fő tartalom

július

Közlemény a távhőszolgáltatásról

2021. július 23-ai határozatában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújvárosban távhőszolgáltatónak, 2021. július 1-jei (sic) hatállyal.

A MEKH ezzel felülírta korábbi döntését, amellyel az állami MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.-t (MVM OTSZ Zrt.) jelölte ki. Az erről szóló döntést a MEKH a szerdai napon minden érintett félnek megküldte.

Dunaújváros MJV Önkormányzata üdvözli a döntést, szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy önkormányzatunk április végén rögtön ezt a megoldási lehetőséget vázolta fel, amikor a DVCSH szerződését felmondta.

Ugyan az MVM kijelölése után értelemszerűen a DVG Zrt-nél leállítottuk az előkészítő munkálatokat, ezeket most a lehető leggyorsabban újra elkezdtük, ez gőzerővel folyik, a szabadságon lévő szakembereket is visszarendeltük.

Meggyőződésünk, hogy a dunaújvárosi távhőszolgáltatás jó helyen lesz a város 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-nél.

A fogyasztók szempontjából most a legfontosabb kérdés a számlázás. Ahogyan arról az önkormányzat és a MEKH is tájékoztatást adott: a DVCSH nem bocsáthatott volna ki számlát június 30-át követő távhőfogyasztásról, még akkor sem ha erről a DVCSH-nak más a véleménye. Most is mindenkit nyomatékosan arra kérek, hogy a DVCSH-nak ne fizessen be június 30-a utáni távhőszámlát.

A DVG Zrt. már felvette a kapcsolatot a DVCSH Kft.-vel, hogy átvehessék a számlázáshoz szükséges adatokat. Ezzel párhuzamosan a DVG egy adatbekérést is elindít a fogyasztókkal. Ezt a Dunaújváros Hetilap jövő heti számában is megtalálják majd, és szintén a jövő héten felkerül az önkormányzat weboldalára is. Arra kérünk minden fogyasztót, hogy ezt kitöltve küldje vissza a DVG Zrt. részére.

Az, hogy a DVG milyen gyorsan tudja elindítani a számlázást az attól függ, hogy a DVCSH együttműködik-e. Van egy nagyon fontos eleme minden számlának, az úgynevezett göngyölt rezsiblokk, a fogyasztó ebben a blokkban kap információt arról, hogy mennyi lenne a számla értéke rezsicsökkentés nélkül. Ha ezt a DVCSH nem adja át, akkor a Fogyasztóvédelemtől kell beszerezni.

Jelenleg úgy számolunk, hogy októberben indulhat a számlázás, ekkor a DVG a július, augusztus és szeptember havi számlákat fogja kiszámlázni a fogyasztóknak.

Vannak akik az önkormányzat és a MEKH kérése ellenére már befizették a júliusi számlát a DVCSH-nak, tőlük azt kérjük, hogy ezt a számlát küldjék el a DVG Zrt.-nek, a befizetést igazoló bizonylattal.

Ami a legfontosabb és ezt szeretném nagyon hangsúlyosan kiemelni: kétszer senkinek sem kell majd fizetnie erre az időszakra.

Versenyben a Dr. Molnár László Emlékpark

Idén már 28. alkalommal hirdették meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Virágos Magyarország versenyre, amelynek célja egyebek mellett például a kulturált és vonzó településkép kialakítása. A települések önkormányzatainak rendezett megmérettetésre Dunaújváros az egyetem előtti Dr. Molnár László Emlékparkkal nevezett.

Évtizedes problémát számol fel az önkormányzat

Dunaújváros közterületein és parkolóiban komoly gondot okoztak az elhagyatott autók, ugyanis korábban nem foglalkoztak az üggyel. Ezt a hiányosságot kezdte felszámolni 2020-ban a város vezetése, ugyanis közel 40 elhagyott gépjármű elszállításáról gondoskodott az önkormányzat. Idén pedig folytatódik a program, jelenleg három körben, körönként 6 autó elszállítása zajlik. Az eddigi elszállítások is hozzájárultak parkolóhelyek felszabadulásához és a városkép javulásához, azonban még mindig rengeteg elhagyott autó van városszerte. Ugyanakkor hatalmas költsége van az autók elszállításának, amelyet nem lehet megtéríttetni, valamint az elszállított autók tárolása is nehézkes, ugyanis ennyi autó lerakásához hatalmas telephelyre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Bíznak abban, hogy a város ilyen jellegű megtisztítását az elkövetkező években is folytatni tudják majd.

