fő tartalom

október

Hiába fenyeget a Global Faktor, nem szabad nekik fizetni!

Újra és újra küldi fenyegető leveleit a Global Faktor Zrt. késedelmi kamatokról és fűtéselzárással borzolva a kedélyeket. Az önkormányzat sajtószóvivője elmondta, a DVCSH Kft. nem állíthatna ki számlát július 1. utáni fogyasztásról, egyrészt mert erre nincs engedélye, másrészt mert semmilyen szolgáltatást nem végzett. Medgyesi Miklós ismét hangsúlyozta: a Global Faktor Zrt. nem végrehajtó cég, azt viszont jó tudni, hogy a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosainak társasága (vezető tisztségviselője Neszmélyi Loránd, aki egyben a DVCSH Kft. ügyvezetője is).
 

Így alakul a közlekedés a Dunaújvárosi köztemető környékén Mindenszentek és Halottak napja alkalmából

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az előző évekhez hasonlóan a Mindenszentek és Halottak napja alkalmából az október 29. és november 1. közötti időszakban forgalmi rend változás lesz Dunaújvárosban a köztemető környékén. Mindezek mellett a temető hosszabbított nyitvatartással várja az emlékezőket, a 12-es autóbusz pedig (ha szükséges) sűrített menetrend szerint közlekedik. A változásokról részletesen a kattintás után olvashatnak.   

 

A következő hét is tartogat kikapcsolódási lehetőségeket

A következő héten is izgalmas és változatos programokkal készülnek a dunaújvárosi intézmények. Az Intercisa Múzeumban például javában tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek részeként minden korosztály talál kedvére való kikapcsolódási lehetőséget - erről itt olvashatnak részleteket: https://dunaujvaros.hu/hir/33651, a Papírmúzeumba az Origami Világnapját ünneplik, a Kortárs Művészeti Intézetben pedig könyvbemutatóval és szerzői esttel is kedveskednek a városlakóknak. További részletek a mellékelt plakáton és az intézmények hivatalos oldalán. 

Miért hidegek a radiátorok?

Az elmúlt napok enyhe időjárása alatt ellepték a közösségi oldalt a hideg radiátorokról szóló bejegyzések. Azt, hogy mi történt pontosan, a Dunaújvárosi Városi Televízió egy 1987-es anyagával szeretnénk bemutatni, a rendszer ugyanis szinte pontosan ugyanúgy működik most is, mint 34 évvel ezelőtt.

Fűtés esetében a fogyasztók számára az a legfontosabb, hogy bent, a lakásukban milyen a hőmérséklet. Alább megtalálható a távhőrendelet vonatkozó része, amiből pontosan kiolvasható, hogy mikor, milyen minimumhőmérsékletet kell biztosítania a szolgáltatónak.

Hiába van kint például erős szél, ahogyan a napokban, ha a rendeletben előírt hőmérséklet megvan a lakásban akkor lehetséges, hogy a radiátorok hidegek.

A hőközpontok érzékelői jelenleg minden társasházban azon az értéken állnak, ahogyan a DVCSH Kft. hagyta őket. Ha a társasház lakóközössége szeretné, hogy magasabb értéket állítsanak be, magyarán a szabályozó csak magasabb hőmérséklet esetén kapcsolja le a fűtést, azt a DVG Zrt. műszaki ügyeletén kell jeleznie a közös képviselőnek. Erről további részletek itt: https://dunaujvaros.hu/hir/33688

A fogyasztók a legkönnyebben onnan tudják megállapítani, hogy náluk van-e probléma a szolgáltatással, hogy ellenőrzik a melegvizet. Ugyanis ha a távfűtéssel gond van, akkor nem csak fűtés nincs, hanem melegvíz sem. Ahol tehát az elmúlt napokban volt melegvíz, csak a radiátor volt hideg, az a fent leírt jelenség miatt fordult elő.

A szolgáltatás feltételei

7.§ (1) Távhőszolgáltatás esetében, eltérő megállapodás hiányában a felhasználási helyen teljes évben olyan jellemzőkkel rendelkező hőhordozó közeggel kell rendelkezésre állni, hogy a fűtési idény teljes időtartama alatt, a fűtött épületrész helyiségeiben a hőmérséklet

a) reggel 8 órától este 8 óráig

 • aa) lakószobában, hallban, irodákban + 20 °C,
 • ab) előszobában, konyhában, WC-ben + 16 °C,
 • ac) mosdóhelyiségben, fürdőszobában + 24 °C,

b) este 8 órától reggel 8 óráig

 • ba) lakószobában, hallban, irodákban +18 °C,
 • bb) előszobában, konyhában, WC-ben +14 °C,
 • bc) mosdóhelyiségben, fürdőszobában + 22 °C, legyen.

 

Tájékoztatás rádiós bázisállomások feszültség alá helyezéséről

Elkészült a vasútállomáson a GSM-R2 (rádió) rendszerhez tartozó úgynevezett “Bázisállomás”, ahol a befejező munkálatok folyamatban vannak - olvasható a kivitelezési munkálatokat végző GSM-RI Konzorcium tájékoztatásában. Mint azt írják: a különféle munkafázisok és szerelési, valamint tesztelési  tevékenység okán folyamatosan feszültség alatt áll, így a közvetlen, vagy bármely tárggyal való megérintése, megközelítése ÉLETVESZÉLYESEN TILOS! A “Bázisállomás” területe továbbra is munkaterületnek minősül, így oda jogosultsággal nem rendelkezőknek – a kijelölt területek, útvonalak, állomási előterek, peronok kivételével – belépni és azt megközelíteni, anyagokat, kerékpárokat a kerítéshez helyezni, a kerítésen átmászva a toronyra felmászni VESZÉLYES és SZIGORÚAN TILOS! - figyelmeztetnek.

