fő tartalom

szeptember

Emlékezzünk együtt az aradi vértanúkra!

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja – nemzeti gyásznap.
Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét.
Október 6-án (csütörtökön), 10 órakor a '48-as emlékműnél emlékezzünk együtt a 13 aradi vértanúra!
 
 

Különlges produkció lesz látható a Bartók Színházban október 2-án

Különleges produkció van készülőben a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei műhelyének közreműködésével. A megye két jelentős kulturális intézménye az Én vagyok című szakrális koncertszínházi előadást a Zene Világnapjának másnapján, október 2-án mutatja be Dunaújvárosban.

Az előadás rendezője és prózai szereplője Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója, karmestere Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, zenei vezetője pedig Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

 

Időpont: 2022. október 2. (vasárnap) 19:00
Helyszín: Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

A rendezvény ingyenesen látogatható!
További részletek: https://bit.ly/3rhabDj

 

A Dózsa városrészben folytatódik a lomtalanítás – október 1-jén

Az Újtelepi ÖKO Nappal indult, és október 1-jén (szombaton) a Dózsa városrészben folytatódik az őszi lomtalanítási sorozat.
 
Ezúttal 4 helyszínen lesznek gyűjtőkonténerek, ahová a városlakók 7 és 15 óra között feleslegessé vált lomjaikat helyezhetik. Fontos tudni, hogy a lomtalanítás során elektronikai hulladék is leadható.
 
A pontos helyszínek a mellékelt plakáton olvashatók.

Idén is virágzik a város - köszönhetően a lelkes városlakóknak

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a "Virágos Dunaújvárosért" versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. A Városházán szerda délután tartott díjátadó eseményen az elismeréseket Barta Endre alpolgármester adta át és jelen volt Szántó Péter, Motyovszki Mátyás és Tóth Kálmán önkormányzati képviselők is.   

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj tulajdonosa

Pásztor Bertalan tanár urat az idősebb generáció még a gimnáziumból ismerheti. Persze, többek között a gimnáziumból, meg talán még ezer helyről.

Bizonyára sokan tudják róla azt is, hogy az irodalom szerelmese. A 91 éves Pásztor Bertalan ma is aktív, ír, publikál. Néhány héttel ezelőtt egy pályázaton is győztesnek kiáltották ki: Aranybulla-díjat kapott.

Ez alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter kulturális bizottsági elnök fogadta a Városházán.

Szerdán kiderül, hol találhatóak a legvirágosabb helyszínek Dunaújvárosban

Dunaújváros önkormányzata idén is kereste  a legszebben virágosított erkélyeket, ablakokat, lakosság által gondozott előkerteket, virágládákat, üzlet, intézmény és családi házas előkerteket, homlokzatokat.

Hogy a "Virágos Dunaújvárosért 2022" – verseny részeként kik lettek a különböző kategóriák első 3 helyezettjei és a külön díjasok, mik a legvirágosabb helyszínek városunkban, az szeptember 28-án (szerdán) 14 órakor a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermében kiderül.

Minden résztvevőt és érdeklődőt szeretettel várunk!

A "Virágos Dunaújvárosért 2022"- versenyre az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

 • A legszebb közterületi lakossági előkert
 • A legszebb lakosság által virágosított ablak és/vagy franciaerkély
 • A legszebb lakosság által virágosított erkély
 • A legszebb lakosság által virágosított közterületi virágláda
 • A legszebb virágosított intézményudvar és/vagy homlokzat
 • A legszebb családi házas előkert
 • A legszebb virágosított üzlet/vállalkozás előkert és/vagy homlokzat
 • A legszebb közterületi társasházi lakossági előkert

Igényelhető a kedvezménnyel elszámolt földgáz – mutatjuk a részleteket

Tájékoztatjuk az érintett lakosságot, hogy településünkön is igényelhető a kedvezménnyel elszámolható földgáz.

Ez a kedvezmény akkor vehető igénybe, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül legfeljebb négy lakás van.

A Dunaújvárosi Önkormányzat jegyzőjétől kell igényelni egy ún. hatósági bizonyítványt a „lakás rendeltetési egységek” számáról. A bizonyítvány kiállítása 8 napot vesz igénybe.  

Ezt a bizonyítványt kell a gázszolgáltató felé benyújtani, hogy a házban élők a lakossági felhasználókra érvényes kedvezményes áron vehessék a földgázt.

