fő tartalom

november

A Dunaújváros Sportjáért díjra javasolhatnak

Városunk Közgyűlése minden évben "Dunaújváros Sportjáért" díjat adományoz azon személyeknek és közösségeknek, akik Dunaújvárosban a testnevelés és sport területén kiváló munkát végeztek, vagy kimagasló sporteredményeket értek el. A díj elhunyt személynek posztumusz díjként is adományozható. A díjazott személyére bárki javaslatot tehet; az ajánlásokat 2021. december 20-ig kell írásban eljuttatni Pintér Tamás polgármesterhez.

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2021. december 24. és 2022. január 2. között a Polgármesteri Hivatal zárva tart. Ebben az időszakban a Hivatal telefonos ügyeletet tart a 06-25/544-350-es telefonszámon.
 
Az utolsó ügyfélfogadási nap: 2021. december 22. (szerda) 8-12 és 13-16 óráig.
Az első ügyfélfogadási nap: 2022. január 3. (hétfő) 8-12 és 13-16 óra.
 
Az Anyakönyvi Hivatal ügyeletet tart, kizárólag elhunytak és újszülöttek anyakönyvezése céljából:
 
2021. december 28. (kedd): 9-12 óráig
2021. december 30. (csütörtök): 9-12 óráig
 
Továbbá tájékoztatjuk az ügyfeleket, hogy 2021. december 11-én (szombaton) az ügyfélfogadás 8-12 óráig tart.
 

Advent első vasárnapján meggyújtották a HIT gyertyáját

Az esemény résztvevőit elsőként Kálló Gergely országgyűlési képviselő köszöntötte, majd Barta Endre összegezte a programsorozattal kapcsolatos terveket. Az adventi koszorú első gyertyáját Kovács István görögkatolikus parókus gyújtotta meg, kiemelve, hogy a karácsonyvárás időszakában a lelkek is díszbe öltöznek. Advent időszaka a remény időszaka, hangsúlyozta, amikor az ünnep fénye a szíveket is beragyogja. Minden dunaújvárosinak békés Adventet kívánunk! Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

 

60 éve Dunaújváros - Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte

Különleges ez a dátum, hiszen 70 éves városunk 60 évvel ezelőtt ezen a napon vette fel a Dunaújváros nevet. A Magyar Közlönyben megjelent szűkszavú döntés máig hat, ugyanis a korábbi döntést, miszerint a város viselje a szovjet generalisszimusz nevét, már akkor igyekezett ledobni magáról városunk. 1961-re érett meg az idő, hogy ez sikerüljön. Nekünk változatlanul az a feladatunk, hogy a lokálpatriotizmus erősítése révén is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy élhető, értékeire büszke várost teremtsünk!
 

60 évvel ezelőtt nevezték el városunkat Dunaújvárosnak

1961. november 25-én városunk neve Sztálinvárosról Dunaújvárosra változott. A 60 éves jubileum alkalmából Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata köszönti az utolsó sztálinvárosi és az első dunaújvárosi "újszülötteket" 17 órakor a Kortárs Művészeti Intézetben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! További részletek: https://www.facebook.com/events/477754940214365

 

Érvénytelenek a Global Faktor számlái - nem szabad fizetni

A Global Faktor Zrt. már ügyvéddel íratja alá felszólító számláit, ezzel nyomást helyezve a jogban járatlan fogyasztókra. Ez a fenyegetőzés elfogadhatatlan. Az ügyvédi aláírásnak semmilyen plusz következménye nincs, a számlák és a követelések ettől függetlenül érvénytelenek. Ahogyan azt korábban is elmondtuk: se a DVCSH Kft.-nek, se a hozzájuk tartozó egyéb cégeknek NINCS jogosultsága távhőszámlát kibocsátani, így az ahhoz kapcsolódó fizetési felszólítást is jogtalanul küldi ki. Ha ellent kíván mondani a DVCSH Kft. által kiküldött fenyegetésnek és jogtalan számlájának, akkor azt az alábbi nyomtatvány kitöltésével tudja megtenni.   

