fő tartalom

március

Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

Igazi különlegességgel róhatjuk Dunaújvárosban is a köröket: hétfőtől vehetik használatba a városlakók a Bird elektromos rollereit, amelyek egy buszjegy áráért repítik a felhasználókat szinte bárhová. Az örömteli fejleményekről Barta Endre alpolgármester számolt be – elmondta, kísérleti jelleggel 75-80 darab elektromos roller érkezik Dunaújvárosba, a tesztidőszakot követően pedig a városlakók is véleményezhetik.

Április 4-én nem lesz ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatalban

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatalban 2022. április 4-én (hétfőn) az ügyfélfogadás szünetel.

A következő ügyfélfogadási nap: 2022. április 6. (szerda) 8-12 és 13-16 óráig.

Anyakönyvi ügyekben április 4-én ügyelet működik 8-12 és 13-16 óráig. Megértésüket köszönjük.

Magyar Györgyné „Kati néni” kiváló dolgozóként ment nyugdíjba

95. születésnapját ünneplő szépkorút köszöntött az önkormányzat nevében Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. Magyar Györgyné „Kati néni” otthonában fogadta a jókívánságokat. A 95 éves Kati néni igencsak gazdag életutat tudhat magáénak.

 

Békét a világnak!

A békéért szerveztek demonstrációt városunkban hétfőn este. A résztvevők az orosz agresszió áldozatainak emlékére gyújtottak gyertyát, emellett a Városháza épülete alkalmi világítással, a béke jelében pompázott. Az eseményen Pintér Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd  Kálló Gergely országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

Több tonna kosztól és portól takarította meg az utakat a takarítógép

Még nincs egy hete, hogy járja Dunaújváros utcáit az új takarítógép, máris több tonna kosztól és portól takarította meg az utakat. A képen látható kupacok és a kis konténerben lévő szemét is így gyűlt össze. Múlt héten a Technikumban, hétfőn a Kertvárosban járt a kocsi, kedden a Béke városrészben folytatódik a munka. Egy-egy koszosabb szakaszt többször is végig kell járnia, hogy teljes legyen a tisztaság, de folyamatos a munka, előbb-utóbb mindenhol végez majd.

Dunaújváros kiáll a béke mellett

Egy hónapja tart már Oroszország háborúja Ukrajnában. Dunaújváros ez alatt az idő alatt megmutatta: együttérzünk az áldozatokkal és a menekültekkel. Március 28-án (hétfőn) este 20 órakor a Városháza előtt álljunk ki a béke mellett, és gyertyagyújtással emlékezzünk az áldozatokra. Beszédet mond Kálló Gergely, Dunaújváros országgyűlési képviselője. Várunk minden Dunaújvárosit!

A kulturális és turisztikai élet újabb bázisa lehet a felújított „Remix”

Örömteli eseményekről számolt be egy sajtótájékoztató részeként Pintér Tamás polgármester, és Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője. Sok városlakó és környékbeli örömére elkészült a felújított „Remix” épülete a Szalki-szigeten. Sok városlakó emlékezetében a Remix rendezvényközpont az igazi nosztalgikus emlékek gyűjtőháza. Az épület felújítása a Modern Városok Program részeként mintegy 584 millió forintból valósult meg.

Szombaton is lesz lomtalanítás

Március 26-án, szombaton 08:00 és 15:00 óra között a Béke I-III. városrészben, és a Kertvárosban folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat! Ezen a napon négy helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe ki lehet majd helyezni a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyakat. Legutóbb, március 19-én a Béke II. városrészben 576 köbméter, 38 tonna lom, és 6,46 tonna elektronikai hulladék gyűlt össze. Az idei társasházi lomtalanítási akció helyszíneiről is időpontjairól itt lehet tájékozódni: https://dunaujvaros.hu/lomtalanitas

