fő tartalom

Magyar Óriásnyúl

Települési érték: Magyar Óriásnyúl

Kategória: agrár-és élelmiszergazdaság

A települési érték leírása: A Magyar Óriásnyúl nemzetünk egyetlen őshonosnak elismert nyúlfajtája mely nemzeti érték és fokozottan védett. Dunaújvárosban tenyésztői bázissal rendelkezik.

A Magyar Óriásnyúl

mint az egyetlen őshonos nyúlfajtánk az egyébként oly sokak által ismert és kedvelt nyúlfajta csaknem egy évszázados múltra tekint vissza. Az állatok létszáma egy, a XX. század második felében tapasztalt fellendülést követően kritikus mértékben csökkent, olyannyira, hogy a fajtát az elmúlt években a kihalás veszélye fenyegette.
Egyesületünk szilárd elhatározása a korábbi standardnak megfelelő fajta „újjáélesztése”, genetikai megőrzése hogy az újra elfoglalhassa az őt megillető helyet a mai magyar nyúlágazatban. Ennek érdekében az egyik legfontosabb célunk az országban még fellelhető állatoknak és tenyésztőinek felkutatása, összefogása, megfelelő szakmai irányítása a fajta érdekében.

Magyar óriásnyúl rövid története

1900-as évek eleje Andrássovich Géza m. kir. gazdasági főtanácsos az akkori nyúltenyésztés fáradhatatlan híve, báró Lipthay Frigyesné lovrini (ma Románia területe) házinyúltelepén meglátta azt a belga nyulat, amely akkor eltért a német ideáltól.

1920-as, 30-as évek Ez a nyúl Magyar Belga néven elterjedt az országban. Az I. világháború után azonban létszáma jelentősen csökkent.

1930-as évek közepe és vége Az I. világháború után két nyúltenyésztő, Dr. Viniczay László és Major Ákos, egymástól függetlenül nekiláttak a munka folytatásának.

1941-1942 A tenyésztők a magyar óriás elnevezést kezdték használni.

1950-es évek Magyar Belgák kerültek Gödöllőre. A kisebb testtömegre /5kg/ szelektált állatokat Anghi magyar vadasnak és magyar vasderesnek keresztelte el.

1960-as évek eleje A tenyésztők ragaszkodtak a magyar óriás elnevezéshez. A fajta népszerűsége egyre nőtt.

1960-as évek, 1970-es évek eleje A Magyar óriásnyulak létszáma a csúcsra ért. Több száz(!) regisztrált tenyésztő munkálkodott, nagy sikerekkel.

1960-as évek közepe A külföldről behozott intenzív húsnyúlfajták veszélyeztették a magyar óriásnyúl fennmaradását.

1970-es évek vége A fajta létszáma drasztikusan csökkent.

1980-as évek első fele A Magyar óriásnyúl fajta megmentéseként új standard készült.

1980-as évek vége A fajta fokozatosan eltűnt a kiállításokról.

1990-as évek A tenyésztők elveszítették egymással a kapcsolatot.

1990-es évek vége, 2000-es évek eleje A tenyésztők sorra felélték géntartalékaikat.

2008 Az 1984-es fajtastandard szerint meghatározott magyar óriásnyúl állománya elérte a fajta történetében a legkritikusabb egyedszámot. Az anyaállat-létszám 100(!) alá csökkent!

2009 Elkezdődött a Magyar óriásnyúl tartók és tenyésztők felkutatása és a fajtatörténeti kutatómunka. A Magyar óriásnyúl egyedszáma fokozatosan nőtt.

2009. november 14. Megalakult a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete.

2012: A Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének székhelye és az egyesület irányítása Dunaújvárosba került.

2016: A Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete jelentős átalakuláson ment keresztül, taglétszáma jelentősen nőtt.

2017: Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete hosszú idő óta először jelent meg mezőgazdasági kiállításokon.

2018: Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete 2018 évben minden jelentős mezőgazdasági-szakmai kiállításon megjelent és népszerűsítette a fajtát. Ebben az évben már minden jelentős szakmai szervezetnek tagjai és együttműködő partnerei lettünk (Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar és Galamb – és Kisállattenyésztők Szövetsége, Haszonállat-génmegőrzési Központ, Magyartarka Tenyésztők Egyesülete, Nemzeti Agrárkamara).

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: A Magyar óriás, egy tradicionális, edzett, ellenálló, éppen ezért hagyományos - akár ökológiai - körülmények között is kiválóan tartható nyúlfajta. Alapja lehet az ilyen tartástechnológiában előállított – akár hungarikum jellegű – élelmiszereknek. Mivel a lakosság elenyésző hányada fogyaszt ma nyúlhúst, ezért talán kevésbé ismert annak számos előnyös tulajdonsága. Mindezen tények alapján helye van a mai modern táplálkozásban is. Ennek keretében népszerűsítjük a nyúlételeket és a nyúltartást mint elfoglaltságot.

  • Frissítve: 2020. május 6.
  • Létrehozva: 2020. május 6.