fő tartalom

augusztus

Közeleg a népszámlálás, számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat

Idén már 16. alkalommal lesz népszámlálás hazánkban, amelynek lebonyolításához számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat, akik aztán a 2022. október 17. és 2022. november 20. közötti időszakban felkeresik azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek a népszámlálási kérdőív online kitöltésének lehetőségével. Folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

Jelentkezni a  Polgármesteri Hivatal portáján (Városház tér 1.) elérhető jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Színes ünnepi forgatag kerekedett augusztus 20-án a Szalki-szigeten

Változatos és gazdag kínálat kényeztette az önkormányzati augusztális résztvevőit, ráadásul a reggeli eső után az időjárás is kegyeibe fogadta az ünneplőket a Szalki-szigeten augusztus 20-án.  A közönség láthatóan elégedett volt a felhozatallal – nap közben elsősorban a családi események köre, később a Parázs-Varázs, majd este Majka és csapata bulija vonzott rengeteg vendéget.

Augusztus 31-ig Ön is javaslatot tehet a Dunaújvárosért díjra

2022. augusztus 31-ig bárki javasolhat a "Dunaújvárosért díj" odaítélésére.

Az elismerés olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Dunaújvárosban vagy Dunaújvárosért maradandót alkotott vagy tett.

A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, illetve közösség nevét, elérhetőségét, tevékenységének általános ismertetését és méltatását, a felterjesztő nevét, aláírását és elérhetőségét.

A javaslatokat legkésőbb 2022. augusztus 31-ig írásban kell eljuttatni Pintér Tamás polgármesterhez (2400 Dunaújváros, Városháza tér 1-2.). A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt.

Szent István ünnepét ülték Pentelén is

Rangos elismerések átadásával köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület és a Baráti Kör tagjai pénteken az óvárosi klubházban. A Pro Pentele Díjat Kárász Anna, városunk második olimpiai bajnok sportolója és dr. Baráth Károly főorvos kapta;  Oklevél Penteléért elismerésben Terekiné Rendes Éva részesült.

Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

A Lajos-köveknél a tavalyi évhez hasonlóan ismét találkoztak a mohácsi csata emléke előtt tisztelgők. A lovas zarándokokat Barta Endre alpolgármester fogadta a Béke tér közelében lévő emlékhelyen szerda délelőtt.

A lovas csoport II. Lajos seregének mintegy 200 kilométeres útvonalát járja végig lóháton Érdtől Mohácsig – ezen az útvonalon vonult végig a magyar királyi sereg 1526-ban, hogy aztán augusztus 29-én Mohácson összecsapjon a  török sereggel.

Augusztus 25-én kezdődik a dunaújvárosi köztéri fasorok növényvédelmi permetezése

A Hortobágy Környezetvédelmi Kft. várhatóan 2022.08.25-től végzi a köztéri fasorokon a növényvédelmi munkákat. A város útjai mellett található fasorokon az esti órákban zajlik majd a permetezés.

A munkálatok várhatóan két-három napot vesznek igénybe, ez alól kivételt képez, ha az éjszakai órákban esik, ebben az esetben pót-napokat jelölnek ki.

A városban kizárólag zöld besorolású (gombaölő, rovarölő) szerekkel permeteznek, amely a kártevők és kórokozók ellen védi a fákat - emberre és állatra nem veszélyesek.

A platán fákon a csipkés poloska és gnomóniás betegség ellen permeteznek, a vadgesztenye fákon levélaknázó és levélfoltosság ellen, a városi fasorokon pedig levéltetű elleni szereket használnak.

 

Városunkban is megállnak a lovas hagyományőrzők

Immár ötödik alkalommal járják végig lovas zarándokok II. Lajos király seregének útvonalát Érdtől Mohácsig, hogy felhívják a figyelmet az emlékhelyek sorozatára.

