fő tartalom

szeptember

Hibaelhárítás – DVG vagy DVCSH?

A hűvösebb idő beköszöntével a DVG Zrt. elkezdte a fűtés bekapcsolását azokban a társasházakban, ahol a közös képviselők ezt kérték. Ilyenkor óhatatlanul is előjönnek a hibák, itt pedig ismét akadhatnak félreérthető helyzetek. A DVG Zrt. mint szolgáltató ugyanis csak az erőművek és a társasházi hőközpontok közötti csövek és eszközök karbantartását végzi. A társasházi hőközpontok és a lakások közötti csövek és a radiátorok azonban már társasházak és az egyes lakások tulajdonai.

A törvény szerint a DVCSH nem vásárolhat távhőt, így nincs is mit számláznia

A DVG Zrt. immár a távhőtermelésre és a távhőszolgáltatásra is engedélyes Dunaújvárosban, azaz első alkalommal fordul elő a város történetében, hogy egy cég felel a termelésért és a szolgáltatásért is. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség.

 

Szeptember 30-a a helyi önkormányzatok napja

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották a 40 év utáni első helyhatósági választások első fordulóját. Ez a nap a társadalom elismerése és tisztelete az Önkormányzatok tevékenysége iránt. A helyi önkormányzatok napján különféle díjakkal tüntetik ki az önkormányzatok legkiemelkedőbb dolgozóit és méltatják munkásságukat, elért eredményeiket.

Gyakran ismételt kérdések a távhőszolgáltatással kapcsolatban

Több kérdés rendszeresen felmerül a távhőszolgáltató-váltással kapcsolatban. A DVG Zrt. ennek érdekében összeállított egy listát ezekről a kérdésekről. A cég hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy minden fogyasztó elküldje adatait a DVG részére, az erről szóló adatbekérő linkjét itt találják: https://dvgzrt.hu/adatrogzites/

Az adatbekérőt megtalálják még az alábbi tájékoztatóban.  A kérdések listáját a kattintás után olvashatják.

 

A dunaújvárosi sportolókat és edzőiket köszöntötték

A tokiói olimpián és paralimpián, illetve a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon remekül szereplő dunaújvárosi sportolókat és edzőiket köszöntötte a város vezetése. Kedves, szerény, de emellett igazi profi sportolók beszámolóját hallhattuk a világversenyek hangulatáról és az ott megélt élményekről.

 

Folytatódik a lomtalanítás, ezúttal a Belváros I. - ben

Október 2-án, szombaton 7 és 15 óra között a Belváros I.-ben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat. Ezen a napon négy helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe ki lehet majd helyezni a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyakat. Fontos, hogy a Kossuth Lajos utcában elektronikai hulladékgyűjtésre is lesz lehetőség! Az idei társasházi lomtalanítási akció helyszíneiről is időpontjairól itt lehet tájékozódni: https://dunaujvaros.hu/lomtalanitas

A Jakó házaspár emléke előtt tisztelgett a város

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe az ünneplőket, sokan tisztelegtek városunk egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt a temetői kopjafánál állított emlékmű avatásán hétfőn: családtagok és volt diákok, városvezetők és régi tisztelők – a szakadó eső ellenére is sokan részt vettek a Jakó-házaspár emlékművének avatásán a temetői kopjafánál. Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál neve nemcsak Pentelével, de Dunaújvárossal is egybeforrt.

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

Már a helyszínen végzik a hibaelhárítást a DVG Zrt. munkatársai

Csőtörés miatt nincs fűtés és meleg víz a Táncsics Mihály utca 2/a, 2/b, 4/a, 4/b, 6/a, 6/b, 8/a, és 8/b számú lakóházakban. A DVG Zrt. munkatársai már a helyszínen végzik a hibaelhárítást, azonban a meghibásodás jellege miatt a fűtés és meleg víz szolgáltatás valószínűleg csak holnap indul újra.Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Szeptember 25-én újra lomtalanítás

Szeptember 25-én, szombaton 7 és 15 óra között folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat! Ezúttal is négy helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe kihelyezhetőek a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyak. Fontos, hogy az Október 23. téri helyszínen elektronikai hulladékgyűjtésre is lesz lehetőség! Részletek a mellékelt plakáton.

