fő tartalom

Dunaújváros MJV Településrendezési Terveinek és Helyi Építési Szabályzatának felülvizsgálata – előzetes partnerségi tájékoztatás

Dunaújváros teljes közigazgatási területét egységesen érintő településszerkezeti terve, helyi építési szabályzata és a szabályozási terve 2003-ban készült. A 2003 óta eltelt 11 évben a város tervein jónéhány kisebb-nagyobb módosítás történt. Több fontos infrastrukturális elem, ami akkor még csak álom volt, mára megvalósult: így az M6-os autópálya, az M8-as út részeként a Pentele híd. Betelepült az ipari park. Kialakult a Főiskola Campusa. Felépült több áruház, elkészült a Városháza „C”-szárnyának felújítása, megújult a Városháza tér. Jelenleg is tart a Római városrész városrehabilitációja, melynek során panel épületek és közterek is megújulnak, felújításra kerülnek intézmények és javul a közbiztonság. Római kori örökségünkkel a világörökség-várományos települések közé kerültünk. Sok tekintetben megváltozott a jogszabályi környezet is, egyre nagyobb szerepet kap a természet- és a környezetvédelem, a termőföldek védelme. Elérkezett hát az ideje, hogy felülvizsgáljuk a településrendezési terveinket és helyi építési szabályzatunkat.

Dunaújváros MJV Településrendezési Terveinek és Helyi Építési Szabályzatának felülvizsgálata – előzetes partnerségi tájékoztatás

Dunaújváros teljes közigazgatási területét egységesen érintő településszerkezeti terve, helyi építési szabályzata és a szabályozási terve 2003-ban készült.

A vonatkozó rendelkezések szerint a településszerkezeti tervben meg kell határozni a táj, az épített és a természeti környezet alakításának és védelmének területfelhasználással összefüggő módját, valamint ki kell jelölni a település fejlesztésének területi irányait, és rögzíteni kell a település működéséhez szükséges műszaki infrastruktúra elemeknek a település szerkezetét meghatározó térbeli kialakítását és elrendezését.

A helyi építési szabályzat és a vele szorosan összetartozó szabályozási terv a településszerkezeti tervvel összhangban állapítja meg az általános szabályokon túlmutató helyi építési követelményeket, jogokat és kötelezettségeket.

A 2003 óta eltelt 11 évben a város tervein jónéhány kisebb-nagyobb módosítás történt. Több fontos infrastrukturális elem, ami akkor még csak álom volt, mára megvalósult: így az M6-os autópálya, az M8-as út részeként a Pentele híd. Betelepült az ipari park. Kialakult a Főiskola Campusa. Felépült több áruház, elkészült a Városháza „C”-szárnyának felújítása, megújult a Városháza tér. Jelenleg is tart a Római városrész városrehabilitációja, melynek során panel épületek és közterek is megújulnak, felújításra kerülnek intézmények és javul a közbiztonság.

Római kori örökségünkkel a világörökség-várományos települések közé kerültünk. Sok tekintetben megváltozott a jogszabályi környezet is, egyre nagyobb szerepet kap a természet- és a környezetvédelem, a termőföldek védelme. Elérkezett hát az ideje, hogy felülvizsgáljuk a településrendezési terveinket és helyi építési szabályzatunkat.

A tervezést megelőzően, részben annak megalapozására idén elkészült Dunaújváros Integrált Településfejlesztési Stratégiája és a Településfejlesztési Koncepció. Ezeket a fejlesztési dokumentumokat 2014 júniusában és szeptemberében fogadta el a város közgyűlése. (http://www.dunaujvaros.hu/koncepciok)

A jelenleg hatályos Településrendezési Terv és a Helyi Építési Szabályzat az alábbi linken elérhető: http://www.dunaujvaros.hu/dunaujvaros_megyei_jogu_varos_kozigazgatasi_teruletenek_rendezesi_terve

A város közgyűlése a településrendezési tervezés folyamán a folyamat nyilvánosságát a lehető legnagyobb mértékben szeretné biztosítani. Egyes változtatási igényeket az általános felülvizsgálathoz kapcsolódóan a 269/2014. (VI.19.) határozatában elfogadott, de szeretnénk, ha minden érdekelt véleményt formálhatna, javaslatot tehetne. A tervezés megkezdése előtt a közgyűlés döntött azokról a szabályokról, amelyek ezt biztosítják. A partnerségről szóló önkormányzati határozat szerinti, a tervek véleményezésében részt vevő lakosságot, érdekképviseleti, civil, szakmai és gazdálkodó szervezeteket, egyházakat stb. partnereinknek tekintjük, akik közül azok véleményezhetik az elkészült tervet, akik határidőn belül jelzik részvételi szándékukat.

A fentiek alapján felhívjuk partnereinket, hogy jelentkezzenek, és tegyék meg előzetes észrevételeiket és javaslataikat az alábbiakkal kapcsolatban:

A tervezés tárgya:
Dunaújváros MJV Településrendezési Tervei és Helyi Építési Szabályzata

A rendezés alá vont terület:
Dunaújváros Megyei Jogú Város Teljes közigazgatási területe

A rendezés célja és várható hatása:
Egy korszerű, a már elfogadott településfejlesztési koncepción alapuló településrendezési terv elkészítése, amely a város fejlődését legalább 10 éves időtávlatban harmonikusan biztosítja, és egy olyan helyi építési szabályzat megalkotása, amely a településrendezési tervek megvalósulását lehetővé teszi amellett, hogy a köz- és magánérdek összehangolását biztos jogi alapokra helyezi.

Az előzetes javaslatokat, észrevételeket írásban az alábbi elérhetőségekre várjuk:
e-mail cím: foep@pmh.dunanet.hu
levelezési cím és ügyfélfogadás:
2400 Dunaújváros, Városháza tér 1. „A” épület, 101. iroda, tel.: 06-25/544-317

Határidő: 2014. december 31.

  • Létrehozva: 2014. november 20.