés műszerparkja. A Szent Pantaleon Kórház és a „Látó szemért” Alapítvány forrásaiból beszerzésre került egy Plusoptix A09 típusú gyermek kézi autorefraktométer, mely a gyermekek objektív látásvizsgálatára alkalmas készülék. Ezzel egyszerűen ki tudják szűrni a gyermekkori fénytörési hibákat, valamint több egyéb szembetegséget, fejlődési rendellenességet. http://www.pantaleon.hu/cgi-bin/index.cgi?&&mode=content_view&content_id...

A vizsgálat kb. 2 méter távolságból történik, egyszerre mindkét szemen, így nem megterhelő a gyermekek számára. Kézenfekvővé vált a készülék szűrésre történő használata, melyet a szemészeti osztály szakemberei felvállaltak.

"A célunk az, hogy az iskola elkezdése előtt ki tudjuk szűrni azokat az eseteket, amelyek a fokozott megterhelés hatására később biztosan szemüvegessé válnának. Ezeknél a gyermekeknél fejfájással, homályos látással, egyéb kellemetlen tünetekkel jelentkeznének később a panaszok. Kórházunk kezdeményezését Cserna Gábor polgármester, illetve Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata is felkarolta. Az óvodák központi intézményigazgatójával és személyzeti vezetőjével történt egyeztetés után a szűrővizsgálatokat 2017. május 3-án (szerdán) kezdjük el, és ezután minden szerdán 9-11-ig folytatjuk. Egy-egy alkalommal 10-10 gyermek szűrése történik meg az 5-6 éves korosztályból. A fentebb említett vizsgálaton kívül általános szemvizsgálat, a térlátás vizsgálata, a szem elülső részének és a vörösvisszfénynek a vizsgálata is megtörténik, mely vizsgálatok számos rejtett szembetegséget is kiszűrhetnek. A szűrésre a csoportokat óvónők kísérik el a Rendelőintézetbe, ahol gyermekszemészettel foglalkozó szakorvos végzi el a vizsgálatokat. Akinél fénytörési eltérést, vagy bármiféle más elváltozást talál, azt a gyermeket kezelésbe, gondozásba veszi. Az Önkormányzattal karöltve ezzel a kezdeményezésünkkel is hozzá kívánunk járulni Dunaújváros lakossága általános egészségi állapotának, életminőségének javulásához."     

Dr. Mészáros Lajos
főigazgató

  • Létrehozva: 2017. május 2.