fő tartalom

„Poznan – Budapest 1956” című fotókiállítás az Intercisa Múzeumban

Az Intercisa Múzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt „Poznan – Budapest 1956” című fotókiállítására! Megnyitó: 2014. december 05. péntek, 17.00 órakor. Megnyitja: Roman Kowalski nagykövet, Andrzej Kalinowski konzul és Dr. Csúcs Lászlóné Halina szószóló. Közreműködik: Csathó Gábor történelem tanár, Vasvári Pál Általános Iskola. Helyszín: Intercisa Múzeum I. emelet 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4. Megtekinthető: 2014. december 05. – 2015. január 26. között

Poznan – Budapest 56

Amikor a Szovjetunió az 1940 – es évek második felében kiterjesztette saját érdekszférájának határait Lengyelországra, Magyarországra és Csehszlovákiára, három olyan államot változtatott csatlós országgá, amelyek gazdaságilag, társadalmilag és politikailag jóval fejlettebbek voltak nála. Ezért nem meglepő, hogy az elnyomó rendszer elleni küzdelem legtartósabb és legaktívabb formái ezekben az országokban –de különösen az első kettőben alakultak ki. A hagyományos lengyel-magyar barátság, kedvező alapot nyújtott a gondolatok és tettek kölcsönös egymásra hatásának – a távolság és a két határ képezte akadályok ellenére .

Poznanban az ország vezetői által becsapott munkások demonstrációja a „kenyeret és szabadságot” jelszóval kezdődött, majd fegyveres népfelkeléssé alakulva 1956. július 28-án kezdődött. A hivatalos adatok szerint 75 áldozata és mintegy 8oo sebesültje volt a harcoknak.  

Budapesten 1956. okt. 23-án hatalmas felvonulásra került sor, melynek résztvevői támogatásukat fejezték ki a lenyel változások mellett, és azt követelték, hogy Magyarországon is kapjanak helyet a lengyelországiakhoz hasonló változások. A Nagy Imre vezette kormány hozzákezdett a gyökeres átalakításokhoz, de a titokban nov. 3-án a Szovjetunió oldalára átállt Kádár János behívta az ország területére az orosz csapatokat. November 4-én a  szovjet csapatok megtámadták Budapestet és a hősi ellenállás ellenére nov. 11-re elfoglalták a fővárost és ugyan ez a sors várt a hónap végére, az egész országra . A harcokban háromezernél többen estek el, több mint kétszázezer ember nyugatra menekült. Engelmayer Ákos volt varsói nagykövet hosszú éveken át gyűjtött 56-os fotói kalandos úton érettek kiállítási anyaggá: a nyolcvanas években fontos dokumentuma volt a lengyel földalatti sajtónak, magánlakásokban és templomokban tartott illegális előadások illusztrációs anyagát képezte.

„Budapest 56” címmel – a hatóságok engedélye nélkül került bemutatásra az anyag 1986-ban a Podkowa Lesna-i Szent Kristóf plébánia pincéjében.

1981-ben Poznanban került bemutatásra az anyag, melyet a Biztonsági szolgálat emberei elkoboztak és megsemmisítettek. Az elrejtett negatívokból sikerült újra rekonstruálni az anyagot.

 Magyarországon először 1991. okt. 23-án a Budapesti Műszaki Egyetemen rendeztek kiállítást, de a kiállítás bemutatásra került Péterváron, Moszkvában, Minszkben, óriási érdeklődést és érzelmeket kiváltva. Élmény megtekinteni a lenyel és magyar nemzet közös történelmének megrendítő és felemelő fejezetét bemutató, kalandos sorsú dokumentumait.

 

Dr. Sutarski Konrad

 

Engelmayer Ákos

a Magyar Köztársaság volt varsói és minszki nagykövete

  • Létrehozva: 2014. november 26.