fő tartalom

Jöhet egy újabb EU-s projekt, viszont két önkormányzati tulajdonjog elúszik

Hírkép: Jöhet egy újabb EU-s projekt, viszont két önkormányzati tulajdonjog elúszik

Rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőttre Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere. Összesen négy témában, halaszthatatlan kérdésekben kellett döntenie a testületnek. Az egyik ilyen az egyházak fenntartásában lévő önkormányzati tulajdonú ingatlanok átadásáról szólt.

Az egyik Esze Tamás utcai társasház közös képviselője kérelemmel fordult a hivatal felé, mely szerint az egyik földszinti lakásában élő házaspár mozgáskorlátozottsága miatt, a társasházban élők egyetértésével a lépcsőházi bejárat akadálymentesítésének kérik. Közgyűlésünk 290 ezer forint vissza nem térítendő támogatással hozzájárul az akadálymentesítés megtervezéséhez.

Már közel félmilliárd EU-s forrás

Indulni kíván városunk a Horizon-Miss-2023-Clima-Cities elnevezésű pályázaton, amelyet azonnal be is kell nyújtani. A projekt lehetővé teszi európai városok kikötőit, kikötővárosaik és azok kapcsolatrendszerének zöldítését, természetalapú megoldások alkalmazását, valamint kék-zöld infrastuktúra használatát ösztönözve. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a napirendnél jelezte, hogy az elmúlt időszakot is figyelembe véve, közel félmilliárd forint közvetlen EU-s forrásnál jár már városunk.

A DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízatása hamarosan lejár, ezért a közgyűlés új ügyvezetőt választott Horváth Tibor személyében. Az új felügyelőbizottsági tagok Sáfrány Katalin, Szalóki László és Barta Endre lett. Döntött arról is a közgyűlés, hogy az önkormányzat és a kft közötti, a sportcsarnok és helyiségeire vonatkozó üzemeltetői szerződést jövő év végéig meghosszabbítja.

Önkormányzati tulajdonok kerülnek egyházi kézbe

Tavaly év végén fogadta el az Országgyűlés azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosítást, amely az egyházaknak lehetőséget ad arra, hogy idén február 28-ig bejelentsék igényüket olyan ingatlanokra is, amelyek sosem voltak a tulajdonukban korábban, de most éppen ők használják azt.

Dunaújvárosban két – eddig az önkormányzat tulajdonában álló – ingatlan átadására érkezett igény. A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház – vagyis a görög katolikusok – a Gárdonyi iskola tulajdoni jogát kérelmezte, a Halásztelki Református Egyházközség pedig a Bercsényi Miklós u. 6-10. épület – vagyis a Szabó Magda iskola – tulajdonba adását kérte.

A szélsebes kormányzati törvénydömping azonban ismét elmulasztotta az érintettekkel való konzultációt, hogy egy alaposan kimunkált törvényt tegyen le az asztalra. A kapkodó munka pedig ismét problémákat okozott, ugyanis a két épületben a jelenlegi egyházi működtetés mellett a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum irodái, illetve a Hild iskola működik. A szakképzési törvény alapján viszont az önkormányzat nekik is köteles itt helyet biztosítani, vagyis a két jogszabály ellentmond egymásnak.

Ezt a patthelyzetet feloldandó az önkormányzat többször is egyeztetett az érintettekkel, majd Közgyűlésünk azt a koncepcionális döntést hozta, hogy a Gárdonyi iskola esetében a tulajdonba kerülés feltétele, hogy a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum és jogutódjai részére az egyház ingyenes használati jogot biztosít 15 évre a közüzemi költségek megfizetése mellett.

A Bercsényi utcai ingatlan esetében megfogalmazódott igény, hogy: a jelenlegi természetbeni megosztás szerint használt felépítmény, épület, kerüljön önálló hrsz. alatt feltüntetésre, amennyiben lehetséges telekkönyvi megosztásra, avagy társasházzá alakítása a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tényleges használatának megfelelően.

Országszerte több tucat állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan kerülhet így az egyházak tulajdonába, amelyek értéke a több tízmilliárd forintot is meghaladja.

  • Létrehozva: 2023. április 27.