fő tartalom

Dunaújvárosi Cimbora Klub

Települési érték megnevezése: Dunaújvárosi Cimbora Klub
Kategória: kulturális örökség

A települési érték leírása: 
A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is alakultak klubok. A mozgalom támogatója a Cimbora Alapítvány, amelynek segítségével fesztiválokat, vetélkedőket, találkozókat szervezhetnek a Cimbora Klubok.
Dunaújvárosban 2003. április 24-én került sor a helyi Cimbora Klub alakuló foglalkozására. A város és a környékbeli kis települések iskoláiból közel harminc harmadik és negyedik osztályos kisdiák jött el. Az évek során cserélődnek, változnak a klubtagok, akik aktívan közreműködnek a Cimbora Klub programjaiban. Minden hónapban egy alkalommal találkoznak a cimborák a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárában, ahol az irodalom, az olvasmányélmények, a művészetek, az aktuális események adják a közös beszélgetések témáit. Természetesen nem marad ki a játék, a kézműveskedés, a kirándulás, a tánc sem a programok köréből. Ezen kívül minden évben vendégül látnak egy vagy két kortárs írót, illusztrátort is.
Kialakultak a Cimbora Klub hagyományai is. Az új cimborának - aki akár a klubot támogató felnőtt, vendég is lehet - le kell tennie a Cimbora esküt, hogy teljes jogú tag lehessen. Minden évben sor kerül a Cimbora Klub születésnapjának megünneplésére is. Ez alkalomból ültették a Cimborafát, avatták fel a Cimbora-ösvényt is, és azóta is mindig kötődik hozzá valamilyen ünnepi esemény, például az embléma felfestése az ösvényre. 2005 óta a Ki mit tud? is állandó programja az ünnepnek. Ilyenkor a klubtagok különféle produkciókkal lépnek fei társaik és a meghívott zsűri előtt. Az alkotó kedv nem csak ilyenkor jellemzi a cimborákra. Szívesen rajzolnak, vagy írnak verseket, történeteket is. Ezek az alkotások rendszeresen kikerülnek a faliújságra, és a legjobbak a Diákantológia című kiadványban is helyet kaphatnak.
A klub vezetője: Törökné Antal Mária, gyermekkönyvtáros
A klub védnöke: Kálnay Adél, írónő

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: 
A 20 éves jubileumát 2023. májusában ünneplő Cimbora klub programjaival irodalombarát olvasóvá nevelést valósít meg.

  • Frissítve: 2023. július 26.
  • Létrehozva: 2023. július 26.