 

Idén is lesz Strandok éjszakája az Élményfürdőben

Az Aquantis Élményfürdő idén is csatlakozott az országos Strandok éjszakája rendezvénysorozathoz: július 31-én, szombaton minden csobbanni vágyót vár az élményfürdő, amely a "Holdfényfürdő Dunaújvárosban" elnevezésű program részeként éjfélig tart nyitva. Zene és büfé az egész este folyamán várja majd a vendégeket. Fontos: a napijegy az egész estés bent tartózkodást biztosítja. Az árakról itt tájékozódhatnak: http://www.aquantis.hu/arak

 

Dunaújváros Kenyere, 21. alkalommal is

Újabb negyedév telt a jótékonyság jegyében: az áprilistól júniusig terjedő időszakban a városlakók a „Dunaújváros Kenyere” akcióval a Szent Pantaleon Kórház Infektológiai Osztályának segíthettek. Az adományt  Mezei Zsolt alpolgármester és Róka Sándor, a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője közösen adták át a Magyar úti Pentele Klubházban tartott sajtótájékoztatón.

 

Projektek és felújítások városszerte

A DVG Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a település különböző projektjein, legyenek azok karbantartási, felújítási, vagy útburkolat festési munkálatok. Az idei évben a DVG Zrt.-vel három vállalkozási szerződést kötött az önkormányzat, összesen 37 millió forint értékben. Ez összesen 14 munkát tartalmaz egyelőre, az első félévben. Jelenleg városszerte zajlik a parkolók kialakítása, utak, járdák javítása, kátyúzása. A jelenlegi munkafolyamatokról Debreczeni Tamás, az önkormányzat területfejlesztési vezető ügyintézője számolt be.

 

Több állomásos klímavédelmi akciónap lesz Dunaújvárosban

A lakosság klímatudatosságának növelése és a környezettudatos magatartás elsajátítása, az éghajlatkímélő és környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése a célja a 2021. július 31-én megrendezett Városi Interaktív Klímavédelmi Akciónapnak. A program elsősorban a város és a környező települések általános - és középiskolásainak szól, de a lakosságot is szeretettel várják a Dunaújvárosi Egyetem udvarára délelőtt 10 órától. Itt az érdeklődők egyebek mellett megtekinthetnek egy éghajlatvédelemről és környezetvédelemről szóló kiállítás, részt vehetnek interaktív kvízjátékban, de készíthetnek plakátokat vagy hulladékból készült ötletes szemléltető eszközöket is.

 

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel. A csatornahálózat egyike volt azoknak a beruházásoknak, amelyet a lakók már nagyon vártak, és több alkalommal is keresték az önkormányzat munkatársait vele kapcsolatban.

 

Tájékoztató lakossági fórumról

Dunaújváros főépítésze 2021. augusztus 3-án 14 órakor a Városháza „C” szárnyának nagytermében lakossági fórumot tart, az új integrált településfejlesztési stratégia (ITS) készítéséről, és ha emiatt szükséges, a meglévő településfejlesztési koncepció módosításáról. A hatályos ITS megtekinthető a https://dunaujvaros.hu/koncepciok oldalon vagy ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztályán (I.emelet). A véleményeket, észrevételeket 2021. július 23. és 2021. augusztus 15. között írásban is el lehet juttatni a foep@dunaujvaros.hu e-mail címre vagy a már említett Főépítészeti Osztály címére.

Az elveszett milliárdok nyomában

A kormány 2100 millió forintot szánt az önkormányzatoknak a gazdaság újraindítására. Ebből 100 millió forint jut Dunaújvárosnak orvosi rendelők felújítására (52 millió) és víztermelő kutakra (48 millió), utóbbi a Modern Városok Program egyik eleme, és tulajdonképpen forrásának kiegészítése. Hogy a még 2016-ban a miniszterelnök által tett 31 milliárd forintos ígéretcunamiból mik valósultak meg, és hogyan áll a nagy MVP – projekt, sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester.

Július 30-ig nyolc kategóriában lehet nevezni a „Virágos Dunaújvárosért” versenyre

A tavalyi évben 21. alkalommal hirdették meg a „Virágos Dunaújvárosért” versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb. A Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya által kiírt versenyre akkor hét kategóriában 71 városlakó nevezett 82 pályázattal. A megmérettetés célja minden évben kettős: a lakosság szemlélet formálása és a város szépítése.

