fő tartalom

október

Mintegy ötszáz első osztályos kapott láthatósági vállpántot a napokban

Október végéhez képest nagyon kellemes időjárásban van részünk, ez azonban ne tévesszen meg senkit: a naptárra nézve egészen biztosan tudhatjuk, hogy vastagon benne járunk az őszben.

Egyre rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik és később világosodik. Éppen ezért sokkal megfontoltabban kell közlekednünk is. Látni és látszani. A látszani kérdésében segített az önkormányzat.

Mindenszentek és Halottak napjára készülnek a temetőben

Rendezett temető, nyitott hátsó kapu (és parkoló), forgalmirend-változás, ünnepi áhítat, bővített nyitvatartás várja a temetőlátogatókat városunkban.

Összeállításunk a templomi urnatemető látogatásával kapcsolatos információkat is tartalmazza.

Koncert a moziban – dunaújvárosi szállal

A dunaújvárosi Kultik Moziba látogat október 27-én (csütörtökön) 20 órakor egy rendhagyó koncerttel a Wake Up 1230 zenekar, az ország legismertebb rock and roll arcait felvonultató szupergroup (Baksa-Soós Attila – ének, Frenk – gitár, Papp Szabi – basszusgitár, Beck Zaza – dob). A zeneszerző Torma Gábor, művésznevén Frenk, dunaújvárosi születésű, a mai napig szoros kapcsolatot ápol szülővárosával.

Az érkező produkcióról pedig így nyilatkozott:

“Ha együtt játszunk, előjönnek a dunaújvárosi emlékeim, amikor minden megfelelési kényszer nélkül gördültünk a rockkal egy garázsban a Vasmű bejárata mellett. Hasonló a vibrálásunk, mint amiben akkor volt részem, csak akkor 18 voltam. Mindez azt jelzi, hogy valahogy nem sikeredik megöregednünk.”

 

Tisztelet a hősöknek!

Műsoros megemlékezés a kopjafánál, díjátadással koronázott emlékünnepség a Bartókban – méltó módon tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója előtt Dunaújvárosban.
 
A városi hagyományokhoz híven ezen a napon adták át a "Dunaújvárosért díj" – at 2022-ben Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként Králik Gyula részére adományozta.

Október 22-én folytatódik a lomtalanítás

Az őszi lomtalanítások sora október 22-én (szombaton) 7 és 15 óra között folytatódik, a már megszokott négy helyszínen.

A városlakók a Május 1. utcában, a József Attila utcában, a Görbe utcában, valamint a Vasmű úti rakodónál találkozhatnak a konténerekkel. 

A legutóbbi lomtalanítás eredménye: 432 köbméter, 21 tonna. 

Szorgos kezek sütögettek a Móriczban

Október 16-a Kenyér Világnapja – ehhez kapcsolódóan a Széchenyi Pékség egy délelőtt erejéig a Móricz Zsigmond Általános Iskolába helyezte át alkalmi pékműhelyét, ahol aztán a gyereksereggel közösen finomabbnál finomabb pékárut készültek. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is ellátogatott, és részt vett a kenyérsütés folyamatában.

Emlékezzünk együtt '56 hőseire!

Október 23-án, vasárnap két városi eseményre invitáljuk a kedves városlakókat:
 
  • 09:00 órakor Dunaújváros Önkormányzata a temetői kopjafánál tart megemlékezést és koszorúzást, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Az eseményen fellépnek a Széchenyi István Gimnázium diákjai.
  • 11:00 órakor tartjuk meg az önkormányzat ünnepi megemlékezését a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Ekkor kerül sor a Dunaújvárosért díj ünnepélyes átadására is. Az eseményen fellép a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes.
Mindkét eseményre sok szeretettel várunk mindenkit!

Október 25.-ig még lehet jelentkezni a Klímavédelmi konferenciára, ahol a fókuszban a város klímastratégiája lesz

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a KEHOP-1.2.1-2018-2019-00254 azonosító számú „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” elnevezésű projekt záró rendezvényeként klímavédelmi konferenciát szervez 2022. október 26-án (szerdán) 10:00 órától a Polgármesteri Hivatal „C” szárnyának Házasságkötő és rendezvénytermében.

 

December 9-ig napi egyszeri meleg étel igényelhető a téli szünidő alatt

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetés részeként ingyenes déli meleg főétkezést biztosít a szülő, vagy törvényes képviselő kérelmére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, valamint a kedvezményhez kapcsolódóan hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolás kiskorú gyermekek részére a

téli szünet időtartamára (2022. december 22-től 2023. január 8-ig) az alábbi munkanapokon:

  • 2022. 12. 22. – 23.  2 munkanap,
  • 2022. 12. 27. – 30.  4 munkanap,
  • 2023. 01. 02. – 06.  5 munkanap.

A DVG Zrt. tájékoztatója a külön kezelt intézményeknek, közületeknek, cégeknek, egyesületeknek, vállalkozásoknak

A DVG Zrt. tájékoztatója a közületeknek cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek és a külön kezelt intézményeknek a mellékelt dokumentumokban olvasható. 

