fő tartalom

március

Utcanévnapok II Tóth Árpád utca

Utcanévnapok sorozatunkban március 31-én az Árpádokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Tóth Árpád utca is ezt a nevet viseli. A költő élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

 

Utcanévnapok II Árpád utca

Utcanévnapok sorozatunkban március 31-én az Árpádokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban az Árpád utca is ezt a nevet viseli. Az Árpád régi magyar férfinév, jelentése: árpa. Az alábbi összeállításban Árpád fejedelemről olvashatnak. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.  

Tájékoztatás ügyfélfogadásról

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatalban legközelebb április 7-én, szerdán lesz ügyfélfogadás 8-12 óra és 13-16 óra között, valamennyi ügytípusban. Az ügyfélfogadás helyszíne a Városháza Díszterme. Szociális támogatási ügyekben az ügyfélfogadás helyszíne a Polgármesteri Hivatal "B" épületszárnya. Az anyakönyvi ügyekkel kapcsolatos ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatal "C" épületszárny közgyűlési terem előtti területen történik majd az alábbi időpontokban:

március 31-én (szerdán) 8-12 és 13-16 óra között,
április 7-én (szerdán) 8-12 és 13-16 óra között,
 április 9-én (pénteken) 8-12 óra között.

 Az ügyfélfogadás során az általános egészségügyi óvintézkedések betartása kötelező! Kérünk mindenkit, hogy aki teheti, az a hivatal előtt, a szabad levegőn várakozzon!

Visszametszették a 4-es körzet levendulabokrait

A sok szemetelő ember miatt visszametszésre kerültek a 4-es körzetben található levendulák. Barta Endre, a körzet képviselője a lakókkal együtt szeretne változtatni a helyzeten, hogy a Római körúton a pékség melletti üzletek előtti füves területekre telepített levendulabokrok újra rendezettek legyenek.

Tájékoztatás ügyfélfogadásról

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatalban legközelebb március 29-én, hétfőn lesz ügyfélfogadás 8-12 óra és 13-16 óra között, valamennyi ügytípusban. Az ügyfélfogadás helyszíne a Városháza bejárata előtti terület, illetve a Díszterem. Szociális támogatási ügyekben az ügyfélfogadás helyszíne a Polgármesteri Hivatal "B" épületszárnya. Az ügyfélfogadás során az általános egészségügyi óvintézkedések betartása kötelező! Kérjük, hogy aki teheti, az a hivatal előtt, a szabad levegőn várakozzon!

Hétfőtől felfüggesztik az első ajtós felszállást a helyi járatokon

A járványügyi helyzetre való tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz március 29-től (hétfőtől) minden helyi és helyközi járatán felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől - tájékoztatott oldalán a társaság. Mint írták: a menetjegyeket, bérleteket a Volánbusz és MÁV-Start jegypénztáraiban, jegykiadó automatákban, a Volánbusz partnereinél, a kijelölt postahivatalokban, illetve online, mobilalkalmazáson (Közlekedési Mobiljegy) válthatják meg az utasok. További részleteket itt olvashatnak: https://bit.ly/3riXzJC

 

Elmarad a vásár

Ezúton tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy a március 28-ára, vagyis a most vasárnapra tervezett vásár elmarad  – mint közismert, a kormányzati rendelkezések szerint engedélyezett a piacok nyitva tartása, de tilos a vásárok rendezése. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!
 

Indul a virágosítási verseny - már lehet nevezni

Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya idén már huszonkettedik alkalommal hirdeti meg a "Virágos Dunaújvárosért" versenyt, amelyre nyolc kategóriában várjuk a nevezéseket. Keressük a legszebben virágosított erkélyeket, ablakokat, lakosság által gondozott előkerteket, virágládákat, üzlet, intézmény és családi házas előkerteket, homlokzatokat. A nevezéseket a www.dunaujvaros.hu weboldalról letölthető nevezési lapon kell benyújtani. A pályázatokat elektronikus úton, a viragositas@dunaujvaros.hu-ra várjuk. A jelentkezési határidő: 2021. július 30.