Javítják a távhővezetéket a Rómain, forgalomkorlátozásokra kell számítani - itt vannak a részletek

A DVG Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2022. szeptember 26-tól a Római körút Petőfi Általános Iskola előtti átjáróig tartó távhővezetékeket szivárgás miatt cserélik, amelynek munkálatai várhatóan 1 hónapig tartanak, és forgalomkorlátozással járnak:

 • ez idő alatt a Római körúton a Petőfi Általános Iskola előtt a parkolás lehetőségét felfüggesztik, illetve 2 forgalmi sáv alkalmankénti lezárására is számítani kell az autósoknak. Teljes korlátozásra nem lesz szükség, a buszok közlekedése sem változik.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a forgalmi torlódások elkerülése érdekében lehetőség szerint a Fáy András és a Martinovics utcákon autózzanak, továbbá az iskolába gyerekeiket szállító szülőket, hogy a helyszíntől messzebb parkoljanak.

A munkálatok a fűtés és melegvíz szolgáltatást nem befolyásolják, az továbbra is zavartalan lesz a környéken.

Köszönjük türelmüket!

Tévhitek sora tisztázódik a távhőszolgáltatás körül

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük.

A Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatóság Államháztartási Iroda tájékoztatója

2022. szeptember 30-ig az önkormányzatoknak kell felmérniük a lakosság barnakőszén igényét az alábbiak szerint:

 • egy háztartásból egy személy élhet igénybejelentéssel, ha bejelentett lakhelye, vagy tartózkodási helye az adott háztartás
 • egy háztartás által bejelenthető maximális barnakőszénre való igény legfeljebb a következő fűtési szezonban várhatóan felhasznált tüzelőanyag mennyisége lehet.

Fontos: az igényfelmérés kizárólag a lakossági igények megismerését szolgálja, nem jelent későbbi automatikus támogatást!

Általános és középiskolásoknak nyújt iskolakezdési támogatást az önkormányzat

Az idei tanévben is igényelhető az önkormányzat által nyújtott iskolakezdési támogatás – jelentette be sajtótájékoztatón Pintér Tamás polgármester. Az idei évben erre a célra összesen 4 millió forintot különítettek el. A jogosult szülők szeptember 30-ig igényelhetik a juttatásokat.

 

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz.

A közgyűlés az elismerést a város egészségügyi intézményeiben dolgozó orvosnak, közép-és felsőfokú képesítéssel rendelkező egészségügyben dolgozó személynek vagy kollektívának, magángyakorlat részeként egészségügyi feladatokat ellátó orvosnak ítélheti oda. A díj posztumusz díjként is adományozható, az elhunyt személy halálát követő egy éven belül. 

A díjazott személyére bárki javaslatot tehet 2022. szeptember 30-ig, írásban. 

A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy vagy közösség nevét, elérhetőségét, tevékenységének általános ismertetését és méltatását, a felterjesztő nevét, aláírását és elérhetőségét. A javaslatokat 2022. szeptember 30-ig írásban kell eljuttatni Pintér Tamás polgármesterhez (2400 Dunaújváros, Városháza tér 1-2.). 

Már igényelhető a pótfűtés

A DVG Zrt. távhőszolgáltatási szerződéseinek Általános Szerződési Feltételei szerint a pótfűtést a Felhasználó vagy képviselője külön írásbeli kérése alapján, elegendő igény esetén a DVG Zrt. biztosítja, amennyiben azt a Felhasználó legalább 3 napon keresztül folyamatosan igénybe veszi, és azt az esedékesség előtt 36 órával bejelenti.

A pótfűtési időszak alatt minden évben a szeptember 15. – október 15. között, illetve április 15. – május 15. közötti időszak értendő. A Felhasználó rendelkezése hiányában pótfűtésre nem kerül sor.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a távhőszolgáltatásról, a lakossági távhőszolgáltatás díjalkalmazásának feltételeiről szóló 24/ 2021. (VI. 28.) számú önkormányzati rendelete 8. § (3) bekezdés értelmében a távhőszolgáltatónak abban az esetben kell távfűtést biztosítani amennyiben a napi átlaghőmérséklet 10 °C alá csökken, vagy két egymást követő napon át várhatóan 12 °C alatt marad. Utóbbi hőmérsékleti feltételek hiánya esetén a DVG Zrt.-nek a távhőtermelő létesítményeket le kell állítania.

