fő tartalom

január

Önkormányzatunk kiáll a sztrájkoló pedagógusok mellett!

Több dunaújvárosi, térségi intézmény pedagógusai csatlakoztak az országos figyelmeztető sztrájkhoz ma reggel: Dunaújvárosban világosan látható, hogy az iskolák államosítása kudarc volt. Sem az épületek állapota, sem az ott dolgozó pedagógusok bérproblémája nem oldódott meg. A pedagógus életpálya modell egyik legfontosabb eleme, a bérek minimálbérhez kötése csak be nem tartott kormányzati ígéret maradt.

 

A nyári kánikulában már a lombok árnyékában hűsölhetünk

Lombkorona alakító metszéseket végeznek a DVG Zrt. szakemberei a Szalki-szigeten. Mint arról Mészáros László erdészeti és parkfenntartási ágazatvezető beszámolt, a szabadstrand vonalában található faállomány egészsége érdekében történnek a munkálatok. Mind Dunaújvárosban, mind pedig a településhez közeli területeken folyamatosak a faápolási, erdőgazdálkodási munkálatok. A város faállománya egyidős a településsel: a metszés azért szükséges, hogy még hosszú évekig egészséges növények vegyenek minket körül.

 

"Összkép" címmel nyílik meg az év első kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben

2022. január 28-án (pénteken) 18:00 órakor nyílik meg az év első kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben. Az Összkép a négy éve elhunyt Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész emléktárlata, illetve retrospektív kiállítása. 

A két művész az 1960-as évektől, főiskolai találkozásuk óta csaknem hat évtizeden át együtt, családi közösségben dolgozott, s munkásságuk 1965-től elválaszthatatlanul összekapcsolódott Fejér és Tolna megye közelmúltjának történetével, kulturális-művészeti krónikájával is.  – olvasható a Kortárs Művészeti Intézet oldalán.

Az eseményen köszöntőt mond Barta Endre alpolgármester, a kiállítást megnyitja Szente Tünde szociológus és közreműködik Juhos Melinda harmonikaművész.

 

Az ebtelepnek segítettek – ezúttal is a kenyér erejével

Az országosan is egyedülálló kezdeményezés részeként a városlakók minden megvásárolt Dunaújváros Kenyere után 50 forinttal támogatták az Önkormányzati Ebrendészeti Telepet. Az adományt szimbolizáló csekket Szabó Zsolt alpolgármester és Róka Sándor, a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője adták át.

 

Január 31-ig üzemel a korcsolyapálya a Városháza téren

A koronavírus járványra való tekintettel a tervezettnél rövidebb ideig, január 31-ig üzemel a korcsolyapálya a Városháza téren! A megbetegedések miatt már a második tervezett közösségi programot kellett lemondanunk, így úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél hamarabb, január 31-én megszűnik a Városháza téri korcsolyapálya. Bízunk benne, hogy decemberben már korlátozások nélkül állíthatjuk fel ismét a pályát és tarthatjuk meg azokat a rendezvényeket, amiket az idei szezonra terveztünk. Megértésüket köszönjük!

A régió egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István az év "Pro Cultura Intercisae" díjasa

A magyar kultúra napjának alkalmából rendezett ünnepséget Dunaújváros Önkormányzata az Evangélikus Templomban hétfőn. Az eseményen átadták a 74. "Pro Cultura Intercisae" díjat, amelyet régiónk egyik legismertebb hangszeres művésze, Mukli István érdemelt ki. Az elismerést Pintér Tamás polgármester adta át. 

 

Isten Veled, Bajnok!

Újabb tragikus veszteség Dunaújvárosnak.
 
52 évesen elhunyt Csollány Szilveszter.
 
Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa bajnok tornász nem csak Magyarország, hanem Dunaújváros hírét is vitte a világban.
 
1998-2000 között a Dunaferr SE versenyzője volt, ezen időszak alatt megnyerte első olimpiai aranyérmét a sydney-i olimpián.
 
Dicső emlékét megőrizzük!

Elhunyt Selyem József, korábbi önkormányzati képviselő

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata szomorúan tudatja, hogy

Selyem József,

korábbi önkormányzati képviselő

2022. január 24-én, életének 60. életévében elhunyt.

 

Selyem József 1962-ben született, másfél éves korában került Dunaújvárosba, a Római Városrészbe, amelyhez aztán egész életében ragaszkodott. 25 évet dolgozott a Dunai Vasmű mészmű üzemében, majd 8 évig vezette a Fabó Éva Sportuszodát, végül a DVCSH Kft.-nél dolgozott.