Folytatódott a Vasmű úti fák ültetése

A telepítés gondos előkészítését ezúttal is a DVG Zrt. végezte el. A talajuntság miatt is jobb választás volt a Sissi hárs, hiszen ezek a fák más tápanyagokat vesznek fel, mint a korábbi platánok. A tavaly óta elültetett 32 darab Sissi hárs nem csemete, alakjuk tökéletesen passzol a Vasmű úthoz. A további részleteket Mezei Zsolt alpolgármester foglalta össze, aki elmondta: fájó, de helyes döntés volt a Vasmű úti fák cseréje.

Bába Mihály (1955-2021)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy

Bába Mihály, volt birkózó, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának legendás masszőre

2021. március 23-án, életének 66. esztendejében elhunyt.

A kiváló szakember március 16-án délelőtt szenvedett közlekedési balesetet a Dózsa György út és a Bocskai utca kereszteződésében, ahonnan súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba. Még aznap sikerült stabilizálni az állapotát, majd egy műtétet el is végeztek rajta, ám sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Bába Mihály 1955. június 30-án született Dunaújvárosban. 1970-ben kezdett dolgozni a Dunai Vasműben, mellette pedig a Dunaújvárosi Kohász SE birkózó szakosztályának kiváló sportolója volt. Pályafutása alatt kimagasló eredményeket ért el, a juniorok és a felnőttek közt is magyar bajnoki bronzéremig jutott. Az aktív sportolást követően – a Dunai Vasműben töltött munka mellett – masszőri pályafutását 1973-tól 1983-ig a Dunaújvárosi Építők labdarúgó csapatánál folytatta. Ezt követően 1984-től visszatért szeretett egyesületéhez, a Dunaújvárosi Kohászhoz.

Bába Mihály 1985-től volt masszőre az NB I-es női kézilabda csapatnak, ahol egészen március 16-áig tevékenykedett. Részese lehetett a női kézilabda csapat összes kiemelkedő eredményének: öt magyar bajnoki cím és ugyanennyi Magyar Kupa-győzelem mellett minden nemzetközi kupát megnyert az együttessel. Az elmúlt években hosszabb-rövidebb ideig különböző dunaújvárosi szakosztályoknál (férfi kézilabda, jégkorong, vagy éppen labdarúgás) tevékenykedett masszőrként. 2005-től 2009-ig a magyar női kézilabda válogatottnál folytatott masszőri munkát, ahol az Európa-bajnoki bronzérem és világbajnoki bronzérem megszerzésének is részese, fontos háttérembere lehetett.

Bába Mihály – vagy ahogy mindenki ismerte és szólította, Misike – mindig büszke volt arra, hogy ezeken a világversenyeken Dunaújvárost képviselhette; élete végéig kitartott szeretett egyesülete mellett! Nem kérdés, hogy az ország sportközössége is egy remek szakembert, kiváló embert veszített el személyében.

Bába Mihályt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia saját halottjának tekinti, emlékét örökre megőrzi.

Csütörtökön folytatódik a faültetés

Március 25-én, csütörtökön folytatódik a Vasmű úton a fák ültetése. A szakemberek az új fákat friss, tápanyagdús termőföldbe ültetik el. Ehhez viszont helyre van szükség. Ezért kérjük az autósokat, hogy a lekordonozott részekről autóikkal álljanak el, hogy a munkálatokat zavartalanul végezhessék a szakemberek.

Két járdaszakasz újul meg a Béke városrész szívében

Két járdaszakasz felújítása kezdődött a Béke városrészben: az Arany János Általános Iskola és a KRESZ-park közötti terület kap új burkolatot. A munkálatok előreláthatólag májusig tartanak majd. A három képviselői körzet határán lévő terület aszfalt burkolata erősen elhasználódott, az elmúlt években azonban hiába kérték a a lakók a javítást. Most Orosz Csaba, Tóth Kálmán, Székely Károly önkormányzati képviselők közös közbenjárására újulhat meg.

