fő tartalom

Schneider László érdemelte idén a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat

Hírkép: Schneider László érdemelte idén a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat

Schneider László vette át a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat Pintér Tamás polgármestertől csütörtökön. A karatemester több évtizedes szakmai pályáját a közgyűlésen méltatták.

Az önkormányzati rendelet szerint ez az elismerés olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely városunkban az ifjúsági korosztály nevelésében és az ifjúságvédelemben kiváló munkát végzett.

Élete a karate

Schneider László1980-tól a Dunaújvárosi Papír SK Karate szakosztály sportolója, majd edzője. 1991-től a HIKARI DOJO Harcművészeti-,Sport- és Kulturális Egyesület sportolója, edzője, tulajdonosa.

Sportolói tevékenysége során több országos versenyen öregbítette városunk hírnevét szép eredményeivel. A Japán Karate Szövetség 7 danos mestere.

Az általa vezetett edzéseken mintegy 60-80 gyermek, illetve fiatal felnőtt folyamatos és felelősségteljes képzését végzi.

Egykori tanítványa, Juhász János gyermekkori emlékeket is őriz az edzésekről:

– Nagyon sok gyerek nőtt fel a kezei alatt, akiket sajátként kezelt és tanította becsületre, tiszteletre, kitartásra. Mindig a karate és a tanítás volt számára a legfontosabb. Többször is elutazott Japánba tanulás céljából, hogy ezt tovább tudja adni nekünk. Az évek alatt több száz karatékát tanított, és terelt a jó útra, ráadásul mindig, minden helyzetben kiállt mellettünk.

Németh Kitti 1996 óta, 6 éves kora óta edz Schneider Lászlónál:

– Laci bácsi nemcsak egy edző számomra, hanem mint egy Apa nevel minket az életre. A karate nemcsak egy sport számára, hanem szó szerint az élete, szenvedélye. Nem egy munka, hanem egy út, amiről soha nem tér le. Azt gondolom, ez az elköteleződés ritka érték a mai világban. Örülök, hogy ő az edzőm, és olyan ember vált belőlem amilyen ma is vagyok, mert ezt neki is köszönhetem.

Az utolsó szamurájt köszöntötték

Schneider László az egyesület alapítójaként és vezetőjeként fiatalok százait nevelte fel olyan kultúrában, szellemben és közösségben, amelyre méltán lehetünk büszkék. Egy másik növendéke, Boros Péter szerint hatása messze túlmutat a sportvezetői szerepvállaláson:

– Laci bácsi számomra az utolsó szamurájok egyike. Azon ma már idős szüleink, nagyszüleink, tanítóink egyike, akik örökérvényű értékeket képviseltek. Akik számára a jogok csak a kötelességek után keletkeztek, akik számára az adott szó visszavonhatatlan kötelezettséget, a hűség valódi értéket jelentett. Akik mindig inkább kicsit (vagy sokkal) előbb érkeznek, mintsem elkéssenek valahonnan. Akik nem csak mondják, hanem a saját tetteikkel és az egész életükkel példázzák számunkra ezeket az értékeket. Lassan elhalványulnak az általuk képviselt létfontosságú emberi értékek – éppen ezért fontos elismernünk, és példaként a jövő nemzedékei elé állítanunk ezeket az utolsó szamurájokat.

Emberi, elhivatott nevelői hozzáállása, sportolói érdemei, edzői tevékenysége alapján, a gyermekek fejlődéséért, neveléséért végzett több évtizedes szakmai munkájának elismeréseként Dunaújváros közgyűlése a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat Schneider László részére adományozta, amelyet Pintér Tamás polgármester adott át a csütörtöki közgyűlés előtt.

Schneider László érdemelte idén a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat

A díjazott tiszteletére Barta Endre alpolgármester mondott pohárköszöntőt, megköszönve karatemester jövő nemzedékéért tett fáradhatatlan munkáját.

  • Létrehozva: 2023. május 19.