fő tartalom

Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

Hírkép: Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

Bár rengeteg, mintegy hatvan napirend várt a november 17-ei közgyűlés tagjaira, várható volt, hogy téma lesz a testületben a Dunaferr helyzete, és ez lesz majd a legfontosabb.

Ennél aktuálisabb mostanság ugyanis nem sok akad térségünkben. Nos, egy kerek órán keresztül a Dunaferr volt a téma a csütörtöki közgyűlésen,  és de jó lenne azt leírni, hogy legalább egy lépéssel beljebb léptünk. Mert nem. Sajnos, nem léptünk.

Azt bizonyára sokan látták, hallották, hogy Dunaújváros városvezetése szerdán reggel a Karmelita kolostorban kezdett, illetve annak kordonja mellől sajtótájékoztató részeként kérték a kormányzat segítségét a Dunaferr érdekében. Akkor egyoldalú volt a kommunikáció, a csütörtöki közgyűlésen viszont jelen volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz), aki az első pillanatban meg is kapta a kérdést Pintér Tamás polgármestertől:

Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban Önnek mit sikerült elérnie a Dunaferr megsegítése érdekében?

Dr. Mészáros Lajos válaszában jelezte, hogy időszerűnek tartja a témát. Elmondta azt is, hogy látta a szerdai sajtótájékoztatót a Karmelita mellől, bár ő, a városvezetőkkel ellentétben be is tud jutni oda. Ezzel a lehetőségével élt is az elmúlt időszakban, és a kormányfőt és a kormányzatot folyamatosan tájékoztatta a vasmű aktuális helyzetéről, ahogyan a Dunaferr menedzsmentjével is rendszeres kontaktban van.

A kialakult helyzettel kapcsolatban pedig visszakanyarodott egészen 2004-ig, mert muszáj visszakanyarodni – fogalmazott Mészáros doktor – és bár létezhet jó privatizáció is, a Dunaferr magánosítása viszont szerinte rossz volt. Az akkori új tulajdonosnak vissza kellett volna forgatnia a profitot, technológiát kellett volna fejlesztenie, most pedig neki is a megoldáson kellene dolgoznia, akár befektető keresésével, akár bérmunka bevonásával. A kormányzatnak nagyon szűkösek a lehetőségei, magával a céggel nem tud mit kezdeni, a tömeges munkanélküliséget kell elkerülni. Az országgyűlési képviselő konkrétumokról nem beszélt, szavaiból azonban úgy tűnt, hogy a korábban belengetett kormányzati segítségből egyelőre biztosan nem lesz semmi. Mint ismeretes, Orbán Viktor szeptember 26-án úgy fogalmazott: „Dunaújváros megválasztott parlamenti képviselőjével egyeztettünk, és a napokban remélem, hogy valamilyen segítséget a kilábalás érdekében neki és rajta keresztül a Vasműnek adhatunk is.”

Mészáros Lajos azonban folyamatosan megkerülte a válaszadást arra, hogy ez az ígéret miért nem valósult meg közel két hónappal később sem.

Az a fontos, hogy az itt élő emberek ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Dr. Mészáros Lajos érdemi megszólalását azzal zárta, hogy drukkol a Dunaferrnek, hogy megtalálja az útját.

 

Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

 

 

Ha a Vodafone igen, akkor a Dunaferr miért nem?

Pintér Tamás jelezte, hogy nem feltétlenül kapott érdemi válaszokat Mészáros Lajostól, az pedig, hogy ki volt a hibás 18 évvel ezelőtt, majd valamikor érdekes kérdés lehet, de nem most. Most ugyanis, lépni kell, kellene. Persze lehetne arról beszélni, hogy a Vodafone miért ért meg 715 milliárd forintot, vagy az iváncsai gyár 7800 milliót és a Dunaferr miért nem? Vagy arról beszéltek korábban, hogy a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva lehetetlen a kormányzatnak beavatkoznia, amiről bebizonyosodott, hogy nem igaz.

Mezei Zsolt alpolgármester szerint is felesleges most 2004-ről beszélgetni. Bár az is igaz, hogy akkor a privatizáció egy, a működésképtelenség szélén álló Dunaferrt mentett meg. Most az a kérdés, hogy mi lesz holnap? Szabó Zsolt alpolgármester azt is jelezte, hogy újra két részletben kapják a dolgozók a fizetésüket a vasműben, a nem teljesen átgondolt kommunikáció pedig egészen egyszerűen árt a mostani helyzetnek, árt a vasműnek.

Dr. Mészáros Lajos viszonválaszként reagált, elmondta, hogy egy-egy szankciós csomagban, az elfogadás előtt a kormányfő még érvényesíti a magyar emberek érdekeit, aztán szavazza meg. A Dunaferrnek az állam felé is jelentős tartozásai vannak, de az állam nem indít felszámolást. A Vodafone egy profitorientált cég, abba való befektetés az egész ország érdekeit szolgálja, Iváncsán nem a befektetőt támogatta Magyarország, hanem a beruházást. És ez esetben nem olyan cégről van szó, aki csak kifelé viszi a pénzt. Országgyűlési képviselőnk szerint mindig akkor kell lépni, amikor aktuális.

Pintér Tamás polgármester szerint most aktuális. Nagyon. Égetően – és ennél aktuálisabb nem lesz...

 

Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

 

 

  • Létrehozva: 2022. november 18.