fő tartalom

Átvilágítás: egyre nehezebb, de nem reménytelen a kórház helyzete

További bevétel- és hatékonyságnövelő intézkedésekkel és átmeneti külső támogatással a kórház meg tudja oldani a gazdasági problémáit az átvilágítást végző szakértők szerint, akik egy középtávú, számszerűsített terv végrehajtásától érdemi eredményjavulást várnak. Az együttműködés folytatódik

A közgyűlés megbízásából átvizsgálta a Szent Pantaleon Kórház Kht.-t a Medical Invest Hungary Kft. Az átvilágítás eredményét szeptember 25-én fogadta el a testület, amely további együttműködés kidolgozását is kezdeményezte. A képviselők nemcsak észrevételeiket fogalmazták meg, hanem elismeréssel szóltak a kórház tevékenységéről, s elégedett voltak az átvilágító cég munkájával.
Az átvilágítás során a Medical Invest a kórház gazdálkodás rendjét, a szerződéses kapcsolatrendszerét vizsgálta; megismerte és értékelte a kht. jövőképét, szakmai elképzeléseit (szakmák, ágyszámok, telephelyek további működtetése), teljes körűen felmérte és elemezte a kórház kapacitását, teljesítményét; áttekintette, véleményezte a kórház gazdasági eredményeit, pénzügyi helyzetét, likviditását; összefoglaló anyagot készített a kórház gazdasági helyzetéről, valamint javaslatot dolgozott ki a kórház jövőbeli optimális működésére, kapacitásaira vonatkozóan.

A fordulat éve
Többirányú és jelentős változás kezdődött a magyar egészségügyben tavaly. A szerkezeti átalakítás során radikálisan csökkentették az aktív fekvőbeteg-ellátás ágyszámát, s vele együtt a teljesítményvolumen-korlátot (tvk), így az egészségügy finanszírozása nemcsak reálértékben – amelyre már több példa volt az elmúlt években –, hanem nominálértékben is csökkent. Mivel a fő bevételi forrás, vagyis az aktív fekvőbeteg-ellátás finanszírozása az ágyszám-csökkentéssel párhuzamosan jelentősen megcsappant, a központi intézkedések komolyan veszélyeztették a Szent Pantaleon Kórház gazdálkodását, amelyet a szaktárca a súlypontiságból következő külön finanszírozással próbált pótolni.
Hiába igyekezett kiaknázni a kórház az elmúlt években a volumenkorlátos finanszírozásban rejlő lehetőségeket, az elmúlt három évben az aktív ellátásban 471 millió forintos, az intézeti járóbeteg-ellátással együtt pedig közel hatszázmilliós degressziós veszteség keletkezett a vizsgált időszakban.
Gazdasági eredményeit tekintve a Szent Pantaleon Kórház Kht. gazdasági helyzete a kiemelkedően jó, nyereséges 2006-os év után – a kórház menedzsmentje 2007. január 1-jéig jelentős adósságkonszolidációt hajtott végre – folyamatosan romlott: nőtt az adósság, és romlott az adósság szerkezete (nagy arányban vannak lejárt számlák).
A szakértők megállapítása szerint a vizsgált időszakban jó irányú menedzsmenti intézkedések történtek, ám ezek kedvező hatása még csak részben realizálódott, így a 2008-as év sem lesz jobb, vagyis az eredményprognózis 2008-ra is veszteséget jelez. Ezért szükség van egyéb érdemi beavatkozásokra a gazdálkodásban a további kedvezőtlen következmények elkerülése érdekében. A kórház vezetése egyetért a szakértőkkel abban, hogy a kórház átmeneti külső támogatással meg tudja oldani gazdasági problémáit. Az azonnali konszolidációval a kamatterhek számottevő mértékben csökkennének, ami javítaná a likviditást, a rendezett likviditás pedig lefékezheti a külső tőkebefektetést támogató elképzelések motivációját.

