fő tartalom

Sikeres gyakorlat

Rendben lezajlott városunkban a külső védelmi terv részleges gyakorlása. Az oktatási intézmények a gyakorlattal párhuzamosan tűzriadó próbát hajtottak végre, illetve hiba nélkül megszólaltak a városba telepített szirénák is.
Külső védelmi terv gyakorlására azok a települések kötelezettek, ahol a környezetben olyan üzemek találhatók, ahol a tárolt veszélyes anyagok mennyisége meghaladja a törvényben meghatározott felső küszöb értéket. A védekezési feladatokat meghatározó kormányrendelet írja elő a gyakorlások rendjét, a szabályozás szerint évente részleges, háromévente teljes körű gyakorlást kell végrehajtani. A gyakorlások során a védekezésben érintett szervezetek végrehajtják egy feltételezett káresemény felszámolását. Ez az elsődleges beavatkozó szervezeteket érinti - tűzoltóság, mentőszolgálat, rendőrség – amely kiterjed a beavatkozáson túl az együttműködésre, a közös feladatmegoldásra.
Az idei évben szeptember 24-én került sor a külső védelmi terv részleges gyakorlására. Ennek során a felső küszöbértékű üzemek (ISD POWER Kft., az ISD DUNAFERR DBK Kokszoló Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt.) és a védekezésben érintett szervezetek vettek részt a gyakorlaton. A végrehajtott gyakorlat során egy valós és korábban bekövetkezett káresemény elemzésére került sor. Június 20-án a DBK Kokszoló területén történt rendkívüli esemény, ugyanis a benzoltöltő állomáson benzol tűz keletkezett. Egy kamion áttöltése során – a későbbi vizsgálat megállapítása szerint – az áttöltő tömlő elektrosztatikusan feltöltődött, és elektromos kisülés következtében történt a gyulladás. A létesítményi tűzoltók – a szakemberek állítása szerint is – példaértékűen álltak helyt, és akadályozták meg a további lehetséges káresemény bekövetkeztét. A védelmi terv gyakorlása során a beavatkozást végző, a helyszínre kiérkező szakemberek számoltak be a megtett intézkedésekről. Az ISD Dunaferr Zrt. részéről elhangzott az is, hogy az áttöltéshez használt műszaki módosításokat elvégezték már.
A nap során a gyakorlat résztvevői megismerkedhettek a Dunaferr biztonsági rendszerével, illetve valamennyi üzem bemutatta szakmai és veszély-elhárítási feladatait. Egy prezentációnak köszönhetően bemutatásra került az úgynevezett MoLaRi rendszer, ami a veszélyes üzemek körzetében, országos kiterjedésű adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági tájékoztató rendszer. Ennek telepítése most van folyamatban Dunaújvárosban. A berendezéseket a Dunaferr területén, illetve a város területén helyezik el, a folyamatosan mért adatok az országos katasztrófavédelemi központba érkeznek, és ezzel párhuzamosan megjelennek a megyei központokban is. A beruházás teljes költségét az OKF fedezi.
A gyakorlás része volt a lakossági tájékoztató szirénarendszer megszólaltatása is. A városlakók délben a katasztrófariadó jelét hallhatták, majd 12.15-kor a veszély elmúlt sziréna jel szólalt meg.
A gyakorlás rendjébe ebben az évben is bevonásra kerültek a város alap- és középfokú oktatási intézményeinek tanulói és dolgozói is, akiknek tűzriadó próbát, majd ezt követően a katasztrófariadó sziréna jelre elzárkózási próbát hajtottak végre.
A nap zárásaként a gyakorlat résztvevői a Cellulózgyár Kft-nél tettek üzemlátogatást, ahol a nemrég történt technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megszűnt az elemi klór felhasználása, így nem tartoznak már a felső küszöbértékű üzemek közé.
 

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. szeptember 24.