Környezetvédelem: hírek

Virágba borult Dunaújváros

Hírkép: Virágba borult Dunaújváros

Idén 22. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. A Városházán hétfő délután tartott díjátadó eseményen az elismeréseket Mezei Zsolt és Barta Endre alpolgármesterek közösen Szántó Péter és Motyovszki Mátyás képviselőkkel adták át.  

2021. október 11.

Felújítás miatt zárva lesz a Hulladékgyűjtő Udvar

Hírkép: Felújítás miatt zárva lesz a Hulladékgyűjtő Udvar

A Vertikál Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint 2021. október 12-től a Budai Nagy Antal úti Hulladékgyűjtő Udvar felújítás miatt zárva tart. Utolsó nyitvatartási nap: 2021. október 11. (hétfő) 8:00-12:00 óráig.  A hulladékudvar zárva tartási ideje alatt a lakosok a már meglévő szelektív szigeten tudják elhelyezni szelektív hulladékukat. Továbbá a lakosság részére lehetőség nyílik elektronikai hulladék elhelyezésére az adonyi, illetve kislóki hulladéklerakóban. Az ügyfelek lakcímkártya bemutatás után díjmentesen beszállíthatják a keletkezett hulladékot.    

2021. október 7.

Lezárult a "Virágos Dunaújvárosért" verseny - hétfőn kiderül, kik lesznek a nyertesek

Hírkép: Lezárult a "Virágos Dunaújvárosért" verseny - hétfőn kiderül, kik lesznek a nyertesek

Dunaújváros önkormányzata idén is meghirdette a "Virágos Dunaújvárosért" című versenyt, nyolc kategóriában. Kerestük  a legszebben virágosított erkélyeket, ablakokat, lakosság által gondozott előkerteket, virágládákat, üzlet, intézmény és családi házas előkerteket, homlokzatokat. Hogy kik lettek a különböző kategóriák első 3 helyezettjei és a külön díjasok, az október 11-én (hétfőn) 14 órakor a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermében kiderül. 
    

2021. október 6.

Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg az újtelepi lakók számára a családi napot

Hírkép: Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg az újtelepi lakók számára a családi napot

Egzotikus rovar kiállítás, ingyenes BikeSafe akció, véradás valamint hulladékgyűjtő akció is várja az Újtelepre érkezőket szeptember 18-án, szombaton reggel 8 órától délután 2 óráig. Idén változás, hogy  a már megszokott műszaki – és fémhulladék gyűjtés mellett Dunaújvárosban először lakossági veszélyes hulladék lerakásra is lesz lehetőség – mindez a Városvédők Újtelepért Egyesület szervezésében.

 

2021. szeptember 13.

Az energiatudatosság jegyében rendeznek előadássorozatot az egyetemen

Hírkép: Az energiatudatosság jegyében rendeznek előadássorozatot az egyetemen

Az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című projekt részeként az önkormányzat és a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közösen interaktív, játékos előadás sorozatra hívja Dunaújváros és környéke lakosságát az egyetem "A" épületébe szeptember 16-án 8 óra 30 perctől.  Az érdeklődőket 20 perces ismeretterjesztő előadások, interaktív bemutatók, kiállítás, játszóház és elektromos járművek is várják. A résztvevők az előadások kapcsán hallhatnak egyebek mellett például a megújuló energiaforrások típusairól és alkalmazásáról, de ismereteket szerezhetnek az energiahatékonyságról is. Mindezek mellett kipróbálhatnak mobil elektromos járműveket, megtekinthetnek többek között napelemeket és szélkereket működés közben. További részleteket a mellékelt dokumentumokban olvashatnak. A program része az Európai Mobilitási Hétnek.

2021. szeptember 10.

Növényvédelmi permetezés lesz a város fasorain

Hírkép: Növényvédelmi permetezés lesz a város fasorain

Dunaújvárosban a köztéri fasorokon szeptember 9-től 14-ig növényvédelmi munkákat végeznek a szakemberek. A permetezés a városban található vadgesztenyefákat a levélaknázók és levélfoltosság, a platánokat csipkés poloskák és gnomóniás betegségek ellen védi. 

2021. szeptember 8.

Európai Mobilitási Hét - értékes programok minden városlakónak a környezettudatosság jegyében

Hírkép: Európai Mobilitási Hét -  értékes programok minden városlakónak a környezettudatosság jegyében

Az önkormányzat idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, hosszútávú célkitűzése pedig, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedő polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, úgy, mint például a kerékpár. A rendezvény részeként Dunaújvárosban ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek - tegyél  a helyemre" várostakarítási akció, "Hivatali Zöld Nap", és "Lakossági veszélyes hulladékgyűjtő akciónap", de szeptember 22-én az Autómentes Nap és Klímavédelmi Akciónapon például ingyen utazhatunk a helyi autóbuszjáratokon. A részleteket a kattintás után olvashatják. 

 

2021. szeptember 8.

Interaktív klímavédelmi akciónap lesz a Petőfi ligetben

Hírkép: Interaktív klímavédelmi akciónap lesz a Petőfi ligetben

A lakosság klímatudatosságának növelése és a környezettudatos magatartás elsajátítása, az éghajlatkímélő és környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése a célja a 2021. szeptember 22-én megrendezett Városi Interaktív Klímavédelmi Akciónapnak. Az Európai Mobilitási Hét részeként megrendezett program elsősorban a város és a környező települések óvodásainak, általános - és középiskolásainak szól, de a lakosságot is szeretettel várják a Vasvári Pál Általános Iskola előtti téren a Petőfi ligetben délelőtt 9 órától. A részletes programot és a klímavédelmi totót a kattintás után olvashatják.

 

2021. szeptember 7.

Alakítsuk együtt a város klímastratégiáját!

Hírkép: Alakítsuk együtt a város klímastratégiáját!

Legyen szó például környezete gondoskodásáról, megtisztításáról, forgalom - és zajcsökkentésről, hulladékkezelési lehetőségről, újrahasznosításról, fásításról vagy környezettudatos energia felhasználásról mondja el Ön is tapasztalatait, javaslatait! Töltse ki az alábbi kérdőívet, amelynek célja a helyi klímastratégia megalkotása és elfogadtatása, mindezt az Ön bevonásával. Alakítsuk együtt a város klímastratégiáját, és terjedjen minél szélesebb körben a környezettudatos magatartásforma:  https://bit.ly/3jIrmei

2021. szeptember 3.

Oldalak