fő tartalom

május

Minden Dunaújváros Kenyere megvásárlása után 50 forinttal a Pentele ÖTE-t támogatják

Túlment a félidőn a mostani Dunaújváros Kenyere akció, május közepéig 184 ezer forint gyűlt össze.

Ebben a negyedévben a városlakók minden megvásárolt Dunaújváros kenyere után 50 forinttal a Pentele Önkéntes Tűzoltó Egyesületet támogatják, akik akik a Segítségnyújtás Ukrajna Gyűjtőpont Dunaújváros csoporttal karöltve erőn felül segítik a háborús menekültek mindennapi ellátását, hiszen az adománygyűjtés szervezése mellett azok eljuttatását is folyamatosan koordinálják. Bíztatunk minden városlakót, vegyen részt a Széchenyi Pékséggel közös akcióban.

A Helyi Választási Bizottság elvégezte a jelöltek sorsolását

A Helyi Választási Bizottság elvégezte a jelöltek sorsolását a július 3-ai időközi választásra. Ezen a napon két választást tartanak Dunaújvárosban.
 
A 2-es körzet képviselői székéért 5-en indulnak, ők az alábbi sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon:
 
 
1. Novák Istvánné - Rajta Újváros! Egyesület
2. Hum János - független
3. Lőrinczi Konrád - Fidesz-KDNP
4. Badó Péter - Mi Hazánk
5. Gebei Bálint - független
 
 
Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatba 2 üres helyet kell feltölteni, amire 4 jelölt van, közülük a két legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz képviselő:
 
1. Rákóci Ferenc
2. Kasza-Fedinisin Oleszja
3. Kaszó Hanna
4. Kucsinka László

Folytatódott a „Rajta, Újváros!” Egyesület virágos városcsinosítási akciója!

Sokan kértek, sokan kaptak, volt képviselő, aki kipótolta a kontingenst, és minden megkérdezett pozitív tapasztalatokról számolt be: idén is nagy sikert aratott a „Rajta, Újváros!” Egyesület közösségi kezdeményezése, amely során több mint kétezer egynyári virág talált gazdára városszerte, hogy a köztereket és közintézményeket ékítsék.

Gyere, és rollerezz a polgármesterrel!

Nem egészen két hónap alatt majdnem 25 ezer utat tettek meg a dunaújvárosiak a Bird rollereivel. Látható, hogy nagy népszerűségnek örvend ez az új lehetőség, de azt is látjuk, hogy sajnos sokan nem felelősségteljesen használják - ezért hív Pintér Tamás mindenkit, elsősorban a városi fiatalokat, péntekre 16 órára a Béke városrészi KRESZ parkba, hogy megmutassuk, hogyan kell jól használni ezt az eszközt. A résztvevők 30 perces ingyenes utazásra szóló kupont kapnak.
 
Hívjanak meg minél több embert, hogy sokan ott lehessünk, június második felében ugyanis indul a szavazás arról, hogy szeretnék-e a dunaújvárosiak a közösségi roller rendszer maradását.
 
Azokat is hívjuk, akik saját elektromos rollerjükkel közlekednek a városban!

Június 4-én emlékezzünk együtt a magyarság egyik legnagyobb tragédiájára!

1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, melynek következtében Magyarország elveszítette területének több mint 2/3-át. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is megemlékezik az újkori történelmünk ezen gyászos eseményéről.

Legyünk ott minél többen 2022. június 4-én (szombaton) 16:30-kor az Evangélikus templomban és emlékezzünk együtt a magyarság egyik legnagyobb tragédiájára!

A megemlékezésen áhítatot tart Braun Ervin baptista lelki vezető, fellép Farkas Erik színművész.

Az esemény a kertben álló Trianon emlékmű megkoszorúzásával zárul.

Június 2-án nyit az élményfürdő

Június 2-án (csütörtökön) megnyitja kapuit az élményfürdő: a DVG Zrt. munkatársai már gőzerővel készülnek a nyitásra. Sajnos az elmúlt években folyamatosan javított csúszdamedence tavaszra annyira tönkrement, hogy a korábbi években megszokott felújítási munka már kevés volt. A szükséges vizsgálatok és az árajánlatok bekérése után rendkívüli közgyűlésen döntöttek a több, mint 50 milliós felújításról. Így várhatóan július közepére ez is elkészül, és a teljes fürdő használható lesz.
 
