fő tartalom

Változhat a közgyűlések ülésezési rendje

A Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet szerint a testületi üléseket kéthetente csütörtökönként tartják. A képviselőcsoportok kezdeményezték a módosítást. Ha elfogadják a javaslatot, akkor háromhetente, vagy havonta lehetnek az ülések.
A FIDESZ és az MSZP képviselőcsoportja a legutóbbi közgyűlésen kezdeményezte a rendelet módosítását azért, hogy a közgyűlések háromhetente, esetleg havonta kerüljenek összehívásra. A képviselők ugyan nem döntöttek a kérdésben (levették napirendről a témát), tekintettel arra, hogy a részletek nem voltak kellőképpen kidolgozva, ám abban egyetértés volt, hogy szükségszerű lenne a változtatás. Így sokkal több idő jutna a döntés előkészítésére, és esetleg kevesebb idő magára a közgyűlési döntéshozatalra. Az ülésezési rend változtatása magával vonná a bizottsági ülésezések rendjének módosítását is. A képviselőcsoportok a következő közgyűlésig egyeztetik javaslataikat, majd kerül ismét a közgyűlés elé a koncepció. Ha a változtatást elfogadja a testület, akkor várhatóan januártól háromhetente-havonta fog ülésezni a közgyűlés.
A tervek szerint két új tanácsnoki funkció meghatározása is bekerülhet az SZMSZ-be. Az önkormányzati törvény lehetőséget biztosít a tanácsnoki tisztség bevezetésére: „A képviselő-testület a polgármesternek, bármely települési képviselőnek a javaslatára a települési képviselők közül tanácsnokot választhat. A tanácsnok felügyeli a képviselő-testület által meghatározott önkormányzati feladatkörök ellátását.”
 

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. szeptember 29.