fő tartalom

Utcanévnapok

Utcanévnap II Zecher János tér

Hírkép: Utcanévnap II Zecher János tér

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig. Dunaújvárosban egy tér és több utca is ezt a nevet viseli. A teljesség igénye nélkül ilyen például az 1956-os szabadságharcosról elnevezett Zecher János tér (Zecher János életútját a kattintás után olvashatják), az Apáczai Csere János utca vagy a számítógép - tudomány megteremtőjéről elnevezett Neumann János utca. Róluk bővebben itt olvashatnak: https://dunaujvaros.hu/utcanevnapok

A múlt idéző sorozat összeállításában ezúttal is Buza Andrea, az Intercisa Múzeum régésze segédkezett, köszönjük munkáját! 

2021. június 26.

Utcanévnap II Vak Bottyán János utca

Hírkép: Utcanévnap II Vak Bottyán János utca

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Vak Bottyán János utca is ezt a nevet viseli. A generális életútját alább olvashatják, amelyből egyebek mellett az is kiderül, hogy városunkban mióta viseli utca a nevét. 

2021. június 26.

Utcanévnap II Apáczai Csere János utca

Hírkép: Utcanévnap II Apáczai Csere János utca

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban az Apáczai Csere János utca is ezt a nevet viseli. Az újkori magyar oktatási rendszer elméleti megalapozójának életútját alább olvashatják. 

2021. június 26.

Utcanévnap II Arany János utca

Hírkép: Utcanévnap II Arany János utca

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban az Arany János utca is ezt a nevet viseli. A magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakjának életútját itt olvashatják. 

2021. június 26.

Utcanévnap II Hunyadi János utca

Hírkép: Utcanévnap II Hunyadi János utca

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Hunyadi János utca is ezt a nevet viseli. A legendás törökverő hadvezér életútját itt olvashatják. 

2021. június 26.

Utcanévnap II Neumann János utca

Hírkép: Utcanévnap II Neumann János utca

Utcanévnapok sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig. Dunaújvárosban a Neumann János utca is ezt a nevet viseli. A számítógép - tudomány megteremtőjének életútját alább olvashatják. 

2021. június 26.

Utcanévnapok II Zecher János tér

Hírkép: Utcanévnapok II Zecher János tér

Utcanévnap sorozatunkban június 26-án a Jánosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Városunkban a Zecher János tér is ezt a nevet viseli. Az 1956-os szabadságharcos élettörténetét alább olvashatják. 

2021. június 26.

Utcanévnapok II Deák Ferenc utca

Hírkép: Utcanévnapok II Deák Ferenc utca

Utcanévnapok sorozatunkban május 11-én a Ferenceket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Deák Ferenc utca is ezt a nevet viseli. „haza bölcsének”, a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusának életútját az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy korábban kinek a nevét viselte a Deák Ferenc utca. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

2021. május 11.

Utcanévnapok II Liszt Ferenc kert

Hírkép: Utcanévnapok II Liszt Ferenc kert

Utcanévnapok sorozatunkban május 11-én a Ferenceket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Liszt Ferenc kert is ezt a nevet viseli. A magyar zeneszerző életútját az alábbi összeállításban olvashatják,a melyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy városunkban a Liszt Ferenc kert építése idején az L/2 nevet viselte, és az Erkel kerttel együtt sokan hivatalos elnevezésük után is hosszú ideig csak L-épületeknek nevezték ezt az épületegyüttest. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

2021. május 11.

Oldalak