fő tartalom

ÁTLÉPTÜK A JÁRVÁNYOS KÜSZÖB ÉRTÉKET

A megye területén, 2014. 05. hetében, az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 1009 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 86,1%-al több,  mint az előző héten. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 239,6%ooo volt, átlépve a járványos küszöb értéket. Az influenza aktivitás a mérsékelt tartományban van.

Influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya járásonként változik, mindhárom járás területén különböző mértékben növekedett. Két járás területén átlépte a járványos szintet, egy járás területén közelít a járványos szinthez. A területi morbiditás legmagasabb a Dunaújvárosi járás területén, 262,3%ooo (előző héthez képest 91,5%-os emelkedés); ezt követi a Székesfehérvári járás 256,9%ooo (előző héthez képest 78,9%-os emelkedés); a Móri járás területén pedig a legalacsonyabb, 127,4%ooo (előző héthez képest 150%-os emelkedés). A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 3 hétben folyamatos emelkedést mutat.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a 0-14 évesek kivételével a többi korosztálynál csökkenést mutat az előző hetihez képest.  A csökkenés mértéke a 15-34 éveseknél 17,8%-os; a 35-59 éveseknél 21,0%-os; a 60 évesek és az e fölöttieknél 7,8%-os; az emelkedés mértéke a 0-14 éveseknél 49,4%-os.

Az orvoshoz fordulók 43,9%-a a 0-14 éves; 31,8%-a a 15-34 éves; 19,6%-a a 35-59 éves; 4,7%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki.

Az 5. héten a Székesfehérvári járás területén lévő két óvodából légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását jelentették. A hiányzások mértéke meghaladta a 30%-t.

Az egyik óvodában az elvégzett járványügyi vizsgálat alapján a megbetegedések a 04. hét végén, a hiányzások növekedése az 5. hét elején indult. A hirtelen jelentkező magas láz,  elhúzódó köhögéssel, 2 esetben tüdőgyulladással járó megbetegedések az óvodások körében jelentkeztek. A nagyszámú hiányzásra való tekintettel az óvoda működését az elmúlt hét második felében két napra felfüggesztették. A gyerekek nagy része már gyógyult. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálat Adenovírus kóroki szerepét igazolta.

A másik óvodában az elvégzett járványügyi vizsgálat alapján a megbetegedések és a hiányzások növekedése a 05. hét közepén indult. A száraz köhögéssel, néhány esetben lázzal járó megbetegedések csupán az óvodások körében jelentkeztek. Jelenleg a hiányzások száma már jelentősen csökkent. Az etiológia tisztázására légúti mintavételezés folyamatban.

A megyében a légúti minták vizsgálata során 1 influenza A(H1pdm09) vírus pozitivitásra derült fény.

Fejér megyében az összesített megyei adatok alapján az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók aránya közel kétszeresére emelkedett, átlépve a járványos küszöb értéket.

Az influenza aktivitás a megye egészét tekintve, valamint a Székesfehérvári és a Dunaújvárosi Járási Intézet illetékességi területén meghaladta a járványos küszöbértéket, mérsékelt aktivitási tartományban van. Az eddigi adatok alapján influenza vírus megyénkben egy esetben került kimutatásra.

Influenza vírus okozta közösségi járványról ez idáig még nem érkezett jelentés.

A megelőzés leghatékonyabb eszköze az influenza elleni védőoltás.

Az influenza védőoltásokkal még jelentős számú megbetegedés előzhető meg.

Még mindig nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

Az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan kockázatnak vannak kitéve a krónikus betegségben szenvedők, várandós kismamák, és a 65 év felettiek.

A veszélyeztetett csoportokba tartozók számára az influenza elleni védőoltás térítésmentesen, háziorvosuknál elérhető.

A megyénkben térítésmentes influenza oltóanyag 70%-a már beadásra került, de megfelelő mennyiségű, térítésmentes oltóanyag áll még rendelkezésre a háziorvosoknál.

Mindazok számára, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba influenza oltóanyagok receptre, térítés ellenében a gyógyszertárakban is elérhetők, a háziorvosoknál kérhető.

Az influenza védőoltás beadása után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki.

Ajánlatos, hogy akik megbetegedtek, saját és mások védelme érdekében forduljanak orvoshoz, gyógyulásukig maradjanak otthon és kövessék orvosuk tanácsait.

 

          Dr. Müller Cecília                                                          Dr. Krisztián Erika

          megyei tisztifőorvos                                                   járványügyi osztályvezető főorvos

 

  • Létrehozva: 2014. február 5.