fő tartalom

Szocreál építészeti tanösvény

Települési érték: Szocreál építészeti tanösvény

Kategória: kulturális örökség

A települési érték leírása: Az útvonal a XX. sz. 2. felének magyarországi építészeti stílusait mutatja be. A tervezésnél több szempont alapján vizsgáltuk a lehetséges látnivalókat és arra törekedtünk, hogy az útvonal változatos, különleges és könnyen megközelíthető legyen. A tervezés során nem hagyhattuk figyelmen kívül az útvonal hosszát sem. A tervezetben 35 helyszínt, illetve épületet jelöltünk meg, mely gyalogosan valamint kerékpárral is látogatható aszerint, hogy ki mennyi időt, illetőleg energiát szán a megismerésre. A javasolt út blokkokra bontható, melyek külön-külön is élményt jelentenek, de természetesen az útvonalat végigjárva érhető el a legnagyobb hatás.

A megjelölt épületek 3 építészeti korszakot (1. modern, szocreál; 2. modern) ölelnek fel. A városban nagyon jól nyomon követhetőek az ’50-es évektől kezdődően a ’80 évekig bezáródóan létező építészeti stílusok. A város épületein – információink szerint – szinte az összes XX. század második felében alkotó jelentős magyar építész dolgozott. Az úton végighaladva a látogató a régebbi stílusoktól eljuthat egészen a modern kori építészetig. Az összeállításnál figyelembe vettük az egyes épületek különlegességeit is az egyes stílusokon belül, így alakult ki a fent említett állomáshelyek száma. Az útvonalat „megtöri” egy Duna-parti kitekintés.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: az útvonal egyedi, építésztörténeti korszakot mutat be, a megyében egyedülálló módon.


Üzletház


Kossuth Lajos u. 29.


Dunaújvárosi Egyetem

  • Frissítve: 2020. május 6.
  • Létrehozva: 2020. április 30.