fő tartalom

Rendkívüli közgyűlés volt a Dunaferr helyzete miatt

Hírkép: Rendkívüli közgyűlés volt a Dunaferr helyzete miatt

Rendkívüli közgyűlést tartott a közgyűlés a Dunaferr helyzetéről. Az ülés Pintér Tamás beszámolójában kezdődött. A polgármester elmondta: csütörtökön az ígéreteknek megfelelően a Dunaferr minden dolgozója megkapta teljes munkabérét, ami mindenképpen megnyugtató, a városvezető  köszönetet mondott a dolgozóknak a kitartásukért. Pintér Tamás tájékoztatást adott arról is, hogy az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Vasmű alapanyag-ellátása biztosított, a gyár termel. A közgyűlésre beterjesztett javaslatot egyhangúan fogadta el a testület. Ennek teljes szövege a kattintás után. 

​​​​​​A közgyűlés a következő 5 pontos javaslatot terjesztette a kormány elé:

  1. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy szükség esetén biztosítsa az ISD Dunaferr Zrt. (Dunai Vasmű) munkavállalóinak teljes munkabérét 2020. december 31-éig.
  2. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy kormányzati szinten vegye fel a kapcsolatot az Oroszországi Föderáció képviselőivel annak érdekében, hogy pontos tájékoztatást kapjanak az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi szerkezetéről.
  3. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy adjon kormánygaranciát az ISD Dunaferr Zrt. szállítói tartozásaira.
  4. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy jelöljön ki kapcsolattartót az ISD Dunaferr Zrt. és Magyarország kormánya között. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalja, hogy ezt a kapcsolattartót az önkormányzat vezetéséből biztosítsa.
  5. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy az Oroszországi Föderáció képviselőivel együtt segítség elő az ISD Dunaferr Zrt. iránt érdeklődő befektetői csoportok számára, hogy mielőbb megegyezésre tudjanak jutni a Dunaferr tulajdonosaival.

Pintér Tamás ismertette azt a levelet is, amit Orbán Viktornak fog elküldeni az ügyben:

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Dunaújváros és térsége legnagyobb foglalkoztatója és gazdasági szereplője a Dunaferr. 4500 embernek ad munkát közvetlenül, nem beszélve a sok ezer beszállítóról. Óriási cégről van szó, méretében és gazdasági erejében is.

A cég jelenleg komoly bajban van. Október hónapban a dolgozók csak két részletben kapták meg munkabérüket, és nem vagyunk nyugodtak a felől, hogy novemberben és decemberben – karácsony előtt – más lenne a helyzet.

Az Önkormányzat az iparűzési adó befizetésének könnyítésével tudja segíteni a gyárat, önerejéből azonban nem képes kihúzni a Vasművet abból a gödörből, ahol most van. Szemléltetésképpen: Dunaújváros önkormányzatának saját bevételei 10 milliárd forint körül vannak, a Dunaferré 368 milliárd.

A Dunaferr stabil működése egész Magyarország számára fontos, nemzetgazdasági érdek. Dunaújváros MJV Önkormányzatának közgyűlése ezért azzal a kéréssel fordul miniszterelnök úrhoz és a kormányhoz, hogy szükség esetén biztosítsa a gyár dolgozóinak 2020-as munkabérének maradéktalan kifizetését.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem a menedzsment és nem a tulajdonosok megsegítése, hanem az ott dolgozóké.

Aki járt már a Vasműben az pontosan tudja, hogy ezt a gyárat olyan szakemberek működtetik, akik nem papírokból olvassák, hogy milyen minőségűnek, milyen összetételűnek kell lennie az acélnak, mert ez a kisujjukban van. Hiszem, hogy amíg ez így van, addig a Dunaferr működni fog.

Az ott dolgozóknak ezért a munkáért egy dolog minimum jár: időben érkező, tisztességes munkabér. Nekik kérünk segítséget.

A Vasmű idén 70 éves. Az elmúlt 7 évtizedben többször megpróbálták leírni a céget, többször megpróbálták megkérdőjelezni a létjogosultságát. Jelenleg az acélipar helyzete rendeződni látszik, őszintén hiszem, hogy a Vasműnek továbbra is van jövője. Ehhez azonban új tulajdonos(ok)ra van szükség, akik tőkét hoznak, hogy a gyárban szükséges fejlesztéseket el lehessen végezni. Ezek a fejlesztések ahhoz is elengedhetetlenek, hogy a Dunaferr közre tudjon működni a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésében.

Információink szerint lenne olyan befektető, aki hajlandó a cégbe tőkét hozni, a vele való tárgyalások ugyanakkor elakadtak.

Bár a Vasmű tulajdonosi szerkezete közismerten bonyolult, a végső tulajdonos ugyanakkor a Vnyesekonombankon keresztül az Orosz Állam, kérem miniszterelnök urat, hogy az Oroszországi Föderációval és a Vnyesekonombankkal miniszteri szinten vegyék fel a kapcsolatot, hogy ezt ők is megerősíthessék. Bár Szijjártó Péter miniszter úr azt már közölte, hogy a Magyar Állam nem kíván tulajdonrészt vásárolni, kérjük, hogy orosz kapcsolataikat felhasználva segítsék elő új befektető bevonását a céghez, hogy végre biztosított legyen a gyár zavartalan működése, az ott dolgozók pedig nyugodtan térhessenek haza családjaikhoz, úgy, hogy nem fenyegeti őket egzisztenciális válság.

Amíg ez meg nem történik, addig a gyár zavartalan működéséhez szükséges lenne egy kormánygarancia a szállítói tartozások miatt. Ezek jórészt magyar vállalkozások, akik számára ez rendkívül megnyugtatóan hatna.

A munka gördülékeny és gyors intézésének érdekében kérem miniszterelnök urat, hogy jelöljön ki egy kapcsolattartót a cég vezetése és a kormány között. Önkormányzatunk felajánlja, hogy ezt a személyt biztosítja.  

Őszintén hiszem, hogy a Vasmű működése nem politikai kérdés, nem csak Dunaújváros érdeke, hanem egész Magyarországé. Hiszek benne, hogy vannak helyzetek, amikor félre kell tenni a nézeteltéréseket és létre kell hozni a nemzeti egységet. Nemzeti ünnepünk előestéjén különösen igaz ez. Mi tiszta lapokkal játszunk, egy szempontunk van: a gyárnak működnie kell, az ott dolgozóknak fizetést kell adni.

A vasműsöket nem a politikai csatározások érdeklik, hanem, hogy időben érkező, tisztességes bért kapjanak, és megszűnjön végre az állásuk körüli bizonytalanság. Dunaújváros Önkormányzata ezért mindent megtesz, kérjük, hogy ebben a munkában miniszterelnök úr és Magyarország Kormánya álljon mellénk!

Dunaújváros, 2020. október 22.

                                                                                                         Pintér Tamás

                                                                                                          polgármester

  • Létrehozva: 2020. október 22.