Október 15-én indul a távfűtési szezon – a távhő termelő és szolgáltató is a DVG Zrt.

Egy fűtési szezonon már túl van a DVG Zrt. Kalandos volt az indulás, hiszen a Pomázi-cégcsoport által működésképtelenné tett erőműveket újra üzembe kellett helyezni, amit rekordgyorsasággal végzett el a DVG Zrt. A szakemberek az első év során számos tapasztalatot szereztek, amivel tovább tudják javítani a szolgáltatás színvonalát.

A nyáron egyebek mellett komoly karbantartási munkálatokat végeztek, hogy a távhő termelése és szolgáltatása még jobb minőségben biztosított legyen a dunaújvárosiaknak.  

Elkészült Dunaújváros klímastratégiája - október 26-án megismerhetik

Az „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” elnevezésű projekt részeként elkészült Dunaújváros klímastratégiája, amely tartalmában két részből áll.

A helyzetértékelés során a település területéhez kötődő szén-dioxid kibocsátás mértékét, forrásait számszerűsíti és ismerteti.

A célmeghatározó rész a helyi adottságok figyelembe vételével olyan energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat felhasználó javaslatokat szemléltet, amelyekkel elérhetővé vállnak a kitűzött kibocsátáscsökkentési – és karbonsemlegességi célok.

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

A város közepén valóságos ékszerdoboznak számít a Baracsi úti Arborétum, amelyet Orosz Csaba önkormányzati képviselő szívügyének tekint, és önkéntes kis közösségekkel együtt szépítget.

Az elmúlt időszakban egyebek mellett felújították a padokat és az asztalokat, jelenleg is épül a kerítés és az állatállomány is gyarapodik.

Online kitöltési ponttal segít az önkormányzat a Népszámlálás önkitöltési időszakában

A 2022. évi Népszámlálás  menetrendje szerint először 2022. október 1. és 2022. október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy döntött, hogy az internetes önkitöltési időszakban segítséget nyújt a dunaújvárosi lakosok számára az online kitöltéséhez két külön helyszínen.

  1. Az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal (Dunaújváros, Városháza tér 1.) „A” épület földszinti Dísztermében számítógépeket helyez ki, melyeken a népszámlálási kérdőívek kitölthetők. A Díszterem 2022. október 3-tól (hétfő) kezdődően 2022. október 14-ig (péntek) munkanapokon 8 és 16 óra között lesz nyitva az önkitöltés teljesítéséhez.  

 

  1. Az Önkormányzat a József Attila Könyvtárban (Dunaújváros, Apáczai Csere János út 9.) további két számítógépet biztosít az önkitöltés teljesítéséhez.

Az önkitöltés érdekében a Könyvtárat 2022. október 1-től (szombat) 2022. október 15-ig  (szombat) a felnőttkönytár nyitva tartási idejében lesz lehetőség felkeresni.

 

Az Önkormányzat által nyújtott segítséget elsősorban azon dunaújvárosi lakosok részére ajánljuk, akik háztartásában nincs internet kapcsolat, azonban élni szeretnének az internetes önkitöltési mód lehetőségével.

 

 

Elhunyt dr. Kunszenti Antal, a dunaújvárosi gyógyászat ikonikus személyisége

Hosszú, türelemmel és kitartással viselt betegsége után a közelmúltban az égi SZTK-ba tette át praxisát

dr. Kunszenti Antal.

97 évet élt, a dunaújvárosi gyermekgyógyászat ikonikus személyisége, generációk „doktor bácsi”-ja volt. Nyugodjék békében, emléke örökké él...

 

Kunszenti Antal Tiszaföldváron született 1925-ben; édesapját csecsemő korában elvesztette, édesanyja is fiatalon eltávozott. Elemei iskolái után az első komoly szellemi muníciót Szegeden kapta, amely révén előbb középiskolai, majd egyetemi tanulmányokat kezdhetett. Küzdelmes sors várt rá, a második világháború alatt fogolytáborba került, de túlélte, sőt, a keresztfélévek nyomán a már akkor is tartó egyetemi tanulmányai végzéséből csak fél évet vesztett – ez a tényező sorsfordítónak bizonyult az ifjú medikus szakmai pályáján.

1950-ben kapott diplomát Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen – még abban az évben megnősült, házasságából két leánygyermek született. Dr. Kunszenti Antal pedig jövőjét a gyógyítás, kiemelten és hangsúlyosan a gyermekgyógyászat szolgálatába állította – lényegében egész életét ez a döntés, hivatás határozta meg.

A diploma átvételét követően két fővárosi intézményben pallérozódott, és szerzett gyakorlati tapasztalatokat – először a Szent István Kórház gyermeksebészetén, majd a Szent László Kórház gyermek infektológiáján dolgozott. Természetesen tanulmányait is folytatta, 1954-ben szakvizsgázott gyermekgyógyászatból – és még ebben az évben az épülő új városba költözött.