Emlékmű a Jakó - házaspárnak

Városunk egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafánál hamarosan felállított emlékmű. Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál nemcsak Pentelével, hanem Dunaújvárossal is egybeforrtak az évek során, számtalan díj megérdemelt tulajdonosai ők. Míg "Terike néni" egyebek mellett városunk díszpolgára és Pro Cultura Intercisae díjas, addig "Pali bácsi" többek között például Dunaújvárosért díjas. Az 1 méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó népi iparművész készítette, avatása pedig szeptember 27-én, hétfőn 17 órakor lesz a Köztemetőben. Jakóné Fekete Teréz 2019. decemberében, Jakó Pál 2013. szeptemberében hunyt el Dunaújvárosban. Életútjukról, városunkért végzett munkásságukról itt olvashatnak:

Szeptember 27-én elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az Intercisa Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, amely 2021. szeptember 27. és november 11. között lesz. A kulturális intézmény egyebek mellett várostörténeti sétákkal, múzeumi kalandozással és családi nappal várja a látogatókat. A részletes programokat és a regisztráció menetét alább olvashatják:

 

Idén is családias hangulatban és eredményesen telt az Újtelepi ÖKO Nap

Idén nyolcadik alkalommal, szeptember 18-án szervezett az Újtelepi lakók számára családi napot a Városvédők Újtelepért Egyesület. Idén változás volt, hogy a már megszokott műszaki- és fémhulladék gyűjtés mellett Dunaújvárosban először lakossági veszélyes hulladék lerakásra is volt lehetőség. Míg elektronikus hulladékból 20,8 tonna, addig veszélyes hulladékból 12,5 tonna gyűlt össze. Az érdeklődők egyebek mellett véradáson is részt vehettek, valamint a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság jóvoltából kerékpárjukat is regisztrálhatták az ún. BikeSafe akció részeként: a kerékpárok  nyilvántartásba vétele lehetővé teszi, hogy lopás esetén a jármű mielőbb visszakerüljön tulajdonosához. Mindezek mellett egzotikus rovar kiállítás, kézműves  - és könyvvásár, valamint kürtőskalács várta  a kilátogatókat.

 

 

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

Dunaújváros történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást - mindezt a közelmúltban jelentette be Medgyesi Miklós; az önkormányzati sajtószóvivő ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatait is és a jegyző birtokvédelmi határozatait is.

 

Fedezze fel Dunaújváros építészeti értékeit!

Az előttünk álló hétvégén lehetőség nyílik Dunaújváros műemlékvédelem alatt álló épületeinek megtekintésére - szeptember 18-19. ugyanis a Kulturális Örökség Napjai Magyarországon. E hónap harmadik hétvégéjén minden évben olyan történeti épületeket nyitnak meg az adott város lakói előtt, amelyek általában nem, vagy ritkán látogathatók. Dunaújvárosban egyebek mellett megtekinthető lesz például az Evangélikus Templom, a Fabó Éva Sportuszoda, a Kultik Mozi és az I. Rendelőintézet épülete is. Utóbbi szeptember 18-án, szombaton 6-14 óráig. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet.

 

 

A balesetveszély elhárítása a cél az idős, kiszáradt fák kivágásával

Terepszemlét tartott a Szalki-szigeten Mészáros László, a DVG Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője, valamint Orosz Csaba, a körzet képviselője. A népszerű rendezvény- és kirándulóhelyszínen a várossal egyidős fák találhatók, amelyek korukból fakadóan megbetegedhetnek, kiszáradhatnak. A balesetveszély elkerülése érdekében ezeknek a fáknak a lombkorona alakító metszése, rosszabb esetben kivágása szükséges.

Csütörtöktől nem üzemel a Szabadstrand a Szalki-szigeten

2021-ben június 15-től szeptember 15-ig várta a látogatókat az ingyenesen működő Szabadstrand. A tervek szerinti mindennapos nyitvatartást az áradó nagy Duna okozta szennyeződése húzta keresztbe, így pár napra lezárták a strandot, azonban a víztisztaság helyreállása után újra megnyitott. A 2020. évi vízminták eredménye alapján a strand megkapta a "kiváló vízminőség" minősítést. A Szabadstrand vize idén nem volt zavaros, természetes élőhelyhez képest kifejezetten tiszta!
 

Oldalak