Pénteken nyílik a Tavaszi Tárlat a Kortársban

A hagyományokhoz híven idén ismét megrendezik a Kortárs Művészeti Intézetben a kétévente esedékes Dunaújvároshoz kötődő képző- és iparművészek tárlatát. A Tavaszi Tárlat március 25-én (pénteken) 18 órakor nyílik. A kiállításra azokat a profi művészeket hívták meg, akik tagjai valamely országos szakmai szervezetnek, Újpart Egyesület tagok, illetve nappali tagozatos hallgatói valamelyik képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemnek. A Kortárs Művészeti Intézet kiemelt feladatának tartja, hogy a helyi kötődésű művészeknek folyamatos jelenlétet biztosítson.

Ezek a tárlatok nem csak a kiállítók, a szűkebb értelemben vett szakmában tevékenykedők és a kortárs művészet rajongói számára szolgálhatnak fontos információkkal, hanem minden, a település iránt elkötelezett polgár részére is, hiszen nincs más, ami ennyire átfogó képet nyújtana Dunaújváros művészetvilágának aktuális helyzetéről, és várható változásairól.

A kiállító művészek neveit és a tárlat részleteit itt olvashatják: https://bit.ly/3D9kqyX

90 év szép idő

Folytatódott a Szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Ezúttal Gyermán Mihályné „Erzsi néni” ünnepelte 90. születésnapját, akit Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott meg otthonában. Gyermán Mihályné örömmel fogadta az önkormányzat képviselőjét, a városvezetés  ajándékát, és szívesen mesélt gyermekkoráról, amelyet Aporligeten töltött.

 

Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

Három hónapos próbaidővel, egyedi üzemeltetési és árképzési konstrukcióval érkeznek április elején a Bird Magyarország rollerei Dunaújvárosba. A világon és Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi közlekedési mód április 4-én indul el Dunaújvárosban is, egyelőre 75 darab rollerrel, a próbaidőszak alatt azonban folyamatosan figyelik, és amennyiben szükséges, akkor bővítik a flottát. A próbaidőszak július 15-éig tart, ekkor a városlakók dönthetnek arról, hogy állandósuljon-e a szolgáltatás a városban.  

A kormány nem segít, rendre többletkiadások sújtják az önkormányzatokat

A kisvállalkozások iparűzési adójának mérséklése, az elszabadult energiaárak, az ukrajnai menekültek ellátása, vagy akár a jogszabályokba foglalt béremelések – ez csak néhány példa abból, hogy milyen jelentős többletkiadásai vannak az önkormányzatoknak, hangsúlyozta Szabó Zsolt a válsághelyzet kapcsán tartott tájékoztatón. Mint mondta: csak a kormányváltás segíthet!

 

Borovszky Ambrusnak állítottak emlékművet

A Dunai Vasmű és a város ikonikus alakja előtt tisztelegtek azon az ünnepségen, amelyen leleplezték Borovszky Ambrus emlékművét a Martinász szobornál pénteken. Az ünnepi esemény az idén 70 éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes összeállításával kezdődött, a táncosok elsőként kalotaszegi legényessel léptek közönség elé, majd Kálló Gergely országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

Dönts energiatudatosan! - interaktív előadássorozat a lakóknak

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban a KEHOP-5.4.1.-16-2016-00467 számú „Egyetlen Föld - az élő bolygónk” című projekt részeként az önkormányzat és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közösen interaktív játékos előadássorozatra invitálja a város és környéke lakosságát az egyetem "P" épületébe a P01-es terembe 2022. március 24-én (csütörtökön) 9:00 órától. Az előadássorozat részeként a résztvevők megismerhetik az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket. A program célja, hogy minél több energiatudatos és környezetbarát döntés szülessen.

A projektről bővebben itt olvashatnak: https://dunaujvaros.hu/doc/31360

Illetve részletek a csatolmányokban találhatók.

