fő tartalom

Megépült a csatorna, a csapadékvízelvezetők, de az itt élőknek is van dolguk

Hírkép: Megépült a csatorna, a csapadékvízelvezetők, de az itt élőknek is van dolguk

A lösz a sok vizet nem szereti, éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az utánpótlása és azt minél nagyobb volumenben el lehessen vezetni a talajból.

Az idei január nem igazán kedvezett a talajvíznek, hiszen száz éve nem volt ilyen csapadékos ez a hónap. Városunkban a legveszélyeztetettebb Táborállás környéke, ahol már sok éve megy a harc a természettel.

A körzet képviselője, Orosz Csaba, aki ráadásul ott is él, sőt annak idején, mint tűzoltóparancsnok is részt vett a táborállási terület kárelhárításában úgy fogalmazott, hogy nagyon sok mindenen túl vagyunk, és nagyon sok minden történt már ezen a szakaszon, de alapvető dolgokat mindenkinek be kell tartania a közös cél érdekében.

– A partoldal több mint 10 éve csúszott meg. Talán sokan emlékeznek rá. Az itt élők egészen biztosan. Már akkor elindultak azok a munkálatok, amelyekkel csökkenteni lehet a löszös területek csúszásveszélyét.

Akkor elindult a dróncsövezés, a vízelvezetés, de nem hozott megnyugtató eredményeket. A szakértők azt mondták, hogy a csatornát mindenképp meg kell oldani és a csapadékvíz elvezetését úgyszintén.

 

Megépült a csatorna, a csapadékvízelvezetők, de az itt élőknek is van dolguk

 

 

Elkészült a csatorna, működik a csapadékvízelvezetés és kell az ott élők akarata is

2022-ben hivatalosan is lezárult a Dunaújvárost és több környező települést is érintő új szennyvíztisztítási és elvezetési rendszer, amely városunkban megoldotta az Északi Lakópark, illetve a táborállási terület nagy részén a szennyvízelvezetés problémája.

A csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében közel félmilliárdos fejlesztés történt Táborállás egy jelentős részén, amivel a felszíni vízelvezetést oldották meg zárt csatornák, illetve beton csőereszek segítségével. Mindez nagyon fontos lépés volt, de a jelenben és a jövőben is szükség van arra, hogy az ott élők figyeljenek és vigyázzanak a környezetükre. Hogy ez pontosan mit jelent?

– Ez a terület évtizedek óta várta már, hogy a szennyvíz elvezetése kulturált, európai módon megvalósuljon. Ez a beruházás a végéhez ért, s bár nagyon örülünk annak, hogy végre csatornába tudjuk elvezetni a szennyvizet, de azért ezzel nincs vége a feladatoknak.

Az elkészült munkálatok, az utak aszfaltozása nyilvánvalóan csökkenti a talajba jutó víz mennyiségét, de főleg csapadékos időben nem biztos, hogy ez elégséges. Azt is mondhatnám, hogy amit az önkormányzat amit tehetett, azt megtette.

De a mai napig nagyon sok házból közterületre, az utakra folyik az esővíz. Azon túl, hogy rendelet tiltja az csapadékvíz kieresztését, veszélyes is a talajra.

Tudom, hogy nem feltétlenül egyszerű dolog ez, de ennyit magánszemélyként tegyünk hozzá a biztonságos terület érdekében. A régi szennyvízaknákat fertőtlenítsük, majd használjuk fel az esővíz felfogására, amit aztán tavasztól őszig öntözésre tudunk használni.

Szeretném kérni, hogy az Üdülősoron kialakított árkokba ne dobáljunk bele, még zöldhulladékot sem, mert megakadályozzuk ezzel a víz elfolyását. De meg kell óvni a területen található rétegvíz-kiömlők tisztaságát is, hiszen ezeknek pont az a célja, hogy a felszín alatti vizek távozzanak a mélyből – ezáltal még szilárdabbá téve a földterületeket, elősegítve a partfal-csúszások megelőzését. 

Megépült a csatorna, a csapadékvízelvezetők, de az itt élőknek is van dolguk

 

  • Létrehozva: 2023. február 14.