Utcanévnapok

Utcanévnapok II Attila utca

Hírkép: Utcanévnapok II Attila utca

Utcanévnapok sorozatunkban január 7-én az Attilákat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban az Attila utca is ezt a nevet viseli. Az Attila germán eredetű, a hun fejedelmet nevezték így az udvarában, seregében lévő germánok; jelentése:atyuska. Az Attila név a XX. század második felében vált ismertté és kedveltté. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.  

2021. január 7.

Utcanévnapok II József Attila utca

Hírkép: Utcanévnapok II József Attila utca

Utcanévnapok sorozatunkban január 7-én az Attilákat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a József Attila utca is ezt a nevet viseli. A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának életútját az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2021. január 7.

Utcanévnapok II Balogh Ádám utca

Hírkép: Utcanévnapok II Balogh Ádám utca

Utcanévnapok sorozatunkban december 24-én az Ádámokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Balogh Ádám utca is ezt a nevet viseli. A híres, kuruc brigadéros életútját az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 24.

Utcanévnapok II Mickiewicz Ádám utca

Hírkép: Utcanévnapok II Mickiewicz Ádám utca

Utcanévnapok sorozatunkban december 24-én az Ádámokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Mickiewicz Ádám utca is ezt a nevet viseli. A lengyel származású költőt és írót a lengyel romantika legnagyobb alakjaként tartják számon, életútját az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 24.

Utcanévnapok II Viola út

Hírkép: Utcanévnapok II Viola út

Utcanévnapok sorozatunkban ma a Violákat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Viola út is ezt a nevet viseli. A Viola magyar eredetű; az azonos nevű virágból származik. Az Árpád-korban főleg bóknévként használták. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 18.

Utcanévnapok II Zrínyi Miklós utca

Hírkép: Utcanévnapok II Zrínyi Miklós utca

Utcanévnapok sorozatunk mai szereplői a Miklósok, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Zrínyi Miklós utca is ezt a nevet viseli. A Szigeti veszedelem írója a 17. század egyik legnagyobb költője, hadvezére és a korabeli magyar politikai élet legjelentősebb alakja. Életútját az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 6.

Utcanévnapok II Bercsényi Miklós utca

Hírkép: Utcanévnapok II Bercsényi Miklós utca

Utcanévnapok sorozatunk mai szereplői a Miklósok, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Bercsényi Miklós utca is ezt a nevet viseli. Bercsényi Miklós a Rákóczi-szabadságharc alatt az egyik legjelentősebb hadvezér és politikus volt. Igencsak gazdag életútját alább olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 6.

Utcanévnapok II Radnóti Miklós utca

Hírkép: Utcanévnapok II Radnóti Miklós utca

Utcanévnapok sorozatunk mai szereplői a Miklósok, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Radnóti Miklós utca is ezt a nevet viseli. Radnóti Miklós az egyik legjelentősebb magyar költőnk, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője. Életútját az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk. 

2020. december 6.

Utcanévnapok II Virág utca

Hírkép: Utcanévnapok II Virág utca

November 26-án a Virágokat ünnepeljük: Isten éltesse Őket! Dunaújvárosban a Virág utca is ezt a nevet viseli. A Virág magyar eredetű; jelentése: maga a név, azaz "virág". Az igencsak gyakori keresztnév egy régi honi névalkotás eredménye, a Flóra magyarításából született. Flóra a latin mitológiában a virágok és a tavasz istennője volt. Utcanévnapok-sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

2020. november 25.

Oldalak