Jól megállja helyét a kórház az országos összevetésben
A hazai összehasonlításokból látszik, hogy a kórház gyógyító munkájának hatékonysági és szakmai mutatói általában jók. Az átlag feletti mutatók mellett vannak javítandó és hatékonyabban működtethető gyógyító kapacitások. Meg kell jegyezni, hogy bizonyos szakmáknál sajnos finanszírozási determináció, hogy szinte lehetetlen kedvező gazdasági eredményt elérni.
A vizsgált három évben számottevő mértékű műszerpótlást, felújítási beruházást, komfortfokozatot javító és orvos-technológiai modernizálását célzó fejlesztést hajtott végre 230 millió forint értékben. A kórházi kubatúra túldimenzionáltságának megszüntetése és a költséghatékonyság javítása érdekében végrehajtott alapterület- és ágyszámcsökkentés indokolt volt, ezek a lépések nem érintették hátrányosan piaci pozíciót.

Elmaradt központi támogatások
A gazdasági társasággá alakuláskor nem lehetett tudni, hogy a finanszírozásban nem lesz esélyegyenlőség, vagyis szektorsemlegesség. A gazdasági társasági formában működő kórházak ugyanis nem részesültek a 13. havi bérre és a 2008. évi béremelésre fordított központi költségvetési forrásokból. A bevételek elmaradása a dunaújvárosi kórház esetében 220 millió forint volt – a kérdéses bérfejlesztéseket saját erőből valósította meg a kórház. A bérfejlesztés mellett bizonyos pályázati lehetőségekből is kizárták az átalakult kórházakat.

További lépések
Az átvilágítást végző szakemberek szerint vannak olyan megtakarítási, illetve eredményjavító potenciálok, amelyek képesek arra, hogy megállítsák a gazdasági helyzet további romlását. Az intézkedéseknek egyrészről a bevételek növelésének irányába, míg másrészről a költségek csökkentése felé kell irányulniuk. A bevételek növelését szolgálhatja többek között a járó- és fekvőbeteg ellátás TVK-jának optimális kihasználása; erőteljes lobbi tevékenység a szektorsemleges finanszírozás megvalósulásáért; tovább erősíteni a saját irányításban maradt krónikus/rehabilitációs ellátást; egyéb bevételek maximalizálása (járóbeteg-ellátás, co-payment ellátások, bérleti díjak stb.).
Emellett racionalizálási és hatékonyságnövelési intézkedések szükségesek: foglalkoztatási és bérezési kérdésekben (korábbi közalkalmazotti kötöttségek oldása, rugalmasabb bérezési rendszer, cafeteria bevezetése stb.); osztályos eredményjavítás, érdemi fedezetjavító lehetőségek kiaknázása; telephelyei racionalizálás révén megtakarítások realizálhatók; egyes háttérterületek működésének felülvizsgálata, veszteséges területek hatékonyabb működtetésének vizsgálata; belső vezetői információs rendszer megújítása, különös tekintettel a kontrolling funkció informatikai megerősítésére; takarékosság az esetfüggő és a nem arányos költségekkel is.
Bár több intézkedés számszerűsítése nehézségekbe ütközik a szakértők szerint, egyesek megvalósítása jelentős bizonytalansággal jár, de mindenképpen azt mutatja, a kórház önálló intézményként, átmeneti külső támogatással meg tudja oldani a gazdasági problémáit. Kalkulációjuk szerint az összes racionalizálási potenciál ( 600-700 millió forint) következetes végrehajtása fedezi a kórház veszteségét, és akár érdemi eredményjavulást okoz.
A kórház vezetése a kitörési pontokat egyértelműen jónak tartja, azok megvalósítását tervbe vette. Az intézkedések azonban olyan szervezési, struktúraátalakítási lépések, melyekhez újabb tulajdonosi döntés szükséges. A saját hatáskörben végrehajtható intézkedéseket már megkezdték.

Folytatódó együttműködés
A vizsgálat mindhárom fél – önkormányzat, átvilágító, kórház – elégedettségével zárult, és a munka további folytatásáról döntött a közgyűlés. A kórház menedzsmentjének javaslatára egy közösen kidolgozott racionalizálási program keretében fogalmazzák meg a kórház új, középtávú fejlesztési tervét. A konkrét lépéseket részletes szakmai terv/eredményjavítási programban rögzítik, számszerűsített eredményjavítási tételekkel.

 

Kapcsolódó linkek:
  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. szeptember 29.