A zarándoklat során felkeresik az emléktáblákat, és a megemlékezéseken emlékszalagot helyeznek el. Városunkba 2022. augusztus 24-én, szerdán (várhatóan) 10 órakor érkeznek a Béke téri emlékműhöz, a Lajos-kövekhez.

Az emlékezésre minden városlakót, érdeklődőt szeretettel várunk; köszöntsük együtt a lovas zarándokokat!

 

Minden Dunaújváros Kenyere megvásárlása után 50 forinttal az Arany János Általános Iskolát támogatják

Túlment a félidőn a mostani Dunaújváros Kenyere akció, augusztus 15-ig 164 250 forint gyűlt össze.

Ebben a negyedévben a városlakók minden megvásárolt Dunaújváros kenyere után 50 forinttal az Arany János Általános Iskolát támogatják, akik elsősorban szakmai fejlesztési feladatokra szeretnék felhasználni az adományt.

Ezúttal is bíztatunk minden városlakót, vegyen részt a Széchenyi Pékséggel közös akcióban, segítsünk együtt a kenyér erejével!

A távhő elszámolásról feltett gyakori kérdésekre a DVG Zrt. válaszol

Július 1-jén volt egy éve, hogy a DVG Zrt. átvette a távhőszolgáltatást Dunaújvárosban. Ennek megfelelően a fogyasztók megkapták az éves elszámolásokat. Van, akinek rá kell fizetnie, van aki visszakap, az elszámolás viszont légteres. Annak ellenére is, hogy a társasházak tízmilliókat fizetnek ki a DVCSH Kft.-nek a költségosztás pontos elvégzéséért. Erről azonban a Pomázi cég vagy használhatatlan adatot küld vagy pedig egyszerűen nem ad át semmit.

A DVG Zrt. foglalta össze az ügyben felmerülő gyakran ismételt kérdéseket.

 

Újra jár a busz a Szalki-szigetre

Tájékoztatjuk az érintett lakosságot, hogy a Szalki-szigeten folyó felújítási munkálatok a végükhöz közelednek, ezért lehetőség van a 24-es buszjárat visszaállítására. A buszok egyelőre a szabadstrandig közlekednek.

Augusztus 20-án a buszok sűrített menetrend alapján közlekednek, hogy kényelmesebb eljutást biztosítsunk a Parázs Varázs rendezvényre.

MINDENKIT ARRA KÉRÜNK, HOGY LEHETŐLEG NE AUTÓVAL ÉRKEZZEN A SZIGETRE AUGUSZTUS 20-ÁN.

Újra jár a busz a Szalki-szigetre Újra jár a busz a Szalki-szigetre

Augusztus 19-én a Szalki-szigetnél köt ki egy korhű módon rekonstruált római kori őrhajó, a Danuviana Alacris

A 24 fős legénység a Dunán Ingolstadttól a Fekete-tengerig hajózik, a túra célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett dunamenti települések között.
 
A hajót interaktív séták keretében meg is lehet tekinteni.
Augusztus 19-én (pénteken) 16-16:30 között a Szalki-szigetnél köt ki, ekkor üdvözölhetik a lakók a legénység tagjait, és megnézhetik a hajó érkezését, de a hajólátogatás csak 18:30-tól lehetséges.
 
A séták időpontjai:
 
Augusztus 19-én 18:30
 
Augusztus 20-án 10:00, 14:00 és 17:00
 
Augusztus 21. 10:00
 
További információk: https://bit.ly/3AnzuJx

Figyelem, újabb szúnyoggyérítés lesz!

2022. augusztus 18-án, csütörtökön, a napnyugta előtt egy órával Dunaújváros területén földi kémiai szúnyogirtás lesz.
 
A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek.
 
Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik, csak és kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el.
 
