fő tartalom

TÖBB EZER DIÁK RAJZOLT ÉS TAKARÉKOSKODOTT A FENNTARTHATÓSÁGÉRT

Hírkép: TÖBB EZER DIÁK RAJZOLT ÉS TAKARÉKOSKODOTT A FENNTARTHATÓSÁGÉRT

Csaknem háromezer iskolás bizonyította környezete iránti elkötelezettségét a Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében őszi rajzpályázatán és Takarékossági versenyén, melyek pénteki díjátadóján értékes nyereményeket vehettek át a zsűri által kiválasztott győztesek, valamint megnyitották a rajzokból készült kiállítást is.

Többek között tabletet, kreatív társasjátékcsomagot, magazin-előfizetést, valamint 250.000.- Ft értékű sportszercsomagot lehetett nyerni a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojektje keretében meghirdetett pályázatokon. Az ősszel második alkalommal meghirdetett versenyek sok diákot mozgattak meg, akik nemcsak több mint félezer rajzot küldtek be a rajzpályázatra, hanem iskolájuk energiafogyasztásának csökkentését is kreatív ötletekkel segítették. A pályázatokkal csaknem 3 000 diákot és 7 500 felnőttet, vagyis körülbelül tízezer Fejér megyei lakost szólított meg az FMKIK.

522 rajz, 7533 szavazat

A „Legyél Te a környezet Zöld Őre!” címmel Fejér megyei általános iskolás diákok számára meghirdetett rajzversenyre többek között olyan kérdésekre várták a választ a szervezők, mint „Mit tehet a családom a környezetért?” és „Hogyan kell felelősen élni a környezetért?” A felhívásra több mint 30 iskola küldte be a tanulóik által készített rajzokat, melyekkel kapcsolatban Gerséné Krausz Szilvia Tehetségpont-képviselő foglalta össze a zsűri véleményét.

A november 21-én, pénteken délután tartott díjátadón fény derült a zsűri által kiválasztott győztesek kilétére; mindkét (alsós és felsős) korcsoportban 3-3 dobogós kapott értékes ajándékot, valamint a közönségszavazás győztese is átvehette nyereményét. Horváth Ákos a több mint 7500 szavazatból 445-öt tudhatott magáénak, amivel csaknem 200 vokssal előzte meg a 2. helyezettet, és így az övé lett Fejér megye kedvenc fenntarthatósági rajza. Mindezek mellett több különdíjas kategória legjobbjai is átvehették ajándékukat, valamint a szervezők díjazták a legtöbb rajzot beküldött iskolát és osztályt is, ahogy azt az oktatót is, akinek diákjai a legtöbb alkotást adták le a pályázaton. A szervezők összesen tíz egyéni, kettő iskolai, valamint egy tanári különdíjat osztottak ki.

A dobogósok listája:

Alsó tagozatosok:    Füri Fanni (Bory Jenő Általános Iskola, 1. helyezett), Setét Vivien (Bory Jenő Általános Iskola, 2.), Göblyös Dorka (Széna Téri Általános Iskola, 3.)

Felső tagozatosok: László Viktória (Móri RMÁI Kazinczy Ferenc Tagintézménye, 1. helyezett), Bölcsföldi Bianka (Munkácsy Mihály Általános Iskola, 2.), Hofer Zsófia (Chernel István Általános Iskola, 3.)

Közönségdíjas: Horváth Ákos (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézménye)

 

Rajzverseny a számok tükrében

  • 34 résztvevő iskola
  • 510 diáktól 522 rajz
  • a közönségszavazáson több mint 7500 szavazat
  • összesen 20 kiosztott díj
  • két iskola küldött csaknem 60 rajzot
  • Fejér megyén kívülről is pályáztak

A különdíjas kategóriák, valamint a díjazottak teljes listája megtekinthető a www.gazdasaghaza.hu honlapon!

Kreatívan és hatékonyan takarékoskodtak

A tavaszt követően ősszel is több mint kétezer diák figyelmét hívta fel a kisebb-nagyobb energiabefektetéssel elérhető környezettudatos intézkedésekre a megyei középiskolák számára meghirdetett Takarékossági verseny. A zsűri döntése alapján az az iskola nyerte meg a versenyt, amelynek diákjai és dolgozói a legkreatívabb ötletekkel a legnagyobb arányban tudták csökkenteni intézményük energiafogyasztását. A legjobb ötleteket és a legnagyobb mozgósítást a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola valósította meg, akik rendkívüli ötleteikkel, az iskola minden dolgozójának (portás, takarítónő) bevonásával jelentős megtakarítást értek el. Pályázatukat Szauter Ákos zsűritag így értékelte: „Nemcsak a „konvencionális”, megszokott, jellemzően közismert megtakarítási módokat használják, hanem újakat is (pl. a takarítónők esővízgyűjtési módszere).” A zsűri értékelése alapján így ők vihették haza a 250.000.- Ft értékű sportszercsomagot, megelőzve a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolát és a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolát.

  • Létrehozva: 2014. november 24.