 

A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

Egy Nati nevű springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát.

 

Szalamanderrel búcsúztak a végzős hallgatók

Három év kihagyást követően ismét Szalamanderrel búcsúztak a Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatói a településtől és az Alma Matertől. A fáklyás felvonulás egyik állomása a Városháza tér volt, ahol Pintér Tamás köszöntötte a valétálókat. A 33-as kollégiumtól indultak, majd a menet egy állomása volt Városháza tér, ahol elhangoztak a búcsúbeszédek.

Javaslatot tehet, hogy mi kerüljön a Települési Értéktárba

Dunaújváros Közgyűlése 2016-ban létrehozta a települési értéktár bizottságát (röviden: TÉB), amelynek feladata a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás.

A bizottság-lakossági javaslatra- listába veszi a város szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi terméket, tárgyat, kulturális alkotást, hagyományt, jelképet, illetve természeti értéket.

2022. június 30-ig Ön is javaslatot tehet, hogy idén mi kerüljön a Települési Értéktárunkba.

Javaslatát a mellékelt adatlap kitöltésével, indoklással teheti meg. A felterjesztéseket 2022. június 30-ig Péter Kata vezető ügyintéző e-mail címére: peter.kata@dunaujvaros.hu

Bővebb információ: https://dunaujvaros.hu/telepulesi_ertektar

(fotó: a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Kulturális örökség kategóriában került be a TÉB-ba)

 

Június 1-ig igényelhető a nyári szünidei étkeztetés

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is  ingyenes déli meleg főétkezést biztosít a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, valamint a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű:

  • általános- és középiskolás kiskorú gyermekek részére a nyári szünet időtartamára eső 55 munkanapra (2022. június 16-tól augusztus 31-ig),
  • illetve az óvodás, bölcsődés gyermekek részére 23 munkanapra (2022. augusztus 1-től augusztus 31-ig). Utóbbi azzal a feltétellel, hogy ezen időszak alatt az ügyeletes óvodai és bölcsődei ellátást nem veszik igénybe.

A demenciáról indul előadás-sorozat

A demenciát taglalja az az előadás-sorozat, amely május 25-én 16 órakor indul a Városháza "C" szárnyában. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató-sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be.

Véget ért a távhő szezon

Hatalmas feladatot kapott a DVG Zrt., amikor az Energiahivatal tavaly távhőszolgáltatónak, majd pedig távhőtermelőnek is kijelölte. Sokan gondolták azt, hogy nem lesz fűtés a városban. Ennek ellenére a kiürített erőműveket működőképessé tették, és a távfűtési szezon végéig (május 15-ig) nagyobb fennakadás nélkül biztosították a szolgáltatást.

Most pedig elindult a karbantartás (nem februárban, ahogyan az előző szolgáltatónál), hogy a következő szezonban még jobb minőségű szolgáltatást biztosítsanak a dunaújvárosiaknak.

A részletekről Medgyesi Miklós, az önkormányzat szóvivője és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési vezetője számolt be.

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros MJV önkormányzatának jóvoltából

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Fontos tudnivaló, hogy bár szállást bárki foglalhat, a feltüntetett kedvezményeket csak az önkormányzat dolgozói illetve közvetlen hozzátartozóik (házastárs, élettárs, gyermek, örökbefogadott és nevelt gyermek, unoka, továbbá az igénylő édesanyja, édesapja és testvére) vehetik igénybe. Foglalni minden esetben a következő elérhetőségen lehet:

Szalki-sziget kemping (DVG Zrt.)

Email: szallas@dvgzrt.hu

Vezetékes telefon: 25 / 551 410

Nyitva tartás (és foglalás utáni fizetés): minden nap 07:00-19:00 között a kemping recepcióján.

