fő tartalom

Akadálymentesítik a bíróság épületét

Július 16-án sajtótájékoztató keretében mutatták be azt az európai uniós forrásokból megvalósuló projektet, melynek célja a Dunaújvárosi Városi Bíróság valamint 29 további magyarországi közhivatal épületének teljeskörű akadálymentesítése.

Magyarországon egyre növekszik a hozzáférhető környezetet igénylő személyek száma. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításával – akadálymentesítéssel – a fogyatékossággal élő embertársaink mellett az időskorú, valamint a megváltozott munkaképességű személyek is önállóan tudják intézni ügyeiket, képesek lesznek dolgozni, továbbá ez a törekvés az állam által biztosított szolgáltatásokhoz való hozzáférést is elősegíti.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv égisze alatt megvalósuló Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 3.3.1-es intézkedésének célja a komplex, azaz fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése. Az intézkedéscsomag érinti a Magyar Köztársaság bíróságainak akadálymentesítését is, így szolgálva fogyatékkal élő honfitársaink jogainak érvényesülését.
A TIOP 3.3.1-07/1 „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése” projektre 2008. február 29-ig lehetett benyújtani a pályázatokat. A pályázatok közül összesen harminc projekt részesült támogatásban, összesen 654.116.997 forint értékben.
A Dunaújvárosi Városi Bíróság 29.960.000 forint támogatásban részesült, melynek segítségével olyan akadálymentes környezet kerül kialakítása, mely a fizikai akadályok lebontása mellett a fogyatékossággal élő emberek tájékozódását, eligazodását, kiszolgálását is segíti.
Amint azt a sajtótájékoztató résztvevői elmondták, a projekt megteremti azokat a feltételeket, melyekkel a fogyatékos személyek a nem fogyatékkal élőkkel egyenlő lehetőségeket kapnak a bírósági szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, önállóan tudják az ügyeiket intézni, tájékozódni azokról és eleget tudjanak tenni állampolgári kötelezettségeiknek is.
A bíróságok akadálymentesítése mellett július 19-én mutatkozik be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „Egyenes Út Mindenkinek” című kezdeményezése, melynek célja az akadálymentesítés jelentőségének, az esélyegyenlőség megteremtésének valamint a magyarországi civil szféra európai uniós támogatásának bemutatása.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. július 16.