Mindig aktív volt a közéletben, tevékenyen részt vett a Dunaferr szakszervezetének életében is, munkájával segítette az arra rászorulókat. Napi szinten 1996 óta vett részt a politikai életben, politikusként szívügye volt az ifjúság, a közbiztonság és a sport. Mindig ezen területek szemszögéből alakította ki álláspontját.

Az MSZP Dunaújvárosi szervezetén belül zászlóvivője volt a fiatalok minél szélesebb körben történő megszólításának. Véleményüket mindig kikérte és meg is hallgatta javaslataikat. Segítette őket, ahogy lehetősége engedte.

Dunaújváros MJV közgyűlésének 2000-ben lett tagja, mandátumát egészen 2014-ig megtartotta, a 2014-es választáson már nem indult.

Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata osztozik a család, a barátok és a tisztelők gyászában.

Nyílt nap lesz a Papírmúzeumban

 2022. január 28-án újra nyílt nap lesz a Magyar Papírmúzeumban, amelynek részeként A 70 éves Dunaújváros papíremlékei című időszaki kiállítást is megtekintheti. Várnak minden olyan érdeklődőt, aki érdeklődik a város története iránt. A kiállításra csoportok is jelentkezhetnek. A múzeum látogatása járványügyi szempontból teljesen biztonságos: egyszerre csak egy csoportot fogadnak. A kiállítást támogatta Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. A jelentkezéssel kapcsolatos információkat a kattintás után olvashatják.

 

25 éve a köz szolgálatában

Január 1-jén volt 25 éve, hogy Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója a köz szolgálatába állt. 2014. január 1-je óta igazgatója az intézménynek; annak az intézménynek, amely vezetése alatt a dunaújvárosi kultúrális élet egyik zászlós hajójává vált, ahol a kultúra és a történelem szerelmesei időről időre bőséges és tartalmas kiállításokkal, előadásokkal találkozhatnak.

Farkas Lajos kultúra és magyarság iránti elkötelezettsége vitathatatlan és példaértékű. Kulturális tevékenysége, törekvései értéket hoztak és hoznak Dunaújvárosba a dunaújvárosiaknak.

Farkas Lajosnak köszönhetően nemzetközi kiállítások színterévé vált az intézmény. Gondoljunk csak például a Titoról szóló kiállításra. De a múzeum időszaki vagy várostörténeti állandó kiállításai, előadásai, vagy családi napjai minden korosztálynak tartogatnak érdekességeket, évi több ezer látogatót vonzva.

Köszöntsük és ünnepeljük együtt a dunaújvárosi sportolókat!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata köszönti a 2021. évben kiemelkedően teljesítő sportolókat és edzőiket 2022. január 24-én (hétfőn) 11 órakor a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermébe. Ünnepeljük és köszöntsük együtt Őket! Az eseményen Barta Endre alpolgármester és Motyovszki Mátyás, az Ifjúsági, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adja át az elismerő okleveleket.

Ma van a magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

2022. január 24-én, hétfőn 18 órakor, a Magyar Kultúra Napja alkalmából az Evangélikus Templomban megrendezett önkormányzati ünnepségen adják át az idei év Pro Cultura Intercisae Díját, amelyet a 2022. évben Mukli István zenész érdemelt ki!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

 

Ma ünnepli 83. születésnapját Rajki László, szobrászművész

Rajki László a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett. A szobrászművész hagyományos portrékat, stilizált figurákat idéző monumentális kompozíciókat kisplasztikákat, plaketteket és érmeket is készít. A közlekedést, a sportot ábrázoló művein a mozgás, a dinamika  megjelenítője. Főként kővel és fával dolgozik,  nagyméretű műveit is maga faragja. Dunaújvárosban az "Ikrek" című  mészkő szobra található, amelyet 1977-ben állítottak a Dunaferr iskola bejáratához. 

 

Január 22-től menetrend változás lesz

Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint Dunaújváros forgalmi telephelyen az elmúlt napokban ismét olyan mértékben megnőtt a koronavírus miatt lebetegedett autóbuszvezetők száma, hogy a helyi közlekedésben január 22-től (szombattól) szűkítéseket vezetnek be. Hétvégén 04:34 órától a Hajnal utcától, valamint 05:00 órától a Temetőtől a 12-es járaton órás lesz a közlekedés.