Rabul ejtett szabadságok – Történetek a Salazar-diktatúrából péntek este 18 órakor a KMI-ben

Egy különös, fényképek mentén alakuló személyes történeten keresztül hozza közel egy távoli országnak a miénkhez is hasonlítható múltját, a jelenünktől elválaszthatatlan tapasztalatvilágát Szász Lilla fotográfus, Maria Teresa Braz privát archivista és Perenyei Mónika művészettörténész kiállítása május 20-án 18 órakor a Kortárs Művészeti Intézetben.

Bíztatunk mindenkit, hogy vegyen részt a megnyitón és tekintse meg a kiállítást, hiszen a képek mellett egy ország történetébe, egy diktatúra kereteibe is beleláthatunk egészen egyedi módon.

Köszöntőt mond: João Miguel Henriques a Camões Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: Pócsik Andrea kultúrakutató

A belépés ingyenes!

További dunaújvárosi programokról az alábbi oldalon találnak információt: https://bit.ly/3lhHjrH

Generációkat neveltek fel

Átadták a Dunaújváros Ifjúságáért díjat a csütörtöki közgyűlésen. Posztumusz elismerésben részesült a Rudas közgazdasági iskola egykori alapító igazgatónője, Oláh Jánosné, valamint Fási Erika, az Arany János Általános Iskola tanítója, munkaközösség-vezetője. A város közgyűlése minden évben díjazza az ifjúságnevelés és védelem területén végzett kimagasló munkát.

Szalamanderrel búcsúznak a végzős hallgatók

Csütörtök este várhatóan 20:30-kor érkeznek a Városháza térre a Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatói, ahol Pintér Tamás polgármester Fülöp Hunorral, a Valéta Bizottság elnökével közösen elbúcsúznak a végzős diákoktól.
 
Jöjjenek, csatlakozzanak Önök is csütörtök este a Városháza téren, búcsúztassuk el együtt egyetemünk végzős hallgatóit!
 
Részletes információk a fáklyás felvonulásról itt: https://www.uniduna.hu/.../hirek.../2783-szalamander_2022

Szombaton ismét "Fut a Város Dunaújváros!"

Dunaújváros Önkormányzatának támogatásával, 2022. május 21-én 5. alkalommal állhatnak rajthoz a futni vágyók a Városháza téren.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a résztvevők idén is 2 kilométeres (gyermek/amatőr) és 4 kilométeres (felnőtt/ sportolói ) távokon teljesíthetnek.

A kilométereket mindenki a saját tempójában - akár futva, kocogva, sétálva - teheti meg,  hiszen ez nem verseny.

Az esemény jótékony célt szolgál: a regisztrációs díj (1.000,- Ft/fő) teljes bevétele a dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatja.

 

Május 23-án kezdődik a dunaújvárosi köztéri fasorok növényvédelmi permetezése

A Hortobágy Környezetvédelmi Kft. várhatóan 2022.05.23-tól végzi a köztéri fasorokon a növényvédelmi munkákat. A város útjai mellett található fasorokon éjszaka, este 10 óra és hajnal 4 óra között zajlik majd a permetezés. A munkálatok várhatóan két-három napot vesznek igénybe, ez alól kivételt képez, ha az éjszakai órákban esik, ebben az esetben pót-napokat jelölnek ki.

A városban kizárólag zöld besorolású szerekkel permeteznek, amely a kártevők és kórokozók ellen védi a fákat - emberre és állatra nem veszélyesek.

A platán fákon a csipkés poloska és gnomóniás betegség ellen permeteznek, a vadgesztenye fákon levélaknázó és levélfoltosság ellen, a hárs - és juharfákon pedig levéltetű elleni szereket használnak.

Bimmer Parade - BMW és Lada találkozó lesz az Alsó Duna-parton

Május 21-én szombaton a jó cél érdekében gyűlnek össze a BMW és Lada rajongói Dunaújvárosban az Alsó Duna-parton reggel 10 órától!

Ezúttal is változatos programokkal készülnek a szervezők, többek között autós szépségversenyekkel, egyéni és csapatvetélkedőkkel, tombolával.

A rendezvényen jótékonysági gyűjtés lesz, amelynek bevételével a DÁV Dunaújvárosi Állatvédő Egyesületet támogatják a résztvevők. További részletek a mellékelt plakáton.

Oldalak