fő tartalom

S3: sikeresen folytatódott a tervező munka

Hírkép: S3: sikeresen folytatódott a tervező munka

A társadalmi egyeztetés megyei befejező szakaszába lépett a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia készítése. A szeptemberi, első találkozót követően, október 15-én Székesfehérváron, a Megyeházán rendezte az „S3 - megyei specializációk” második workshopját a Fejér Megyei Kormányhivatal. A szakmai rendezvényt dr. Simon László kormánymegbízott nyitotta meg, a folyamatvezető Hervainé dr. habil. Szabó Gyöngyvér, a Kodolányi János Főiskola tudományos rektorhelyettese volt.

A találkozót megnyitotta, köszöntőt mondott dr. Simon László kormánymegbízott. A Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta:

a 2014-2020-as európai uniós tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint, az Európai Unió által társfinanszírozott támogatást költhet el. Utalt a megyei kormányhivatal vezetője arra is: a támogatások folyósításának egyik feltétele, hogy az egyes területi egységek gazdasági és kutatási területeken szakosodjanak. (Fotó: FMKH)

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Fejér Megyei Kormányhivatal (FMKH) szeptember 10-én rendezte meg az első workshopot, amelyen a résztvevők meghatározták a megye kutatási, fejlesztési, innovációs irányait. A résztvevők javaslatai - országosan 497 megfogalmazott specializációs irány -, valamint az online-kérdőívek eredményei alapján szakértők összesítették a nemzeti fejlesztési prioritásokat.

A második S3 találkozót október 15-én tartották Székesfehérváron, a megyei kormányhivatal dísztermében. Dr. Simon László kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: a 2014-2020-as európai uniós tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint, az Európai Unió által társfinanszírozott támogatást költhet el. Utalt a megyei kormányhivatal vezetője arra is: a támogatások folyósításának egyik feltétele, hogy az egyes területi egységek gazdasági és kutatási területeken szakosodjanak, mely irányokat nemzeti intelligens szakosodási stratégiába szükséges foglalni. A stratégiakészítés fontos része, hogy a munkába a helyi gazdaság, társadalom képviselői az S3 tervezet véleményezésével is bekapcsolódjanak. Példaként említette: a Fejér megyei specializációkban olyan intelligens technológiák kapnak hangsúlyt, amelyek fontos szerepet képviselnek a nemzeti prioritásokhoz kötődően, mint például a bionika, a fotonika és lézertechnológia, vagy a kreatív ipar és a logisztika.

Az eseményen a nemzeti és a megyei stratégia tervezetét tekintették át a helyi szereplők, a folyamatvezető, Hervainé dr. habil. Szabó Gyöngyvér, a Kodolányi János Főiskola tudományos rektorhelyettese irányításával. A társadalmi egyeztetés második megyei körében módosító, kiegészítő javaslatok is elhangzottak. Ezeket a NIH szakemberei október végére beépítik az S3 végleges változatába, amelyet majd, a tervek szerint, novemberben tárgyal a  kormány.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

  • Létrehozva: 2014. október 20.