Munkanapokon kimarad a teljes 24-es járat, és 12:34 órától óránként lesz közlekedés a Hajnal utcától, valamint 13:00 órától a Temetőtől a 12-es járaton.

A Volánbusz Zrt. a munkanapokon igyekszik a délelőtt félórás 12-es közlekedést fenntartani. Amint lehetséges, visszaállítják az eredeti menetrendet.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Esküt tettek és megtartották első ülésüket a választási bizottság tagjai

A választási bizottságról is határoztak a csütörtöki közgyűlésen: a testületbe rendes tagként dr. Hanák Tamás, dr. Borbás Péter és dr. Kovács Ferenc, póttagként d. Eszenyi Zoltán és Fejes László került – a bizottság tagjai a döntést követően azonnal esküt is tettek a közgyűlés előtt, majd megtartották első, alakuló ülésüket, amelynek jegyzőkönyvét a mellékletben olvashatják.

 

Április 3-án lesz az országgyűlési választás

A köztársasági elnök úr április 3-ára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását, vagyis 74 nap múlva mi dunaújvárosiak is dönthetünk.

Addig azonban még előttünk áll egy kampányidőszak. A rendszerváltozás óta ez lesz a 9. alkalom, hogy mi magunk dönthetünk a jövőnkről, és bizony nem csak az elemzők megállapításaiból, hanem saját tapasztalatunkból is láthatjuk, hogy a kampányok színvonala választásról-választásra csökken.

Legyünk reálisak: nem csak a politikusokon, hanem mindannyiunkon múlik, hogy ezen változtassunk. Tisztességes, egymást tisztelő polgárok vitáira és küzdelmére van szükségünk. Sajnos gyakran láthatjuk, hogy a politikai küzdelmeket emberi kapcsolataink szenvedik meg. Én arra kérem Önöket, hogy ne hagyják azt, hogy a politika közénk álljon. Kérem ne feledjék, történjék bármi is, gondoljunk bármit is a világról, a legfontosabb dolog mindig összeköt bennünket: az, hogy Dunaújvárosiak vagyunk. 74 nap múlva a kampány véget ér, mi azonban akkor is itt leszünk: szomszédok, barátok, ismerősök.

Ha ezt nem téveszti szem elől a 38 ezer dunaújvárosi választópolgár, akkor egy olyan kampányt teremthetünk itt a városban, ami arról szól, amiről valóban szólnia kell egy ilyen küzdelemnek.

A kampány Magyarország, és benne Dunaújváros helyzetéről kell, hogy szóljon. Megoldási javaslatokról, építő kritikáról. Nem a ma divatos pár szavas üzenetekről, hanem valódi helyzetelemzésről. Nem egymondatos ígéretekre van szükség, hanem kidolgozott javaslatokra, amelyekről véleményt mondhatnak az itt élők.

Ha e szerint cselekszünk, és tisztelettel, türelemmel állunk a másik dunaújvárosi polgár véleményéhez, akkor tisztességes kampánynak nézünk elébe. Én a magam részéről mindent megteszek ennek érdekében, és erre kérem Önöket is!

A választás a demokrácia, a szabad döntéshozatal, a sorsunk irányításának az ünnepe, így tekintsünk rá, éljük meg ekként!

Ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen az 1952-ben alakult Dunaújvárosi Vegyeskar ad ünnepi koncertet  2022. január 24-én, hétfőn 18 órakor az Evangélikus Templomban.

A várossal szinte egyidős kórus állandóan bővülő repertoárjukban a zeneirodalom klasszikusaitól a kortárs szerzőkig számos mű található.

Az eseményen adják át az idei év Pro Cultura Intercisae Díját, amelyet a 2022. évben Mukli István zenész érdemelt ki.

A belépés ingyenes.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját!

A Dunacell is otthon érzi magát Dunaújvárosban

Pintér Tamás polgármester és Szabó Zsolt alpolgármester is részt vett a Dunacell Kft. üzemavató ünnepségén. Mint azt Pintér Tamás elmondta: örömmel tett eleget Széles Szilárd ügyvezető igazgató úr meghívásának, annak apropóján, hogy 7 milliárd forintos beruházás indul a Dunacell dunaújvárosi gyárában. A kormány 1,7 milliárd forinttal támogatja a munkát. A Dunacell a német Rettenmaier cégcsoport tulajdonában van, amely 60 helyen van jelen világszerte.
 

Oldalak