Hírek

Feloldották a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Hírkép: Feloldották a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A szombati hidegfront és az élénk É/ÉNy-i szél sokat javított a dunaújvárosi levegő PM10 szálló por szennyezettségén, 2021.02. 27-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbérték alá csökkent, ezért Pintér Tamás elrendelte a tájékoztatási fokozat feloldását.

A legutóbbi napokban a légköri viszonyok országszerte kedveztek a füstköd, vagy más néven szmog kialakulásának. Ez a kedvezőtlen jelenség akkor következik be, ha az idő párás, ködös, gyenge leszálló légmozgás van, inverziós tényezők uralják a légkört, vagyis a hidegebb talaj menti légrétegekre melegebb légrétegek telepszenek rá. Ez a jelenség a városra még jobban lenyomja kéményekből, lakossági fűtésből, gépjárművekből származó légszennyező anyagokat, és gátolja a levegő természetes tisztulását. Még rosszabb a helyzet, ha a település egy völgykatlanban fekszik. Ebből a szempontból Dunaújváros földrajzi fekvése révén szerencsésebb helyzetben van, mivel löszmagaslaton terül el, hamarabb ki tud szellőzni a levegője. 

2021. február 28.

Közlemény a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendeléséről

Hírkép: Közlemény a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendeléséről

Dunaújváros, Köztársaság út 14. szám alatt lévő Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja 2021. 02. 25-én és 2021. 02. 26-án, a 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket két egymást követő napon meghaladta. Ezért Pintér Tamás polgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Az átlag az országos tendencia alapján alakult. Magas terheltségi szintek más településéken is kialakultak, jelentős szignifikáns eltérés Dunaújváros levegőszennyezettségében nem volt látható. Az időszakban jellemző déli légmozgás következtében elképzelhető az ipari terület kibocsátó forrásainak kismértékű hozzájárulása is.
A meteorológiai előrejelzés alapján, a mai napon (2021. február 27-én) egy hidegfront következtében jelentős változás várható, amely a küszöbérték feletti terheltségi szint tartós fennállásának valószínűségét csökkenti.
Legutóbb, másfél évvel ezelőtt volt szükség a tájékoztatási fokozat elrendelésére. 

2021. február 27.

A szabályok betartása mellett ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

Hírkép: A szabályok betartása mellett ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

Gallyazás, metszés, gazolás - csak néhány a tavaszi, kerti tennivalóból, amelynek következtében avar- és kerti hulladék keletkezik a házak táján. A jelenlegi önkormányzati rendelet értelmében 2021. április 30-ig lehet zöldhulladékot égetni. Ugyanakkor nem csak az égetés a megoldás.

 

2021. február 26.

Szabó Zsolt: Minden dunaújvárosi polgár megérdemli, hogy meleg legyen a lakásában

Hírkép: Szabó Zsolt: Minden dunaújvárosi polgár megérdemli, hogy meleg legyen a lakásában

Új távhőrendelet alkotásával szigorított az önkormányzat a szolgáltatás szabályozásán - erről sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester. A szigorításra azért volt szükség, hogy a DVCSH korábbi szolgáltatásleállítása többet ne fordulhasson elő. Az alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatójának elején megmutatta azokat a jegyzőkönyveket, amiket az önkormányzati intézményekben vettek fel arról, hogy mikor, milyen hőmérséklet volt.

 

2021. február 25.

Utcanévnapok II Gárdonyi Géza utca

Hírkép: Utcanévnapok II Gárdonyi Géza utca

Utcanévnapok sorozatunkban február 25-én a Gézákat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Gárdonyi Géza utca is ezt a nevet viseli. A magyar irodalom kiemelkedő alakjának élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

2021. február 24.

Utcanévnapok II Mátyás király út

Hírkép: Utcanévnapok II Mátyás király út

Utcanévnapok sorozatunkban február 24-én a Mátyásokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Mátyás király út is ezt a nevet viseli. A jóságos és igazságos Mátyás király élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy Dunaújvárosban a Mátyás király út korábban kinek a nevét viselte. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

2021. február 24.

Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvétele

Hírkép: Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtő edények átvétele

Dunaújváros területén fokozatosan megkezdjük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését. Ennek során egy tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt díjmentes használatra kapnak azok, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek. Első körben a családi házas övezetek kerülnek sorra.

 

2021. február 23.

Tavaszváró kavalkád volt a szombati termelői piac

Hírkép: Tavaszváró kavalkád volt a szombati termelői piac
Ötödik alkalommal rendezték meg a Dunai Kincses Kert termelői piacot a Szalki-szigeten. Az őstermelői vásáron ötvennél is több árus standjait járhatták be a piacra látogatók. A felkínált portékák egy része már a közelgő évszakváltásra hangoltak, így egy igazi, kellemes tavaszváró kavalkádon vehettek részt az érdeklődők. A termelői piacra Pintér Tamás polgármester is kilátogatott.

   

2021. február 22.

Utcanévnapok II Álmos utca

Hírkép: Utcanévnapok II Álmos utca

Utcanévnapok sorozatunkban február 20-án az Álmosokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban az Álmos utca is ezt a nevet viseli. Az Álmos török eredetű, régi magyar férfinév, jelentése: vétel vagy magasztos. Anonymus eredetmondája szerint Emesét álmában egy turulmadár ejtette teherbe, így született meg Álmos, Árpád vezér apja. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.  

2021. február 20.

Oldalak