Közeleg a Parázs - Varázs, már van lehetőség asztalfoglalásra

Kevesebb, mint egy hónap múlva megkezdődik az idei nyár egyik legjobban várt hosszú hétvégéje Dunaújvárosban. Augusztus 19-én a Bartók Ligetben Miskolczi Miklós várostörténeti kötetének átadójával indul a programsorozat, majd ezt követi augusztus 20-án az idén új helyszínen - a Szalki-szigeten - szervezett Parázs-Varázs városi piknik, 21-én pedig ismét a rockzené lesz a főszerep, ugyanis Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobján vehetnek részt az érdeklődők. A Parázs-Varázs részletes programja és az asztalfoglalás itt érhető el: https://bit.ly/3iEj6Kk
 

A legutóbbi volt a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés

A nyári szünet előtti utolsó nyílt ülés helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme csütörtökön – az eredetileg tervezett 29 tételes napirend bővült, hiszen két témát (a térfigyelő kamerákkal és egy területhasznosítással kapcsolatos pontot) levettek a napirendről, de négy újabb, sürgősséggel tárgyalandó téma került a képviselők elé.

 

Kutatóközpont és konferenciaterem létesült az Innoparkban

Több hónapos előkészületek után érett meg az idő a Pécsi Tudományegyetem és az Innopark Nonprofit Kft. közötti együttműködési szerződés aláírására az egyetem telephelyeként működő kutatóközpont létesítéséről, emellett az alkalomra időzítve felavatták az Innopark újonnan kialakított konferencia részlegét is. Az első felvonás az említett kontraktus ünnepélyes aláírása volt – a szerződést prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, valamint dr. Huszti Zsolt, az Innopark Nkft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével. Az Innopark hetedik szintjén átadott konferenciaközpont – és a kapcsolódó létesítmények – szalagját Pintér Tamás polgármester vágta át az ünnepségen.

Hat alkalmon túl vagyunk - ősszel folytatódik a lomtalanítás

Félúton jár az idei új rendszerű lomtalanítás. Csak ebben a félévben összesen annyi lom gyűlt össze, mint tavaly egy teljes év alatt. A városlakók eddig hat alkalommal szabadulhattak meg a már megunt, feleslegessé vált tárgyaiktól, illetve az otthonaikban található elektronikai hulladéktól. A számok magukért beszélnek, mint azt Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, míg tavaly egész évben 2960 köbméter (164 tonna) lom gyűlt össze, addig az idei hat alkalommal  2928 köbméter (198,5 tonna) felesleges tárgytól szabadultak meg a városlakók.

 

Buzdító üzenet - napló az olimpián szereplő dunaújvárosiaknak

Július 23-án kezdődik a tokiói nyári olimpia, amelyen öt dunaújvárosi sportolóért, a kétszeres Európa-bajnok tornász Kovács Zsófiáért, illetve a női vízilabda válogatott négy kiválóságáért, Garda Krisztináért, Gurisatti Grétáért, Magyari Aldáért és Szilágyi Dorottyáért is szoríthatunk. A dunaújvárosi különítmény július 16-án, pénteken indult útnak az ötkarikás játékokra. Az indulás előtti nap Gurisatti Grétának még itthon volt jelenése, ugyanis egy nagyon értékes ajándékkal lepte meg őt Kovács István Mikulásnagykövet, aki tagja volt a 2008-as pekingi játékok magyar fáklyavivőinek.
 

Életmentés az Élményfürdőben

Egy szülői felügyelet nélkül hagyott kisfiú került víz alá és veszítette eszméletét az egyik medencében, amit egy fürdőző vett észre. Szlávik Bence vízimentő azonnal a helyszínen termett és megkezdte a segítségnyújtást, amelynek köszönhetően a gyermek visszanyerte eszméletét és azonnal kórházba szállították. Bence gyors és szakszerű munkáját Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója pénzjutalommal ismerte el. Az Élményfürdőben jelenleg 12 diák dolgozik medence felügyelőként és vízimentőként, ők a munkájuk megkezdése előtt egy közel 100 alkalmas tanfolyamon vesznek részt, amely során szakmailag és mentálisan is felkészítik őket az ilyen esetekre.
 

Oldalak