 

Ismerkedni hívnak az óvodák – nyitott napokra várják a kicsiket és nagyokat

A járványügyi korlátozások feloldása után az óvodák is megnyitják kapuikat a szülők és a gyermekek előtt. Az óvodai nyitott napok az óvodai beíratást megelőzően nyújtanak segítséget a legmegfelelőbb óvodai intézmény kiválasztásában.

2022. március 23-24-én (szerdán és csütörtökön) rendezett Nyitott napok  célja, hogy a kicsik és szüleik a közelgő óvodai beíratást (erről részleteket lentebb olvashatnak) megelőzően rövid betekintést nyerjenek az óvodai nevelésbe, a tagóvodák életébe és megismerkedjenek az ott dolgozókkal.

Mind a két napon 9:00-11:00 és 15:00-16:30 óra közötti időpontban minden érintett érdeklődő kisgyermeket és szülőt várnak az óvodák.

Ugyanakkor fontos, hogy egy oviba csak egyszer látogassanak el, illetve  a vírushelyzetre való tekintettel egy kisgyermeket csak egy szülő kísérjen el. Mindemellett váltócipő felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kötelező!

További információért a Dunaújvárosi Óvoda honlapján (www.dunaujvarosiovoda.hu) tájékozódjanak a kedves szülők, illetve itt valamennyi tagóvoda bemutatkozását, valamint a felvételi körzeteket  is megtekinthetik.

Mutasd meg, mennyire vagy energiatudatos középiskolás!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közös szervezésében Tanulmányi versenyekre hívja a középiskolás diákokat 2022. március 25-én (pénteken) 11:00 órától a Dunaújvárosi Egyetem A09-es termébe.

A KEHOP-5.4.1-16-2016-00467 „Egyetlen Föld – az élő bolygónk” című projekt részeként a diákok különféle állomásokon oldhatnak meg energiatakarékossággal kapcsolatos feladatokat.

Középiskolások mutathatják meg, mennyire gondolkodnak energiatudatosanA résztvevők és a helyezettek értékes jutalomban részesülnek. A jelentkezés feltételei, az állomásokon váró feladatok részletei alább olvashatók: https://dunaujvaros.hu/doc/31360

Jelentkezni az energiatudatossag@dunaujvaros.hu címen lehet.

Mutasd meg, hogy mennyire vagy energiatudatos általános iskolás!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közös szervezésében Tanulmányi versenyekre hívja az általános iskolák felső tagozatos diákjait 2022. március 25-én (pénteken) 13:00 órától a Dunaújvárosi Egyetem A09-es termébe.

A KEHOP-5.4.1-16-2016-00467 „Egyetlen Föld – az élő bolygónk” című projekt részeként a 11-14 éves diákok különféle állomásokon oldhatnak meg energiatakarékossággal kapcsolatos  feladatokat.

Mutasd meg, hogy mennyire vagy energiatudatos! A résztvevők és a helyezettek értékes jutalomban részesülnek. A jelentkezés feltételei, az állomásokon váró feladatok részletei alább olvashatók: https://dunaujvaros.hu/doc/31360

Jelentkezni az energiatudatossag@dunaujvaros.hu címen lehet.

A Béke II.-ben folytatódik a lomtalanítás szombaton

Március 19-én, szombaton 08:00 és 15:00 óra között a Béke II. városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat!  Ezúttal négy helyszínen lesznek megtalálhatóak a gyűjtőkonténerek, amelyekbe ki lehet helyezni a már nem használt, kidobásra ítélt használati tárgyakat. Az idei év első lomtalanítás-akcióján 300 köbméter lomtól tisztult meg a Római városrész. 

Március 30-ig lehet igényelni a tavaszi szünet idejére az ingyenes étkeztetést

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként ingyenes déli meleg főétkezést biztosít a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, valamint a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolás kiskorú gyermekek részére a tavaszi szünet időtartamára eső 2 munkanapra. További információkat a kattintás után olvashatnak.

Oldalak