Zenei élet

Dunaújvárosi Vegyeskar

A város egyik legrégebbi együttese, több mint 50 éve alakult.
Az elmúlt években számos hagyományt teremtett az énekkar. Ilyen például a Virágvasárnapi Koncert. Olyan oratorikus műveket szólaltatnak meg, melyek kevésbé ismertek az itthoni zenekedvelők körében, és kevesen vállalkoznak az előadásukra.
Az együttes fő feladatának tekinti a már meglévő hagyományok megőrzését, új kapcsolatok teremtését, elsősorban a helyi zenekarral, ill. kamaraegyüttesekkel.
A kórus utolsó minősítése 1999-ben volt, amikor Hangversenykórus cum laude minősítést kapott. 3-4 évente minősítéssel egybekötött hangversenyt szerveznek, a következőre 2004-ben kerül sor. Az együttes tervezi, hogy rendszeresen szervez kórustalálkozókat.

A Dunaújvárosi Vegyeskar honlapja

A Dunaújvárosi Főiskola Női Kara

1998-ban alakult, a Dunaújvárosi Főiskola égisze alatt. Átlagos létszáma 18 fő.
Első minősítése 2000-ben volt, Fesztivál Kórus címet kapott. 2003-ban már Hangversenykórus cum laude minősítést nyert el.
Magyarországon ritka a női kamarakórus. Viszonylag rövid pályafutása alatt az együttes elismertté vált az országban és nemzetközi szinten egyaránt.

A Dunaújvárosi Főiskola Női Kara honlapja

Viadana Kamarakórus

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusa 1997 óta működik. A kórus repertoárján a korai reneszánsz művek éppúgy megtalálhatók, mint romantikus, XX. századi és kortárs szerzők alkotásai.

Kísérletező kedvű együttes: szívesen szólaltatják meg a mai fiatal zeneszerző-generáció nekik ajánlott műveit, vesznek részt a kórusművészet hagyományos keretein túlmutató előadásokban.
Rendszeres résztvevői a hazai és külföldi kulturális fesztiváloknak, 2006 júniusában a kórus önálló estje nyitotta meg a 32. Alandi Nemzetközi Orgonafesztivált.

A Viadana Kamarakórus honlapja

Zenei Egyesület Kamarazenekara

1992-ben alakult Horváth Dénes vezetésével. Két éve az együttest Szabó András vezeti. A zenekar repertoárját főként vonószenekari művek teszik ki, szükség esetén fúvósok is csatlakoznak az együtteshez. A zenekar gerincét a városban tanító hangszeres tanárok, volt zeneiskolai növendékek alkotják.

Fúvószenekarok

A városban három fúvószenekar működik, mindegyiket Balogh Zoltán András vezeti.

A Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvószenekara lehetőséget nyújt a kezdőknek a zenekari játékhoz szükséges ismeretek és készségek elsajátításában, utánpótlása a városban működő felnőtt zenekaroknak, big bandnek. A zenekar működéséhez szükséges eszközöket a zeneiskola biztosítja, az anyagi hátteret három összetevő alkotja: a fellépésekért kapott, ill. pályázatokon nyert támogatás, valamint szülői befizetések.

A Dunaferr Koncert Fúvószenekara, azaz a Tűzoltózenekar, a Dunaferr Speciális Védelmi és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. által finanszírozott együttes. A városi ünnepségeken rendszeresen fellépnek.

Collegium Musicum rézfúvós együttes, 1994-ben alakult. Célja, hogy a városban és a térségben felmerülő fúvószenei igényeket kielégítse.
A Dunaújvárosi Zenei Egyesület ad otthont a zenekarnak, az eszközök egy részét az egyesület, a hangszereket a Sándor Frigyes Zeneiskola biztosítja.

A három zenekar szoros kapcsolatban áll egymással, karmesterük azonos, a tagok is általában ugyanazok, a repertoár is átfedéseket mutat.
A városban és a térségben igény van egy jól működő, szakmailag felkészült, gazdag repertoárral rendelkező zenekarra. A tulajdonviszonyok rendezésével a Collegium Musicum - az önkormányzat támogatásával, akár a Zenei Egyesületen keresztül - képes lesz ellátni a feladatot.

 

  • Frissítve: 2019. október 25.