Döntését – a korabeli szakértelmiség sok képviselőjéhez hasonlóan – profán érv motiválta: növekvő családjának itt ígértek lakást. Ugyanakkor a feladat komoly kihívást is jelentett a fiatal orvosdoktor számára, hiszen a gyorsan fejlődő, a lakosság lélekszámát tekintve is intenzíven növekvő, ráadásul fiatalok lakta városban különösen sok gyermek született.

Dr. Kunszenti Antal évtizedeken át praktizált gyermekorvosként – a dunaújvárosi gyermekgyógyászat kiemelkedő személyisége lett, páciensek ezrei köszönhették neki gyógyulásukat, egészségüket. A szakmai kvalitások, a magas szinten művelt kezelés mellett varázslatos személyiségét, mosolyát, biztató szavait is mindig csatasorba állította – azzal is gyógyított.

Szakmai körökben és családja kötelékében is gyakran emlegette: az idő múlásával emberileg is különös szerencsének tartotta, hogy hosszú évtizedeken át tartó orvosi munkája során első pácienseinek nemcsak a gyerekeit, de az unokáit is elláthatta. Munkáját 1975-ben Miniszteri Dicsérettel ismerték el, 1985-ben, nyugállományba vonulása esztendejében Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült.

Gyógyító tevékenységével ezt követően sem hagyott fel – aktív maradt, rengeteg ügyeletet és helyettesítést vállalt, egészen 79 éves koráig aktívan dolgozott, gyógyított. Nem csoda, hogy lányai szerint ők voltak a fő haszonélvezői édesapjuk különleges gyermekszeretetének – amely nyilvánvalóan döntő szerepet játszott abban is, hogy egyikük éppen a gyermekgyógyászatot választotta hivatásul.

2020-ban vas diplomát érdemelt – sajnos a vírus veszélyhelyzet miatt a ceremónia elmaradt, ám 70.  házassági évfordulóját és 95. születésnapját is boldogan ünnepelte feleségével, lányaival, négy unokájával és immár öt dédunokájával.

Küzdelmes, nehéz élete ellenére mindig „felállt”, optimizmusa, életszeretete és a családja is segítette ebben. Betegsége súlyossá válásáig aktív maradt, az utolsó pillanatig küzdött – az optimizmus és az élet szeretete az alkony órájáig kísérte, így mindvégig kimutatta szeretetét velük szemben.

Kunszenti doktor már az égi rendelőben praktizál – de emléke itt marad velünk. Nyugodjon békében!

Az aradi vértanúk örök emléke

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének napja. Egy olyan nemzeti gyásznap, amely ma is fáj, amelyre máig emlékezünk. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthány Lajost.

Az ítéletet I. Ferenc József utasítására Haynau hajtotta végre a bécsi forradalom évfordulóján, 1849. október 6-án. A vértanúkra, valamint a szabadságharcban életüket vesztett sokezer hősre azóta is gondolunk, áldozatukra emlékezünk. Hazánkban, és külföldön élő honfitársaink révén a világ szinte minden pontján.

Dunaújváros önkormányzata idén is közös emlékezésre invitálta a városlakókat a ’48-as emlékműhöz, ahol koszorúkkal tisztelegtek az elhunyt hősök emléke előtt.

 

Dunaújváros Önkormányzata mentőcsomagról állapodott meg a Dunaferr-el

Pintér Tamás: "A Vasművel folytatott tárgyalásokat a hét elején megegyezéssel zártuk. E szerint Dunaújváros Önkormányzata közel 2000 millió forintos iparűzési adó megfizetésének átütemezésével segíti a vasgyárat.

Ez a 2 milliárd forint városunk saját bevételeinek az ötöde, önkormányzatunk tehát súlyos áldozatot hozott, különösen a mostani pénzügyi helyzetben. Bízunk benne, hogy ebben a munkában érdemi segítséget kapunk a kormányzat részéről is".

Felsőoktatásban tanulsz vagy felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként. A Bursa Hungarica célja az esélyteremtés, hogy a felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű hallgatói számára rendszeres anyagi segítséget nyújtson, illetve a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára is elérhetővé váljon a felsőoktatásban való részvétel.

Jelentkezési határidő: 2022. november 3.

A többszintű támogatási rendszer pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál, ezek közül az egyik az önkormányzat által nyújtott támogatás, amelynek minimum összege: 5000 Ft/fő/hó.

További részletek: https://dunaujvaros.hu/doc/25534

Október 3-tól végzik a köztéri fasorokon a növényvédelmi munkákat a szakemberek

A város útjai mellett található fasorokon az esti órákban zajlik majd a permetezés. A munkálatok várhatóan két-három napot vesznek igénybe, ez alól kivételt képez, ha az éjszakai órákban esik, ebben az esetben pót-napokat jelölnek ki.

A városban kizárólag zöld besorolású (gombaölő, rovarölő) szerekkel permeteznek, amely a kártevők és kórokozók ellen védi a fákat - emberre és állatra nem veszélyesek. Ez alkalommal a platánok amerikai lepkekabóca elleni permetezését és a városi fasorok gombásodás elleni permetezését végzik.
 

Oldalak