fő tartalom

Útfelújításra pályázunk

Ismét pályázni kíván városunk a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács útfelújításokra meghirdetett pályázatán. Az elmúlt három évben 105 millió forint összegben került sor útfelújításokra, az idén 18 millióért aszfaltozhatunk.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésében kapott felhatalmazás alapján – az előző évekhez hasonlóan - a Kormány a helyi önkormányzatok támogatása érdekében pályázatot hirdetett a belterületi, önkormányzati utak szilárd burkolatának felújítási támogatására. A pályázaton a teljes felújítási költség 50 %-a nyerhető el támogatásként.
A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázati felhívása szerint pályázni lehet az önkormányzatok törzsvagyonába tartozó belterületi, szilárd burkolatú utak felújítására, olyan esetekben, amikor az út vízelvezetése megoldott, vagy a vízelvezetés kiépítését az önkormányzat saját forrásból megoldja.
Az elmúlt három évben ugyanezen a pályázaton való részvétellel közel 59. 000 m2 útfelületet újítottunk fel a város területén főforgalmi, gyűjtő és lakó utakon (2005. évben; Magyar út, Római körút, Weiner körút, Mátyás király körút, Dobó utca, 2006. évben; Apáczai utca, Köztársaság utca, Gőzmalom utca, Szabadság utca, Fáy A. utca, 2007. évben Papírgyári út). A közutak felújítása 105. 000 eFt költséggel járt, melyből az önkormányzat a sikeres pályázatok alapján 50 %-os részt vállalt magára.
Az idei sikeres pályázat esetén kerülhet sor a Béke körút Hunyadi utca – Mátyás király utca közötti szakasza és a Dózsa György út Bocskai utca – Erdei tornapálya bejárata közötti szakasz felújítására. A felújításhoz szükséges 50 százalékos önrészt, 9,3 millió forintot a város biztosítja.
A felújítás tervezett műszaki tartalma; a meglévő, sérült, töredezett aszfaltburkolat 4 cm vastagságban kerül felmarásra, helyére új 4 cm vastagságú AB – 11 minőségű aszfaltburkolat kerül. Az útpályába eső közműszerelvények „aknáit” az új pálya szintjéhez igazítják. A keresztező gyalogátkelőhelynél az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében a kiemelt szegélyt lesüllyesztik. Az útszakaszok burkolati jeleit visszafestetik, a gyalogátkelőhelynél tartós burkolati jelre cserélik a meglévő oldószeres burkolati jelet.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. május 27.