fő tartalom

Szűrés Éjszakája – közösen az egészségért!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014. április 25-én először rendezi meg hazánkban az emlőrák korai felismerését célzó Szűrés Éjszakáját.

Ezen a napon országszerte több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított rendelési idővel azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik meghívást kaptak térítésmentes emlőszűrésre. A Szűrés Éjszakáját számos egészségmegőrzéssel foglalkozó rendezvény gazdagítja, így azt ajánljuk, hogy ne csak az emlőszűrésben érintettek, hanem családtagjaik, barátaik, ismerőseik is vegyenek részt ezeken a rendkívüli programokon. Néhány ajánlat ezek közül: dohányzásról leszokást segítő tanácsadás, tápláltsági állapot meghatározása, testtömeg index számítása, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás, anyajegyszűrés, 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek felmérése. Országszerte több mint 50 helyszínen több száz egészségügyi szakember várja az érdeklődőket.

A Szűrés Éjszakáját a „Szűrési Staféta” elnevezésű országos, egész évre szóló programsorozat követi. A népegészségügyi kampány célja arra ösztönözni a nőket, hogy éljenek egészségesen, meghívásuk esetén vegyenek részt a térítésmentes emlőszűrésen, és havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot.

A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy szervezett emlőszűrésen csak az érintett korú nőknek a fele jelenik meg. A rendezvénnyel elsősorban azokat szeretnénk megszólítani, akik eddig a meghívás ellenére sem mentek el szűrésre. A szűrésen való megjelenés életeket menthet! Az időben felfedezett mellrákos esetek 80 %-a gyógyítható!

Szeretnénk, ha a Szűrés Éjszakájának híre minél több nőhöz, családanyához, fiatalhoz, időshöz egyaránt eljutna! Ha egyetért törekvésünkkel, kérjük, támogassa a nők egészsége védelmében szervezett kampányunkat, terjessze, hirdesse azt!

Fejér megyében egy helyszínen, a székesfehérvári Távírda utca 4 sz. alatti szűrőközpontban fognak zajlani az események. Emlőszűrésre várjuk a meghívót kapott hölgyeket, tekintet nélkül arra, hogy azt mostanában kapta vagy esetleg egy évvel ezelőtt. Érdemes előkeresni, mert indokolt esetben csontsűrűség mérésére is lesz lehetőség számukra.

14 órától 20.00 óráig mindenkinek rendelkezésére áll a többi vizsgálat: táplálkozási tanácsadás, cukorbetegség kockázatának felmérése, BMI, testzsír-arány, vércukor, vérnyomás mérése, emlő önvizsgálatának bemutatása és oktatása.

Anyajegy-vizsgálat 17.00-20.00 óráig lesz, dr. Doma Viktória fogja végezni.

Találkozott már betegjogi képviselőjével? Itt az alkalom: Nagy Gabriella betegjogi biztos fogadja a helyszínen az érdeklődőket.

Az eseményről bővebb információt az egeszseg.hu/szuresejszakaja oldalon találhat.

 

Fejér Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

  • Létrehozva: 2014. április 24.