fő tartalom

Dunaújváros öt évre szóló alakuló közgyűléséről

Hírkép: Dunaújváros öt évre szóló alakuló közgyűléséről

Ünnepi külsőségek között alakult meg október 27-én Dunaújváros közgyűlése. Választási beszámoló. Eskütétel három ízben. Három alpolgármester, két bizottsági elnök és képviselő tagjaik megválasztása. http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:dunaujvaros-ot-evre-szolo-alakulo-kozgyulese-2014-10-27-190256/

A Himnusz eléneklésével kezdődött az immár öt évet átívelő közgyűlés alakuló ülése a városházán. Cserna Gábor polgármester bevezetőként kiemelte, hogy a választási eredmény jogerőssé válása után a lehető legkorábbi időpontra tűzték ki az alakuló közgyűlés napját (további információ, hogy most csütörtökön tartja első rendes ülését a testület).

Ezután a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza két színésze Gasparik Gábor és Polgár Lilla mondott két-két verset, megteremtve általa az ünnepi testületi ülés alaphangulatát. Tőlük dr. Bakos Károly, a helyi választási bizottság elnöke vette át a szót, aki elismeréssel szólt az október 12-i választás lebonyolításáról, gratulált a megválasztott polgármesternek és önkormányzati képviselőknek, majd vázlatosan ismertette a már széles körben ismert választási eredményeket. Ebből annyit idézünk, hogy a 40.367 választásra jogosult dunaújvárosi állampolgár közül 15.562 szavazott, ami 38,55%-os részvételi arány. A Cserna Gábor polgármesterre leadott szavazatok száma 6782 volt, ami 45,34% százalékos támogatottság. A többi szavazat megoszlott a másik négy polgármester-jelölt között. 

Következett a 14 megválasztott közgyűlési képviselő, majd a polgármester eskütétele.

Az alakuló közgyűlés ünnepélyes jellegét fokozta, hogy három történelmi egyház (a görögkatolikus, az evangélikus és a református) helyi lelkésze, Kovács István, Stermeczki András, Böttger Antal szólt a megválasztott testülethez és mindhárman áldásukat adták munkájukhoz.

Dr. Galambos Dénes Fejér megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselőjeként elismerését fejezte ki a választás lebonyolításáért, gratulált a megválasztottaknak és kiemelte, hogy a 2010-ben megkezdett munka folytatódhat. Alátámasztotta azzal, ami a választáskor is szlogen volt: Előttünk a város, mögöttünk a kormány, amit kiegészítek azzal, hogy mögöttünk a megye is.

Az alkalomhoz illően szólt a testülethez és áttételesen a városhoz is Cserna Gábor polgármester, aki előzőleg arról is tájékoztatta a testületet, hogy a Fejér megyei közgyűlési választáson bekerült a megyei testületbe dr. Ragó Pál valamint Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. Gratulált a most megválasztott közgyűlési képviselőknek, hozzátéve, hogy pártállástól függetlenül. Méltatta az idén lebonyolított három választáson aratott győzelmet, amely kifejezi, hogy folytatni kell a városért végzett eddigi munkát, majd rátért arra, hogy a következő öt évben a holnapra és holnaputánra is gondolni kell. E körben felsorolta a legfontosabbnak tartott teendőket, nevezetesen új cég itteni letelepítését a munkahelykínálat bővítése érdekében, operatív kapcsolat kialakítását a már itt levő cégekkel. Méltónak kell maradnunk a nemzet sportvárosa címre, a mozi, a rendelőintézet megújítására is sort kell keríteni, több figyelmet kell fordítani városunk elöregedett úthálózatára, a város és Pentele ékszerévé kell tenni a Rudnyánszky-Mondbach kúria és egykori malom együttesét, stratégiát kell kialakítani a gyermekes családok hatékonyabb segítésére, városunkat, a régi iparvárost modern európai polgári várossá kell fejleszteni.

A közgyűlésnek titkos szavazással (törvényi előírás) kellett megválasztania az alpolgármestereket. A polgármestert távollétében helyettesítő főállású alpolgármesternek Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármestert jelölte Cserna Gábor, míg társadalmi megbízatású, nem képviselő koordinációs és városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármesternek a megyei képviselő dr. Ragó Pált, társadalmi megbízatású nem képviselő gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármesternek Szepesi Attilát. Mindhármukat minősített többséggel alpolgármesterré választotta a közgyűlés. Az alpolgármesterek esküt tettek.

Ugyancsak a törvényi előírásnak megfelelően megválasztotta – ezúttal nyílt szavazással, pártegyeztetés nyomán - a közgyűlés az ügyrendi, igazgatási és jogi bizottság, valamint a pénzügyi bizottság elnökét és a két bizottság képviselő tagjait. Az ügyrendi bizottság elnöke Tóth Kálmán, tagja Gál Roland és Pintér Tamás lettek. A pénzügyi bizottság elnöke Pintér Attila, tagja Hingyi László, Lőrinczi Konrád, Gál Roland lettek.
A közgyűlés döntött még a polgármester, alpolgármesterek, helyi önkormányzati képviselők illetményéről, illetőleg tiszteletdíjáról, juttatásairól, költségtérítéséről is.

Forrás:http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:dunaujvaros-ot-evre-szolo-alakulo-kozgyulese-2014-10-27-190256/

  • Létrehozva: 2014. október 28.