Természetesen hazugság a DVCSH legutóbbi közleménye is, amiben azt állítják, hogy a DVG Zrt. elismeri, hogy a DVCSH Kft. jogosan számlázott. Ezzel szemben a tény az, hogy a DVG Zrt. továbbra is a hatósági és bírósági döntések alapján jár el, amelyek kimondták, hogy a DVCSH Kft. 2021. június 30-a után már csak elszámolószámla kibocsátására jogosult. A dunaújvárosi fogyasztók továbbra is arra várnak, hogy ezt a DVCSH végre megtegye, számolja el a fogyasztóknak a túlfizetéseiket, mert az nekik jár.
 

Közösségi falevélszedést szervezett az önkormányzat és a körzetek képviselői

Dunaújváros az ország egyik legzöldebb városa, így az ősszel lehulló levelek begyűjtése rengeteg munkát ad a városüzemeltetésnek, hiszen hiába végeznek egy-egy területtel, a még fán lévő levelek folyamatosan hullanak. Azonban mi sem bizonyítja jobban a dunaújvárosi közösség összetartó erejét, mint az, hogy 27 helyszínen közel 200 résztvevő 40 tonna falevelet gyűjtött össze. Az ilyen, és ehhez hasonló megmozdulások tesznek egy várost otthonná. Köszönjük szépen mindenkinek, akik hozzájárultak közös otthonunk szebbé tételében!

 

Közös erővel, 5364 köbméternyi lomtól tisztult meg a város

13 alkalom és több, mint 30 helyszín – az idei évben is a már bevált, új rendszerű lomtalanítási akciósorozat részeként szabadulhattak meg a városlakók fölöslegessé vált, kidobásra ítélt tárgyaiktól. Az elektromos hulladékgyűjtéssel kiegészült sorozatban a közösségek összefogásával tisztult meg Dunaújváros.

 

Tervezzünk együtt egy fenntartható várost!

Készül a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia, amely Dunaújváros 2021 és 2027 közötti fejlesztési irányait mutatja meg. Az elkészítésébe most Ön is beleszólhat. A honlapunkon megtalálható  kérdőív kitöltésével Dunaújváros fejlesztési irányvonalainak kialakítása tervezhető és határozható meg.

 

Bölcskei Anna kapta a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerését

Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád Házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézményvezetője lett a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díj kitüntetettje: a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését a csütörtöki közgyűlés elején vette át Bölcskei Anna Mária. A pohárköszöntőn elhangzott: a díjjal az ESZI teljes kollektíváját elismerték.

 

Egyetlen Föld az élő bolygónk – az energiatudatosság jegyében

Közép-és általános iskolában tanító pedagógusoknak szóló előadássorozatot kínál az önkormányzat és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közösen, mindezt az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című projekt részeként. A résztvevők a 2021. november 25-én (csütörtökön) 14 órától a Városháza „C” szárnyának közgyűlési termében tartott tájékoztató előadások kapcsán hallhatnak egyebek mellett például a megújuló energiaforrások típusairól és alkalmazásáról, de  ismereteket szerezhetnek az energiahatékonyságról és az épületek korszerűsítésének támogatási lehetőségeiről is.

A cél, hogy a dunaújvárosi iskolák pedagógusainak a felkért oktatók, szakemberek, témában jártas szakértők tartsanak előadásokat, hogy átfogó ismereteket szerezzenek az energiatudatosság általános ismereteiből, hogyan tudnak közreműködni, hogyan válik mindennapi részünkké az energiatakarékosság és a szemléletváltás fontossága.

A program további részleteit a mellékletekben találhatják.

Felhívás közösségi falevélszedésre

November 20-án (szombaton) 9 órától közösségi falevélszedést szervez Dunaújváros Önkormányzata és a körzetek képviselői. Az akció során az eszközöket (zsákok, illetve szerszámok) a szervezők biztosítják. Azok, akik részt kívánnak venni városunk szebbé tételében és megtisztításában, email-ben jelentkezhetnek körzetük képviselőjénél. Minden segítőkezet szeretettel és szívesen fogadunk! Az adott körzet képviselőjének e-mail címét a kattintás után olvashatják.

