fő tartalom

május

Megemlékezés

1920. június 4-én 16.32 perckor írták alá a Trianoni békeszerződést, amelyben a történelmi Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Három és fél millió magyar ember egyik napról a másikra vált egy szomszédos ország lakójává. Egy másik ország lett a hazájuk, amit nem ők választottak maguknak. Június 4-én (pénteken) 16 órakor a Dunaújvárosi Evangélikus Templom kertjében emlékezzünk együtt a magyarság egyik legnagyobb tragédiájára!

Figyelem: Teljes útzár a Panoráma úton!

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Panoráma út és Kossuth Lajos utca sarkán jelentős mértékben megsüllyedt az út és a járda egy része. A helyreállítás 2021. május 31-én kezdődik, és az időjárás függvényében várhatóan 2 hétig tart. A helyreállítási munkálatok ideje alatt a teljes Panoráma út lezárásra kerül mind a gyalogos, mind a gépjármű forgalom elől, a forgalmi rend változását táblák jelzik. Az ideiglenes forgalmi rend szerint a Panoráma út az Október 23. tér 8. számtól zsákutca lesz (a kórház gazdasági bejárata megközelíthető marad). A Kossuth Lajos utca felől a Panoráma útra csak jobbra lehet fordulni, míg a Panoráma utat a Kossuth Lajos utca irányába lehet elhagyni.

Szabó Zsolt: a dunaújvárosiak is megérdemlik azt, ami mindenki másnak jár az országban, a meleg otthonokat és a forró vizet

Ajándék a Pomázi cégcsoportnak – ezzel a sokatmondó címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a DVCSH-val kötött szerződés felbontása kapcsán Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester a Városháza "C" szárnyában csütörtök reggel.

 

Szent II. János Pál pápa születésének 101. évfordulójára emlékeztek

101 éve, 1920. május 18-án született II. János Pál pápa – ez alkalomból Barta Endre alpolgármester a lengyel nemzetiségi önkormányzat tagjaival és Leszno város delegációjával közösen helyezett el koszorút a katolikus egyház egykori vezetőjének mellszobránál.

 

Szombaton az I-III. városrészben lesz lomtalanítás

Május 29-én, szombaton 7 és 15 óra között a Béke I-III. városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat. Ezúttal három helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe ki lehet helyezni a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyakat. A mellékelt plakáton sárgával jelölt helyszíneken pedig elektronikai hulladékgyűjtésre is lesz lehetőség. 

Újult erővel nyitották meg kapuikat a kulturális intézmények

Nemrégiben kulturális kerekasztalt tartott Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnöke közösen a város kulturális intézményeinek  vezetőivel. A beszélgetés alkalmával egyebek mellett az újranyitásról és a készülő kulturális koncepcióról is szó esett. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

10 hónapon át tartó rendőrjárőr képzés indul szeptemberben

Ősszel induló, 10 hónapon át tartó járőr képzésre várja a jelentkezéseket 2021. május 31-ig a rendőrség. A képzés nappali rendszerű és magába foglalja a rendőrségnél töltött gyakorlatot is. A jelentkezők a sikeres felvételit követően a képzés első 2 hónapjában munkaviszonyban állnak, majd a harmadik hónaptól a rendőrség „próbaidős” hivatásos állományába kerülnek kinevezésre. A jelentkezéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatás a mellékelt dokumentumokban olvasható, illetve a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kijelölt toborzójától, Gránicz Enikő r. őrmestertől kérhető a +36 20/210-3714-es telefonszámon. 

Képviselői intézkedések - lakossági kérésre

Az elmúlt időszakban összegyűlt lakossági kéréseket és a hamarosan elkezdődő fejlesztéseket tekintette át körzetében Szabó Zsolt, a Városüzemeltetési Osztály munkatársaival. A lakosság kérésére egyebek mellett murvázás és új parkolóhelyek létesítése is folyamatban van a Technikumban.

 

A DKKA ma 17 órától fogadja a Kisvárdát

Hosszú idő után végre ismét visszatér az élet a lelátókra, aki tudja használja ki! A DKKA ma 17 órától itthon fogadja a Kisvárdát, az új szabályok értelmében a meccset újra a helyszínen drukkolhatják végig a szurkolók. Arra bíztatunk mindenkit – akinek van oltási igazolványa – hogy vegyen részt a mérkőzésen, a személyes jelenlétével is támogassa a lányokat, hiszen hosszú hónapok óta kénytelenek voltak nélkülözni a bíztatást! A belépők 70 Ft/db áron kerülnek értékesítésre városunk 70. születésnapja alkalmából. Hajrá Kohász!

