fő tartalom

„Lakj jól és az étkezés végeztével legyen üres a tányérod!”

Hírkép: „Lakj jól és az étkezés végeztével legyen üres a tányérod!”

Hogy miért jó a svédasztalos választék az iskolai étkezdében? Van két bombabiztos válasz: egyrészt van választék, másrészt mindenki annyit eszik, amennyit akar. A szolgáltató csak egyet kér a diákoktól, mégpedig azt, hogy miután jóllaktak, üres legyen a tányérjuk, vagyis ne kelljen a megmaradt ételt kidobni. A projekt nagyon is működik, már a Petőfiben és a Dózsában is.

Kicsit még fura látni, hogy a kisiskolás gyerekek icipicit még ügyetlenül szedik maguknak a paradicsomos húsgombócot, meg a főtt krumplit. De végülis, ezt is meg kell tanulniuk, meg azt is, hogy annyit szedjünk a tányérra, amennyit megeszünk.

Nagyságrendekkel kevesebb a maradék

Az önkormányzat kötelező feladata a közétkeztetés biztosítása a közintézményekben és természetesen minden ehhez kapcsolódó részlet – fontos kérdés. Pintér Tamás polgármester kedden délidőben a Petőfi iskolába látogatott el, ahol már svédasztalos rendszerben zajlik a gyerekek étkeztetése:

– A gyerekek szabadon választhatnak több fogás közül, így nagyobb kedvvel fogyasztják el az ebédet a menzán, illetve maguk dönthetnek, hogy mennyit esznek. Így nem csak kevesebb étel végzi a szemétben, hanem minden gyerek az igényeinek megfelelően ehet. Fontos számunkra, hogy gyermekeink már gyerekkorban megtanulják, milyen fontos a megfelelő étkezési szokások kialakítása. Ebben a munkában partnerünk a Hungast csoport, akik a „szabadszedéssel”, egy svédasztalos projekt bevezetésével megkezdték a közétkeztetés reformját. A projekt már két dunaújvárosi iskolában is elindult, mi pedig együttműködve a Hungast csoporttal azon dolgozunk, hogy ez a szám tovább bővüljön. A Rajta, Újváros! Egyesület vezette önkormányzat a kezdetektől elhivatott a fenntartható, egészséges életmód támogatásában. Az elmúlt évekből számtalan példát tudunk erre felmutatni, gondoljunk csak a közösségi közlekedés, vagy a szabadidős tevékenységek lehetőségeinek fejlesztésére Dunaújvárosban. Mindennek része az is, hogy már gyermekkortól támogatjuk az egészséges életmód kialakítását, ezért is szívügyünk az utánpótlás-nevelés és a tömegsportok támogatása. Most egy újabbat tudtunk lépni.

„Lakj jól és az étkezés végeztével legyen üres a tányérod!”

Mindenki elégedett

Azt mondják a Petőfiben, hogy szeretik ezt a rendszert (miért is ne szeretnék?) a diákok, a szülők és a tanárok is. A megkérdezettek közül mindenki egyetértett abban, hogy sikersztoriról van szó. Enyedi Csaba a Hungast csoport kommunikációs igazgatója szerint a közétkeztetésben is ideje volt változtatni:

– Egészen egyszerűen idejét múlt rendszerben zajlik a közétkeztetés Magyarországon és változtatni kell rajta, ahogyan ezt meg is tettük és tervezzük is a folytatást. Én azt gondolom, hogy más világot élünk, megváltoztak a szokások, mások lettek az igények is. Az ország több iskolájában is bevezettük a szabadszedéses rendszert, Dunaújvárosban két iskolában is. Meggyőződésem, hogy hosszabb távon az egyetlen járható útra léptünk rá és én csak köszönettel tartozom a város önkormányzatának, hogy partnerként álltak mellettünk ebben a kérdésben is. Az a tapasztalat, hogy a jót mindenki hamar megszokja, bátrabban kísérleteznek a gyerekek, fejlődik a döntési képességük, többféle ételt ismernek meg, ebben is nyitottabbak lesznek. A gyerekek eszközhasználata is nagyon gyorsan fejlődött és szükség van a pedagógusokra is, akik szerepe ebben a projektben is megkérdőjelezhetetlen. Köszönöm nekik is, hogy segítenek. Mi pedig azon dolgozunk, hogy más iskolákban is folytatni tudjuk a fejlesztést.

  • Létrehozva: 2024. február 7.