fő tartalom

Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány: Arany Iránytű Program

Települési érték: Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány: Arany Iránytű Program

Kategória:

A települési érték leírása: A program a Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány és a Pentelei iskola közösségi kísérleteként szökkent szárba, és célja az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációja. Ettől a tanévtől immár az intézmény orientációs évfolyamaként működik az említett kulcsi ház, ahol egyfelől játékos-komoly formában a vendéglátás alapjaival ismerkednek a diákok. Másrészt a programba bevont fiatalok körében olyan jelenségekre keresnek megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, az iskolai agresszió, a bullying, a kamaszkori depresszió, az autoagresszió, a szerhasználat és a fiatalkori bűnözés. Glashütter Melinda, a program kidolgozásában résztvevő pedagógus szavaival:

- Az alapkoncepció az, hogy az iskola ne csak az oktatás, tudásátadás, de ezzel egyenértékűen a nevelés, sőt, gondozás színtere, terepe legyen. Ami segíti a be- vagy visszailleszkedést, és közvetve, idővel segíti a követelmények teljesítését is. Nem véletlen, hogy a Civil Díj versenyen a legnagyobb hatású projektek kategóriájában a három döntős program mindegyikének a diákság a célcsoportja, és mindegyik prevenciós célokkal működik. Megérett az idő - az út kezdetén vagyunk, de készen arra, hogy végigmenjünk rajta.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: A program megkapta a rangos, Civil Díj 2020 - Legnagyobb hatású projekt díját is. A program nehezen beilleszkedő gyermekeken segít. Kidolgozása teljesen Dunaújvárosban történt, így méltó arra, hogy az értéktárunkba bekerüljön.

  • Frissítve: 2023. február 1.
  • Létrehozva: 2023. február 1.