fő tartalom

Gyerünk a moziba be...

„Friss szaga van még a levegőnek is. Ezt Maga nem érzi biztosan, mert itt született, a várossal együtt nőtt fel. De aki ide kerül, az valami különöset, olyan nagyon egészségeset érez."

A „Kölyök" című vígjáték Szemes Mihály rendezésében az épülő Sztálinvárosban játszódik, többek között, sztálinvárosi helyszínekkel, például az akkori Kultúrotthonban, vagyis a mai Bartók Színházban. A címszereplő, aki a Sztálin Vasmű munkáslánya (Törőcsik Mari) érdeklődését felkelti a brigádvezető, Gordon Jóska (Szabó Gyula) személye, akit a szocializmus építésével járó feladataira koncentrálva nagy ívben kikerüli Ámor nyila, de aztán a közösség erejével célba ér az a bizonyos fegyver... Rendezői csalafintasággal egy helyütt kikacsint a film a mozivászonról, amikor is, magát az elkészült filmet reklámozza (mozi a moziban). A film díszbemutatója a Dózsa Filmszínházban volt 1959. október 26-án, ezt követően tíz napig játszották Sztálinvárosban, és évekig sikerlistás volt. A ma már retrónak számító bájos film zenéjét Petrovics Emil szerezte.

Az 1950-es évek elején járunk, pontosabban 1952-ben, amikor is mindenki lelkesen teszi a dolgát, szervezik a sportéletet Acélvárosban, különös tekintettel a futballt, készülnek a munka ünnepére, a szovjet elvtársakkal ápoljuk a barátságot, építjük a világok legjobbikát; mindeközben alaposan összekuszálódnak a szálak, hiszen az élet már csak ilyen... Városunk díszpolgára, Koltai Róbert 2001-ben bemutatott filmjében rajta kívül, további ismerős arcok tűnnek fel a mozivásznon, a 13 éves kisfiút, Pék Zsoltikát, a dunaújvárosi Králik Attila alakítja, a Május 1. utcai felvonuláshoz dunaújvárosiak statisztálnak, a film szereplői között népszerű színészek teszik még inkább szerethetővé a „Csocsó, avagy éljen május elseje!" című filmjátékot, aminek a zenéjét Dés László nevével fémjelezzük.

A legvidámabb barakk ikonikus helyszíneként szolgáló Újváros a rendszerváltás után is a filmgyártók látó mezején belül maradt. A Holokauszt túlélő, irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmvászonra kívánkozó drámájához a forgatási helyszínek egyikeként, a Dunaferr Dunai Vasmű termelésből kiesett gyártócsarnokára esett a rendező, Koltai Lajos választása. A főhős, a magyar zsidó fiú, Köves Gyuri (Nagy Marcell) megjárta az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs tábort, így sorsában benne rejlett a tragédia. Kertész Imre és az általa megteremtett Köves Gyuri életben maradásának filozófiája, hogy nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl. A magyar-német-brit koprodukcióban 2005-ben elkészült és bemutatott filmdráma a totalitarizmusnak kiszolgáltatott emberlét egyetemes élményéhez juttatja nézők millióit. A zenét nem kisebb alkotó, mint Ennio Morricone szerezte.

Az összeállítás készítője: Szente Tünde szociológus

Dunaújváros, 2022. szeptember 29.

  • Frissítve: 2023. május 26.
  • Létrehozva: 2023. május 16.