Kérjük, hogy amennyiben a pótfűtési időszakban, tehát 2022. szeptember 15. után, de október 15. előtt távfűtésre tart igényt, kérését szíveskedjen a tavho.muszaki@dvgzrt.hu e-mail címre vagy postai úton a DVG Zrt. Titkárságára (2400 Dunaújváros, Kenyérgyári út 1.) eljuttatni.

Jövőre másfél milliárddal is elszállhat a városi rezsiköltség

Egyre többet olvasni, hallani az országos médiában arról, hogy az elszálló energiaárak miatt az önkormányzatok nehéz, vagy akár lehetetlen helyzetbe kerülhetnek. A következő évi gazdálkodás így kiszámíthatatlan, ami viszont sokkal rosszabb, van, ahol önkormányzati intézmények, sportlétesítmények, kulturális központok bezárása is felvetődött.

A dunaújvárosi helyzetről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester számolt be.

Európai Mobilitási Hét Dunaújvárosban is

Az önkormányzat idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, hosszútávú célkitűzése pedig, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedő polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, úgy, mint például a kerékpár; vagy tegyenek egy próbát akár gyalog.

A rendezvény részeként Dunaújvárosban ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek - tegyél  a helyemre" várostakarítási akció, "Hivatali Zöld Nap", de szeptember 22-én Autómentes Nap is. A részleteket a kattintás után olvashatják. 

 

Jubilál az Újtelepi ÖKO Nap a Városvédők Újtelepért Egyesület szervezésében

Ismét benépesül a volt Újtelepi iskola udvara és a környező terület, jelesül a Vak Bottyán utca és a Móra Ferenc utca sarka – szeptember 17-én, szombaton immár tizedik alkalommal várják az Újtelepi ÖKO Nap vendégeit a Városvédők Újtelepért Egyesület eseményeire.

 A közösségi programok sora mellett elektronikus, fém és lom hulladék-, valamint kupakgyűjtés, de még véradás is szerepel a kínálatban.

Két tárlattal vár a Papírmúezum szeptember 16-án

Két időszaki bemutatóval folytatódik a Magyar Papírmúzeum programja: a nagyszabású, Petőfi konferenciával is körített eseménysorozatra az érdeklődőket. A Dunai Vasmű papírrelikviái és Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei is láthatóak lesznek a szeptember 16-án, 10 órától nyílt kiállításokon.

Garai Zsuzsanna (1963-2022)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel értesült róla, hogy

Garai Zsuzsanna,

az Arany János Általános Iskola intézményvezetője,
életének 60. évében elhunyt.

 

Garai Zsuzsanna több, mint három évtizedet töltött a pedagóguspályán, 15 éven át az intézmény vezetője volt. Munkáját nagyfokú hivatástudattal, megbízhatóan, lelkiismeretesen végezte.

Garai Zsuzsanna tanítói diplomáját 1986-ban a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán szerezte. Mindig nagy hangsúlyt fektetett a lemaradó tanulók fejlesztésére, felzárkóztatására, de szem előtt tartotta a tehetségek felkarolását is. Munkabírása, szakmaszeretete a nevelőtestület megbecsült tagjává tette.

Együttérző, segítőkész kolléga, a gyerekek érdekeit szem előtt tartó pedagógus, határozott és következetes vezető, karakteres egyéniség volt. Rendíthetetlen hittel és akarattal dolgozott.

Kiemelt feladatának tekintette az iskola oktató-nevelő munkájának erősítését, színvonalának javítását, eredményességének növelését.

Szakmai felkészültségével, következetességével és igényességével követendő minta a pedagógusok számára.

Szakmai munkáját, kiemelkedő vezetői tevékenységét Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019-ben „Dunaújváros Érdemes Pedagógusa” díjjal ismerte el.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata osztozik a család, a barátok, a tanítványok gyászában.

Október 17-ig napi egyszeri meleg étel igényelhető az őszi-téli szünetek alatt

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetés részeként ingyenes déli meleg főétkezést biztosít a szülő, vagy törvényes képviselő kérelmére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, valamint a kedvezményhez kapcsolódóan hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolás kiskorú gyermekek részére az őszi szünet (2022. október 31-től november 4-ig), valamint a téli szünet időtartamára (2022. december 22-től január 2-ig).

 

Oldalak