fő tartalom

Bokrétaünnep az új papírgyárban

A Dunapack új, 50 milliárd forint beruházási költséggel épülő új papírgyárának építése félidőhöz érkezett. Az építkezés lassan befejeződik, a jövő év nyarán pedig megkezdődhet a termelés

A Hamburger Hungária Kft. a Dunapack Zrt-t is tulajdonló osztrák Prinzhorn-csoport legifjabb tagja, amelyet a most épülő dunaújvárosi új csomagolóanyag-gyár üzemeltetésére hoztak létre. A korszerű gyár – amelynek bokrétaünnepségét október 14-én tartották, mintegy 50 milliárd forint beruházási költséggel épül, és évente 400 ezer tonna hullám-alappapírt fog gyártani, kizárólag hulladékpapírból.
Az új üzem építése 2007. szeptemberében kezdődött, az alapkövet novemberben rakták le. Ez év szeptemberében, alig egy évvel az építkezés megkezdését követően megkezdődött a gyártó berendezések telepítése, szerelése. A tesztfutást és üzembe helyezést jövő év májusára tervezik a szakemberek, 2009 júliusában pedig a tervek szerint elindulhat a papírtermelés.
Ez a fejlesztés az eddigi legnagyobb magánerős környezetvédelmi beruházás Magyarországon, amelynek révén az ország teljesíteni tudja az Európai Uniós irányelvekben hazánkra meghatározott hulladékpapír hasznosítási kötelezettségeket. Magyarországon ma kb. 500 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtenek be. Egyedül az új papírgép évente 400 ezer tonnát hasznosít majd, az ország hulladékpapír-termelésének nagy részét dolgozza fel.
Az üzem mintegy 280 főnek biztosít munkát közvetlenül, de a beruházás megvalósulása után további 600 főnek biztosít közvetett munkalehetőséget.
 

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. október 25.