 

Szombaton a Barátság városrészben élők lomizhatnak

Október 30-án, szombaton 7 és 15 óra között a Barátság városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat. Ezen a napon négy helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe ki lehet helyezni a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyakat. Fontos, hogy a Barátság úti helyszínen elektronikai hulladékgyűjtésre is lesz lehetőség. Legutóbb, október 16-án a Belváros II. városrészben 224 köbméter, 15 tonna lomtól tisztult meg a város. 

Október 30-án a dunapentelei világháborús hősökre és áldozatokra emlékeznek

Közösen tisztelegnek az I-II. világháború dunapentelei áldozatainak és hőseinek emléke előtt a pentelei közösségek a Pentele Baráti Kör szervezésében. 2021. október 30-án 15 órakor a Dunaújvárosi Temetőben a II. világháborús emlékműnél, majd a Magyar úti iskola melletti világháborús kegyhelyen róják le tiszteletüket. Beszédet a Pentele Baráti Kör felkért tagja, Varjas Péter, majd verset  Nagy László mond.

Tájékoztatás zárvatartásról

A DVG Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2021. 10. 27-én, szerdán a Szabadság út 30. és a Római körút 36/b szám alatti ügyfélszolgálati irodáink technikai okok miatt zárva tartanak!  A Vasmű út 10/a szám alatti ügyfélszolgálatuk  továbbra is változatlan nyitvatartási idővel áll rendelkezésükre. Megértésüket köszönjük!

Gondolkodjunk közösen és alakítsuk együtt a város klímastratégiáját!

Legyen szó például környezete gondoskodásáról, megtisztításáról, forgalom - és zajcsökkentésről, hulladékkezelési lehetőségről, újrahasznosításról, fásításról vagy környezettudatos energia felhasználásról mondja el Ön is tapasztalatait, javaslatait! Töltse ki az alábbi kérdőívet, amelynek célja a helyi klímastratégia megalkotása és elfogadtatása, mindezt az Ön bevonásával. Alakítsuk együtt a város klímastratégiáját, és terjedjen minél szélesebb körben a környezettudatos magatartásforma: https://bit.ly/3njfVtO

A Pro Cultura Intercisae díjra tehetnek javaslatot

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése minden évben "Pro Cultura Intercisae" díjat adományoz. Az elismerés a kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, művészeti közösségeknek, és mindazon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik vagy amelyek a város kultúrájáért, hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak, tettek. A díj posztumusz díjként is adományozható. A díjazott személyére bárki javaslatot tehet egészen 2021. november 15-ig, írásban.

1956. október 23-a. A Szabadság Napja.

1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Emlékezzünk együtt a szabadságharc hőseire, akik mindent kockára tettek egy szebb jövőért, egy emberhez méltó életért!  Tisztelet a bátraknak, dicsőség a hősöknek!

A város szíve mellett már Dunaújváros makett szobra is díszíti a főteret

Dunaújváros fennállásának 70. évfordulója alkalmából az önkormányzat bronz városmakettet állíttatott a főtéren. Az összefogással megvalósult bronz makettet csütörtökön egy ünnepség részeként leleplezték le a városlakók, és a makett megvalósulását támogatók előtt.

 

Legendás vezető nevét őrzi az ikonikus helyszín

Hivatalosan is közterület őrzi a Vasmű legendás vezérigazgatójának Borovszky Ambrusnak a nevét. A parkavató ünnepségen a város vezetése mellett a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége, rokonok, barátok, ismerősök emlékeztek a Dunai Vasmű nagyhírű vezérigazgatójára.

 

 

Két erőműben termel hőt a DVG Zrt.

Minden akadály elhárult a városi távhőszolgáltatás elindítása elől, a DVG két hőerőmű rendszerbe állítása mellett tájékoztatóval, valamint ideiglenes ügyfélszolgálati irodák üzemeltetésével segíti az átállást. Az elmúlt hetek-hónapok előkészítő munkája nyomán a szolgáltatóváltás után, október 15-én startol el a távhőszolgáltatás Dunaújvárosban.

 

Több városi ünnepség és megemlékezés közeleg, amelyre tisztelettel várjuk a lakókat

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a közeljövőben több városi ünnepséget, megemlékezést tart, amelyre tisztelettel várjuk a városlakókat.

 • 2021. október 18-án (hétfőn) 15 órakor kerül sor a Borovszky Ambrus Emlékpark avató ünnepségére a Martinász szobornál.
 • 2021. október 21-én (csütörtökön) 14 órakor leplezzük le Dunaújváros bronz városmakettjét a Városháza téren.
 • 2021. október 21-én (csütörtökön) 18 órakor tartjuk meg az önkormányzat ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom kitörésének 65. évfordulója alkalmából a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Ekkor kerül sor a Dunaújvárosért díj ünnepélyes átadására is.
 • 2021. október 23-án (szombaton) 9 órakor az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója alkalmából koszorúzás lesz a Temetői Kopjafánál.
 • 2021. november 8-án (hétfőn) 18 órakor emlékezünk meg arról, hogy a pentelei hősök a végsőkig kitartottak. A fáklyás megemlékezés helyszíne az Október 23. téri emlékmű lesz.

Oldalak