Húsvéti hangulat várta a Szalki-szigetre kilátogatókat

Március 20-án hatodik alkalommal rendezték meg a Dunai Kincses Kert Termelői Piacot a Szalki-szigeti kempingben, ahová ismét sok érdeklődő kilátogatott. A szervezők ezúttal is újabb árusokat vonultattak fel, ezzel is növelve a piac sokszínűségét. Az érdeklődők megannyi kincs közül választhattak, köztük voltak finomságok és egyedi kézműves alkotások is. Ezúttal az időjárás is kegyes volt: a program ismét remek alkalmat adott a kimozdulásra, kikapcsolódásra.

Ma van a víz világnapja

Minden év március 22-e a víz világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Bánjunk úgy ezzel a nélkülözhetetlen természeti kinccsel, hogy az a következő generációk számára is elérhető legyen. Tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7,7 milliárd ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra, valamint a tiszta vízre, levegőre.

A Móriczról

A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartó-váltásáról az érintetteknek – vagyis a szülőknek és a pedagógusoknak – van joga és lehetősége dönteni. A titkos szavazás eredménye – minden más híresztelés ellenére – kötelező érvényű a miniszter számára, ezért arra kérünk minden érintettet, hogy vegyen részt a szavazásban.
 
Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának álláspontja tehát – minden más híreszteléssel ellentétben – nem befolyásolja a fenntartó-váltást. Az önkormányzat a szülők és pedagógusok döntését tiszteletben tartva küldi majd meg a véleményét.
 
Az önkormányzat arra kéri a szülőket, hogy higgadtan, egymás véleményét, meggyőződését és személyét tiszteletben tartva nyilvánuljanak meg az ügyben. A döntés rajtuk múlik, de bármi is legyen az eredménye, a Móricz csak akkor működhet jól és érhet el sikereket, ha a szülők és pedagógusok közössége egységes és kölcsönösen tiszteli egymást. Erre van szükség most és a jövőben is, közös célunkért: a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskoláért.

Módosul az ügyfélfogadás rendje

A jelenleg is hatályban lévő korlátozó intézkedések alapján a városházi ügyfélfogadás rend is módosul. A Polgármesteri Hivatalban legközelebb március 22-én, hétfőn lesz ügyfélfogadás 8-12 óra és 13-16 óra között, valamennyi ügytípusban. Az ügyfélfogadás helyszíne: a Városháza díszterme. Szociális támogatási ügyekben az ügyfélfogadás helyszíne a Polgármesteri Hivatal "B" épületszárnya.

Az anyakönyvi ügyekkel kapcsolatos ügyfélfogadás az Anyakönyvi Hivatal hivatalos helyiségeiben történik a Közigazgatási Osztály vezetője által meghatározott ügytípusokban az alábbi időpontokban:

Hétfő: 8-12; 13-16 óra között,
Szerda: 8-12; 13-16 óra között,
Péntek: 8-12 óra között.

 

Az ügyfélfogadás során az általános egészségügyi óvintézkedések betartása kötelező! Kérjük, hogy aki teheti, az a hivatal előtt, a szabad levegőn várakozzon!

Tájékoztató a DVCSH által bevezetett járványügyi előírásokról

A DVCSH tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezet be, amely ügyfélszolgálataik működését is érinti. Mint írták: mindannyiunk védelme érdekében kérik, hogy a korlátozások feloldásáig az ügyfelek a személyes ügyintézés helyett a telefonos, az online és az e-mail ügyintézési formákat használják, ahol a munkatársaik továbbra is mindenben állnak rendelkezésre. A személyes ügyintézés Építők útja 1. szám alatt működő műszaki ügyfélszolgálaton a korlátozások alatt szünetel. Az ügyintézés részleteiről a DVCSH tájékoztatását a kattintás után olvashatják.

 

Utcanévnapok II Eötvös József utca

Utcanévnapok sorozatunkban március 19-én a Józsefeket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Eötvös József utca is ezt a nevet viseli. Élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatjuk, hogy Dunaújvárosban ezt az utcát hogyan nevezték korábban. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Utcanévnapok II Somogyi József utca

Utcanévnapok sorozatunkban március 19-én a Józsefeket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Somogyi József utca is ezt a nevet viseli. Az Öntelt mackó és a Martinász szobor alkotójának élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatjuk, hogy Dunaújvárosban mikor neveztek el utcát a híres szobrászművészről. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Oldalak