Fülöp Imre

Fülöp Imre 1931. május 7-én született Alsósófalván. Életét így mesélte el nekünk.1931. május 7-én születtem az erdélyi Alsósófalván, ahol iskolás és gyermekéveimet is töltöttem. 7 osztályt végeztem. A gondtalan gyermekéveim hamar véget értek, ugyanis 15 évesen már munkába álltam a családi gazdaságban.

 

Bibliatörténeti kiállítás nyílt városunban

"A bibliák papírvilága" címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Papírmúzeumban csütörtök délelőtt. Az egyedülálló bibliatörténeti tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Az eseményen Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester is részt vettek. A résztvevőket Pelbárt Jenő múzeumigazgató és a múzeumnak helyet adó Hamburger Hungária ügyvezetője, Bencs Attila fogadta.   

 

Zsebre vágjuk a menetrendet

Május 15-én, szombaton elindult az új buszközlekedés a finomhangolt menetrend szerint. A megújult, dunaújvárosi buszmenetrend már telefonos applikáció formájában is elérhető androidos készülékeken a menetrend.app jóvoltából, amit ezúton is köszönünk a fejlesztőknek! Folyamatban van a menetrend Google Maps-en való elérhetősége is, hamarosan már ott is tervezhetjük utazásunkat!

Biztonságosabbá válik a Dózsa György út - Bocskai István utca - Kallós Dezső utca jelzőlámpás csomópont

Szabó Zsolt, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a helyszínen tartott szerdai tájékoztatóján elmondta, az elmúlt években több baleset is történt a Dózsa György út, Bocskai István utca, Kallós Dezső utca kereszteződésében – a közlekedési szakemberek ezért átprogramozták a lámpákat az elágazásban, valamint kihelyezték az új közlekedési táblákat. Úgynevezett torkolati irányítás került bevezetésre, vagyis egyszerre csak egy torkolat kap majd szabad jelzést minden irányba. A mellékirány változatlan marad. Csak programozás zajlott, új jelzők nem kerültek kihelyezésre.
 

KÖZLEMÉNY

Dunaújváros címere fejlécbeDUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS

ÖNKORMÁNYZATA

 

SAJTÓSZÓVIVŐ

 

 

KÖZLEMÉNY

 
Az elmúlt napokban Dunaújváros fideszes ellenzéke és több sajtótermék is megtámadta városunk Jegyzőjét és megpróbálta politikai síkra terelni a Dunaferr körüli jogi vitát.
 
Önkormányzatunk a leghatározottabban visszautasítja ezeket a vádaskodásokat. Ahogyan már korábban többször is világossá tettük, ebben a témában semmilyen politikai csatározásnak nincs helye. Ez a kérdés nem önkormányzati ügy. Egy birtokvitában a Jegyzőnek mint államigazgatási hatóságnak nincs is lehetősége a cég tulajdonosi ügyeiben állást foglalni.
 
A Jegyző hivatali teendői tekintetében tett pikírt megjegyzés előtt a képviselőknek szintén nem árt tájékozódni a Jegyző hatásköréről, és nem felháborodni azon, ha a Jegyző nem tud számukra olyan adatokat kiadni, amivel nem rendelkezik, és jogszabály szerint nem is kell rendelkeznie. Azt is világossá tettük, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy még egyszer ne fordulhasson elő az, ami néhány héttel korábban, hogy az egyik fél fenyegető fellépéssel, biztonsági emberekkel borítsa fel Dunaújváros nyugalmát. Márpedig az egyik jogi képviselő részéről nyilvános fenyegetés történt arról, hogy ezt újra meg fogják tenni. Erre tekintettel egyetértünk és helyesnek tartjuk Jegyző úr gyors és határozott kiállását.
 
Az már a május 6-i események előtt is világos volt, hogy az összehívó bírói végzés nem jogerős, így az eseményt nem lehetett közgyűlésnek tekinteni. A Győri Ítélőtábla azóta megszületett döntése egyértelmű, meg kell vizsgálni a felek meghatalmazott ügyvédeinek képviseleti jogát. Egy európai gyár ügyeit európai módon kell rendezni. Ebben az erre hivatott bíróságok és más hatóságok tudnak eljárni és tisztázni a kialakult jogi helyzetet.
 

Ez Dunaújváros és Magyarország érdeke, ahogyan a dolgozóké is, akik megérdemlik a nyugalmat, és, hogy végre egy összegben hozzá jussanak jogos jussukhoz.

 

Medgyesi Miklós

sajtószóvivő

Városszerte folyamatosak a tavaszi munkálatok

Negyedik hete tartanak a tavaszi fűnyírási munkálatok a város minden pontján. A DVG Zrt. munkatársai emellett a különböző tereprendezési és csinosítási feladatokat is folyamatosan végzik városszerte. Most még kaszálnak, de pár héten belül már virágosítanak - a cél a rendezett környezet kialakítása lesz.

 

Oldalak