fő tartalom

Jövőre másfél milliárddal is elszállhat a városi rezsiköltség

Hírkép: Jövőre másfél milliárddal is elszállhat a városi rezsiköltség

Egyre többet olvasni, hallani az országos médiában arról, hogy az elszálló energiaárak miatt az önkormányzatok nehéz, vagy akár lehetetlen helyzetbe kerülhetnek. A következő évi gazdálkodás így kiszámíthatatlan, ami viszont sokkal rosszabb, van, ahol önkormányzati intézmények, sportlétesítmények, kulturális központok bezárása is felvetődött.

A dunaújvárosi helyzetről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester számolt be.

 

– Alpolgármester úr! Dunaújvárosban mik a kilátások, mit tudhatunk már biztosan az energiaárakról és arról, hogy Dunaújvárost hogyan érinti majd mindez?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az idei évben a tavalyihoz hasonló áron szereztük be az áramot. Így 2022 év végéig biztosítva van megfelelő áron az energiaellátás Dunaújvárosban.

Ami a jövőt illeti, az már látszik, hogy a továbbiakban, országos szinten akár 3000 milliárd forint is kell majd az önkormányzatoknak, hogy fedezni tudják a megnövekedett rezsiszámláikat.

Mi úgy számolunk Dunaújvárosban, hogy 1-1,5 milliárd forint is lehet akár, amivel emelkedhetnek a város rezsiköltségei. Ma úgy tűnik, hogy az állam nem tudja, vagy nem akarja az önkormányzatokat segíteni. Ha ez így lesz és így marad, akkor ezt saját erőből kell kigazdálkodnunk. Több számítást is végzünk arra vonatkozólag, hogy melyek azok az intézmények, amelyeket mindenképp működtetnünk kell, illetve hol lehet költségcsökkentéssel működni? Azt tudjuk, hogy a városban sok intézmény van és azt is tudjuk, hogy ezeket nem csak a dunaújvárosiak használják, hanem a környékbeliek is. Ezért is fájó, hogy a különleges gazdasági övezetből a kormány kivett 1,5 milliárd forint iparűzési adóbevételt a dunaújvárosiak zsebéből.

 

– A híradások arról szólnak, hogy a gázbeszerzésekre az önkormányzatok vagy nem kapnak ajánlatot a szolgáltatóktól, vagy horribilis áron. Van olyan település, ahol 16 szoros ajánlat érkezett. Dunaújváros kért-e, kapott-e ajánlatot?

– Most zajlik a jövő évi közbeszerzés előkészítése. Fontos hangsúlyozni, hogy mi az áramot is, a gázt is közbeszerzés keretében szerezzük be. Ez védi az önkormányzatot, hiszen a szolgáltatók nem tudnak egyoldalúan módosítani a feltételeken. Azt látom, hogy két héten belül a közgyűlés elé kerülhet majd a közbeszerzési kiírás. Próbálunk egy olyan anyagot megalkotni, ami a legjobb feltételeket biztosítja a városnak. De tisztában vagyunk azzal, hogy a megnövekedett költségeket az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

 

Jövőre másfél milliárddal is elszállhat a városi rezsiköltség

 

– Lesz-e, lehet-e olyan intézkedési csomag, ami az intézményeinket érinteni fogja?

Takarékos és fenntartható gazdálkodásra készülünk. Egy pici odafigyeléssel sokat lehet spórolni. Azt tudom, hogy az utolsó csepp vérünkig harcolni fogunk, hogy minden intézményt működtetni tudjunk. Olyan tervek is készülnek, hogy mely intézményeket kell mindenképp működtetni és melyekben lehet csökkentett működésre átállni? Szükség lenne az állami szerepvállalásra, de ebből ma nem sok látszik.

 

– A kormányzat azt mondja, hogy háború van. Ez az oka mindennek.

– Ez egy kommunikációs panel, egy lufi. Valóban háború van, de ha valaki megnézi a tőzsdei adatokat, akkor látszik, hogy még a háború kitörése előtt elszabadultak az energiaárak.

A rezsicsökkentés jól hangzott annak idején is, de energiatakarékos beruházásokra lett volna szükség, olyanokra, amelyekkel valóban tudtuk volna csökkenteni a fogyasztásunkat. Ennek a rövidlátó politikának most fizetjük meg az árát.

  • Létrehozva: 2022. szeptember 19.