fő tartalom

Turizmus

Programok, Rendezvények

Május végén ezreket vonz a városba a Duna-parti három napos rendezvénysorozat a Parázs-Varázs Családi Hétvége és Grillparti, melyet a Magyar Fesztivál Szövetség a tagjai közé választott, ezzel is biztosítva az eddig megszokott magas színvonalat, egyúttal elismerve a szervezők munkáját. Egész évben klubkoncertek, tavasztól őszig terjedő időszakban pedig számos szabadtéri rendezvény alkalmával találkozhat a városi és a kistérségi közönség, valamint élvezhetik a Duna által nyújtott festői környezetet.

Kultúra

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza két tagozattal, a Bartók Kamaraszínház Társulattal, valamint a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház tagozatával, a színházi és jelentősebb zenei események helyszíne. Az intézmény a mezőföldi kistérség meghatározó színházi – művészeti intézménye, és tájelőadásaival jelen van az ország számos pontján. Egy korábbi felújítás révén két korszerűen kialakított és jó technikával felszerelt játszóhellyel rendelkezik (380 fős nagyterem, 90 fős stúdióterem), aulája hangulatos koncertek és társművészeti tárlatok helyszíne. További fejlesztések révén a színház mögötti parkban szabadtéri játszóhely jött létre színpaddal és zenepavilonnal.

A Polgármesteri Hivatal szomszédságában áll az Intercisa Múzeum, ahol Dunaújváros történetéről állandó kiállítást tekinthet meg az odalátogató. Különösen gazdag a tárlat római kori leletanyaga. Az intézmény az állandó kiállítások mellett időszaki bemutatókat, előadásokat és kulturális rendezvényeket is szervez, továbbá működteti a Római kori kőtárat és a Római fürdőt.

A Kortárs Művészeti Intézet a modern képzőművészet egyik jelentős magyarországi intézménye. A közalapítvány saját gyűjteménye nemzetközi hírű. A város büszke kulturális életére, hiszen az országos hírű szoborparkunk végighúzódik Duna-parti sétányunkon. Nagyon sok képzőművész alkot a városban, többen is Munkácsy díjat kaptak.

A belvárosban található Magyarország egyik legkorszerűbb filmszínháza a Dózsa Mozicentrum, mely egy nagy- és egy kamarateremmel rendelkezik, 3D-s premier filmeket vetít, valamint művészfilmek videotékáját működteti.

Az öntevékeny alkotói és önművelő csoportok legjelentősebb bázisa a Munkásművelődési Központ (MMK) - az intézmény kiállítási helyszíne a Folyosógaléria, s többek között itt lelt otthonra az immáron hatvan éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes.    Több kulturális eseménynek ad otthont az 1951-ben alapított József Attila Könyvtár, ahol a hagyományos szolgáltatás mellett ma már a fénymásolás, a számítógéphasználat, a CD-használat, az internethozzáférés és a nyomtatási lehetőség is látogatók rendelkezésére áll.

Dunaújváros színes komolyzenei életét a Dunaújvárosi Zenei Egyesület koordinálja: az egyesület kamarazenekara mellett több kisebb hangszeres együttes működik a városban, a vokális zenekultúra terén már említett kórus mellett a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Viadana Kamarakórus és a BonaVox Női Kar a három legjelentősebb formáció.

Tekintse meg videóinkat, és Képgalériánkat!

Újraélesztési rekordkísérlet

Videó: 
  • Frissítve: 2021. szeptember 17.
  • Létrehozva: 2011. május 12.