fő tartalom

Környezettudatos közösségi szolgálat

Hírkép: Környezettudatos közösségi szolgálat

A mai naptól az érettségi feltételeként előírt közösségi szolgálat keretein belül végezhetik a Dunaferr iskola diákjai a PET palackok zsugorítását, illetve segíthetik elő azok újrahasznosítását. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá Simon Lajos, a GREENPET Nonprofit Kft. ügyvezetője és Csapó Gábor, a Dunaferr Szakközép-és Szakiskola igazgatója.

Egy iskolának nem lehet elégséges feladata, hogy diákjai részére bizonyítványt állítson ki a tanulmányi eredményeikről. Tanítunk, nevelünk és felkészítünk az életre. A környezettudatosság pedig nem is csak nevelési kérdés, sokkal inkább jól felfogott érdekünk – fogalmazott Csapó Gábor igazgató a program mai startjánál. Az iskola vezetője hozzátette: mindig úgy dolgoztunk, hogy a tudásunkat igyekeztünk közkincsé tenni, hogy mások is tanulhassanak belőle. Most így tervezzük. A PET palackos újrahasznosítási programunkat mintaprogramnak tekintjük, egyrészt ajánljuk mindenkinek és természetesen szeretnénk majd tovább is lépni. Simon Lajos szerint nem az a cél, hogy kampányszerűen durranjon egy nagyot a történet és aztán elfelejtsük, hanem fenntarthatóan működtessük a folyamatot. Ezért is tervezik, hogy bevonják majd a város többi középiskoláját is a programba, hogy a környezettudatos nevelés e formában is megjelenjen más intézmények falai között.

A GREENPET 20 darab elektromos háztartási PET palack zsugorító készüléket helyez ki az iskolába. A közösségi szolgálatra kötelezett tanulók ezekkel a készülékekkel, az iskolával egyeztetett helyszínen, mentor felügyeletében, vagy szülői beleegyező nyilatkozattal otthon,  PET palackokat zsugorítanak a lehető legjobb újrahasznosíthatóságuk érdekében. A zsugorítmányokat a készülékekhez adott zsákokban gyűjtik. A zsákokat az iskola által meghatározott időpontokban adják le, amelyeket a szervező költségére a Magyar Posta még másnap elszállít. Egy óra közösségi szolgálat teljesítéséhez hatvan darab PET palackot kell összezsugorítani és leadni ahhoz, hogy a szervezet a teljesítést igazolja. A szervezet a diákok közösségi szolgálati naplóját minden foglalkozást követően leigazolja.

 

  • Létrehozva: 2014. november 24.