Ugyanakkor érdemes tudni, hogy mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban stb.) fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben, ehhez az alábbi linken találhatóak jó tanácsok egy korábbi összeállításunkban: https://dunaujvaros.hu/hir/34246

Újabb hat milliárd forintot vont el Dunaújvárostól az Orbán-kormány

Levélben tájékoztatta a városvezetést arról dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy júniusi kormányhatározatra hivatkozva zárolja a dunaújvárosi kézilabda csarnokra szánt 6 milliárd forintot, amelyet még 2017-ben ítéltek meg, így a teljes összeget a minisztérium részére vissza kell fizetni.

A levél alapján a kormánynak az idei évben összesen 581 milliárd forintot kell húznia a nadrágszíjon költségvetési kiigazítások keretében, összehasonlításképpen annak idején a Bokros-csomag 210 milliárdról szólt, tehát a mostani több mint kétszerese az akkori durva megszorításoknak.

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat.

Fontos ismét leszögezni: a Global Faktor Zrt. nem végrehajtó cég, Global Faktor nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége.

Éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy semmiképpen ne fizesse be a kiküldött számlákat a nélkül, hogy azt alaposan ellenőrizte volna.

Ha a számla 2021. július 1. utáni távhő-fogyasztást tartalmaz, akkor azzal nem kell foglalkoznia.

Amennyiben viszont 2022. 05.01. előtti víz/csatorna fogyasztásról szóló összeg szerepel rajta, amit Ön még nem fizetett ki és nem is vitatja, akkor azt az összeget meg kell fizetnie.

A DVCSH Kft. az elmúlt időszakban sorra bukta el a vétlen fogyasztók ellen indított pereit a Dunaújvárosi Járásbíróságon, amivel természetesen ezzel ők is tisztában vannak.

Tisztességtelen magatartásuk, hogy a vízszámlákkal együtt jogosulatlan távhőszámlákat küldenek a gyanútlan fogyasztóknak ismét csak azt erősítik meg, hogy ennek a tisztességtelen, a dunaújvárosiak életét évtizedek óta megkeserítő cégcsoportnak ajtót kellett mutatni.

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások teendőiről az új KATA miatt

2022. szeptember 1-jén hatályát veszti a kisadózó vállalkozások tételes adójának régi szabályozása, ezért a jelenleg KATA szerint adózóknak 2022. augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik a KATA adóalanyiságuk. A megszűnéssel kapcsolatban az adózóknak nincs külön bejelentési kötelezettségük.

Gazdag a programkínálat az idei Parázs-Varázson, érdemes lesz kilátogatni

Gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket az augusztus 20-ai Parázs-Varázs és Szent István Ünnepi rendezvényen a Szalki-szigeten. A grillparti előkészületeire délelőtt 10 órától nyílik meg a lehetőség, közel 20 asztal még elérhető lesz a helyszínen.
 

A közös sütögetés mellett bőséges színpadi felhozatal, gyermek- és sportprogramok várják a kikapcsolódni vágyókat! Ünnepeljük együtt Magyarország születésnapját, legyen ez az idei nyár egyik legnagyobb bulija!

PROGRAMOK:

12.30 – Megnyitó
13.00 – Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes műsora
13.30 – Kenyérszentelés
14.00 – Wolf Kati Gyerekszáj című műsora
14.30 – Katus Attila bemutatója
15.00-17.00 – Dunaújváros Hangja döntő
18.00-19.00 – Kállai Saunders Band fellépése
20.00-22.00 – Majka koncert
22.00 – Lézershow
22.15 – DJ Matkovics parti

BMW-sek találkozója lesz a szabadstrandon

Három napos kikapcsolódást kínál a Bimmer Parade BMW találkozója a szabadstrandon augusztus 12-14-ig.
A program elsősorban a BMW híveinek kínál remek szórakozási lehetőséget: ami várható, az egy nagyszerű és idilli környezetben való bulizás és találkozás a régi BMW-s barátokkal, ismerősökkel  programokkal fűszerezve.
 
Ingyenes strandolási lehetőséggel, grillezéssel, bográcsozással, sátorozással várják az érdeklődőket.
 
További részletek: https://fb.me/e/28dV8bOWz
 

Oldalak