fő tartalom

Igen az új hulladéklerakóra

Megkezdődött a városi kommunális hulladék elhelyezésével kapcsolatos régóta húzódó probléma megoldása. Az uniós előírásoknak nem megfelelő, jelenleg is üzemelő Dunaújvárosi hulladéklerakó kibővítésével, korszerűsítésével, illetve új, modern komposztáló üzem létesítésével a városi szemét ügy ideiglenesen megoldódni látszik.
Városunk a térség 21 településével közösen 2005-ben csatlakozott a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz, amelynek koncepciójában szerepelt egy, a térségben építendő új szemétégető-mű telepítése. Ez több okból kifolyólag eddig nem valósult meg. A város és a térség számára azonban egyre égetőbb probléma a szemét elhelyezése, ugyanis a jelenleg működő hulladéklerakó hamarosan megtelik, illetve - a 2009. közepén érvénybe lépő új szabályozásoknak köszönhetően - az nem felel meg a minőségi követelményeknek.
A megoldási lehetőségek között szerepelt egy terv, amelyet a szakértők elvetettek, ez ugyanis a városban keletkező hulladék egy másik telepre történő elszállítását jelentette volna, plusz terhet róva ezzel a lakosság számára. Kompromisszumként több mint 1 milliárd forintból új, EU konform teleprésszel bővülhet a jelenlegi lerakó, amelyet a Dunanett Kft. hitelből finanszíroz, illetve üzemeltet tovább. Megépül egy új komposztáló telep is, amelyben a biológiailag lebomló szerves anyagok hasznosítása történik majd, csökkentve ezzel a környezet terhelését. A lakossági szemétszállítási terhek a döntésnek köszönhetően –a hulladék városon kívüli elhelyezésének 765 Ft/hó/háztartás többletköltségével szemben – várhatóan 231 Ft/hó/háztartás nőnek, de az önkormányzat szándékában áll a költségek egy részének lehetséges átvállalása.
A létesítendő új telep azonban nem nyújt hosszú távú megoldást, a csütörtökön elfogadott határozat szerint egy korszerű, modern, környezetbarát szemétégető-mű felépítésének előkészületei indulnak meg a közeljövőben. Erre még várni kell, viszont rövidtávon (5-6 év) a város szemétproblémái megoldódni látszanak. (KL)
 

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. november 28.