 

Szorul a hurok a Pomázi-cégek körül

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal után a Fejér Megyei Kormányhivatal is megerősítette, hogy a DVCSH Kft. nem rendelkezik engedéllyel. A Kormányhivatalhoz több fogyasztó is panasszal élt a DVCSH jogosulatlan számlái miatt, álláspontjuk szerint azonban a „szolgáltatást nem nyújtó, ugyanakkor számlát kibocsátó gazdálkodó szervezettel szemben” a Kormányhivatal nem jogosult eljárást folytatni. A sok információ és történés közepette most összefoglaljuk az eddig történteket.

Almavirág utca és Dózsa György út a javaslat - Ön is véleményezheti

Lakossági javaslat alapján az Almavirág utca és a Dózsa György út (a közterület jelenlegi, de nem hivatalos elnevezése) elnevezéseket kapná két közterület városunkban. Az önkormányzat által felkért Utcanév Munkacsoport egyhangú szavazatokkal támogatta a javaslatokat, amelyeket most Ön is véleményezhet 2021. november 26-ig. Küldje el észrevételeit, javaslatait a horvathne.banko.diana@dunaujvaros.hu e-mail címre, vagy postai úton az alábbi címre: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 1-2. Polgármesteri Hivatal Főépítészi és Pályázati Osztály. 

 

Jogerősen veszített a DVCSH

A Győri Ítélőtábla által megküldött végzés szerint megváltoztatták a székesfehérvári törvényszék döntését- erről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester.

A végzés nem csupán azt erősíti meg, hogy a DVG Zrt. az egyedüli engedélyes és kizárólagos távhőszolgáltató Dunaújvárosban, hanem azt is, hogy immáron bírósági végzés támasztja alá azt, hogy a DVCSH vezetője, Pomázi Csaba valótlan állításokra hivatkozva fosztotta ki a Dunaújvárosiakat.

Ahogy az az ítélet indoklásában is szerepel:
„… alátámaszt a  MEKH 2021. július 6-i tájékoztatásában foglaltak is, amelynek lényege szerint a felperes 2021 június 30-a utáni időszakra nem jogosult távhőszolgáltatásról számlát kibocsátani. A felperes tehát nem az alperes magatartása miatt nem juthat árbevételhez, hanem azért, mert szolgáltatásra engedéllyel nem rendelkezik.” - ez azt jelenti, hogy június 30-a óta kiállított DVCSH számláknak nem volt semmilyen jogalapja, azokat jogosulatlanul állították ki, ezzel meglopva a dunaújvárosiakat.

A további részleteket a rendkívül sajtótájékoztató videójában hallhatják, a Győri ítélőtábla végzését pedig mellékletben találják.

A dunaújvárosi távhőszolgáltatás témája is szerepelt az RTL Klub "Házon kívül" című műsorának legutóbbi adásában

A műsorban bemutatták azt is, hogy egy másik Pomázi-cég Szolnokon a fűtési szezon kezdete után dobta be a törölközőt, a megnövekedett gázárakat ugyanis állítása szerint már nem tudta kigazdálkodni. Helyette az állami tulajdonú MVM OTSZ-nek kell helytállnia. Mi, Dunaújvárosban időben léptünk, amikor még tavasszal szerződést bontottunk a Pomázi-céggel, így a város gázellátása biztosítva van az idei télre.

Elindult a közvilágítás fejlesztése - fénybe borul Dunaújváros

Elindult Dunaújvárosban a közvilágítás fejlesztése, 223 új lámpafej cseréjére kerül sor a város főbb útvonalain, amelyek a szabvány világításnál 10%-al, a jelenlegi fényerőnél pedig akár 40%-al is erősebb fényt adnak. A jelenlegi fejlesztés a Dózsa György utat, a Szórád Márton utat és a Vasmű utat érinti, azonban jövőre további útvonalakon is folytatódni fog a gyenge fényt adó lámpák cseréje – az alkalomból Pintér Tamás polgármester tartott tájékoztatót a munkálatok első helyszínén, a Dózsa György úton szerdán.

Oldalak