fő tartalom

Átadták az idei évi Dunaújváros Sportjáért Díjakat!

Hírkép: Átadták az idei évi Dunaújváros Sportjáért Díjakat!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése még 1997-ben alkotta meg önkormányzati rendeletét, mely a „Dunaújváros Sportjáért” díj odaítéléséről rendelkezik. Az elismerés, azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik Dunaújvárosban a testnevelés és sport területén kiváló munkát végeztek, illetve kimagasló sporteredményeket értek el. A díj adományozására javaslatot tehet bármely személy, illetve közösség. Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a 25/2014. (II. 05.) határozatának értelmében, a „Dunaújváros Sportjáért” Díjat az idei évben:Keszi Viktória tradicionális íjász, Vass András világbajnoki bronzérmes kenuversenyző, Bába Mihály az NBI-es női kézilabda csapat gyúrója valamint Liszi Ferenc testnevelő tanár, mesteredző részére adományozta.

Keszi Viktória tradicionális íjász,

a Mezőföldi Sólymok Íjász Egyesület tagja, 1996. március 20-án született Budapesten. Már egészen kicsi korától érdekelte a történelem, a magyar hagyományok, melynek szeretetét a családjától örökölte, így történt, hogy kilenc évesen egy újságcikkben találkozott a dunaújvárosi hagyományos íjászattal, és édesanyjával közösen ellátogattak egy edzésre. A látogatás jól sikerült, hiszen Viktória azóta is az egyesület tagja, és sikert sikerre halmoz.

Az elképesztő energia, amivel belevetette magát az edzésekbe rövid idő alatt meghozta gyümölcsét. Sorra nyerte az itthoni korosztályos versenyeket. Kortársai (a lányokon kívül a fiúk is) pontosan tudták, ha megjelent egy versenyen csak a dobogó második helyétől volt számukra hely. 

A sportolás mellet a tanulásra és az iskolai életre is nagy gondot fordított. A Móricz Zsigmond Általános Iskola egyik legkiválóbb tanulójaként végzett. Így nem jelentett különösebb nehézséget, hogy felvételt nyerjen a Széchenyi István Gimnáziumba. Ekkor már több évi tapasztalattal a háta mögött adódott a lehetőség, hogy komolyabb nemzetközi versenyeken is megméretesse magát.

Első VB érmét 2011 szeptemberében Dél-Koreában szerezte, Junior kategóriában Arany érmes lett. Ezt követte még két VB verseny, de már Felnőtt Női kategóriában. Lehet, hogy éppen csak betöltötte a 16. életévét (még 2012-ben) a női mezőnyben is megállta helyét, hiszen végül  bronzérmet szerzett. A tavalyi 2013-as évben egy újabb Dél-Koreai Világbajnokságon Viki ismét szép eredménnyel, egy ezüstéremmel mutatkozott meg.

Kitartó és eredményes sporttevékenysége elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Keszi Viktória részére adományozta.

 

Vass András

A Dunaferr Sportegyesület sportolója, 1990. április 24-én született. András a Dunaferr SE saját nevelésű, jelenleg is a magyar nemzeti kajak-kenu válogatott versenyzője, aki városuk hírnevét már évek óta, számos alkalommal öregbítette. Kitűzött célja a riói olimpián való eredményes részvétel.

Edzője Hubik András, Dunaújváros ismert, a kajak-kenu szakmában pedig elismert sportszakembere, aki nem mellesleg 2010-ben, hosszú évek sikeres munkája érdemeként elnyerte a Dunaújváros Sportjáért díjat.

Vass András eddigi pályafutása során már számos alkalommal bizonyította tehetségét, így például a 2013-as Felnőtt Világbajnokságon 1000 méteres távon bronzérmet, a tavalyi szegedi kajak-kenu világkupán szintén 1000 méteres távon bronzérmet szerzett, vagy például 2010-ben a Felnőtt Európa Bajnokságon 1000 méteren V. helyezést ért el.

Vass András hitvallása:

„Semmi sincs, ami fontosabb lenne annál, minthogy országomnak és szülővárosomnak büszkeséget szerezzek a riói olimpián. Ennek rendelem alá minden napomat, órámat és ennek szellemében élem minden percemet. Szeretném megmutatni a világnak, hogy a magyar kajak-kenu legyőzhetetlen.”

Példaértékű sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Vass András részére adományozta.

Vass András legjobb eredményei:

2013. ICF Felnőtt Világbajnokság, C4 1000 m-es távon III. helyezés (bronzérem)

2013. szegedi kajak-kenu ICF Világkupa: C4 1000 m, III. hely (bronzérem)

2010. ICF Felnőtt Európa Bajnokság: C4 1000 m, V. hely

2008. Ifjúsági Európa Bajnokság C1 1000 m-es távon II. hely (ezüst)

2008. Ifjúsági Európa Bajnokság C1 500 m-es távon I. hely (arany)

2007. Ifjúsági Világbajnokság C4 500 m-es távon I. hely (arany)

 

Bába Mihály,

1955. június 30-án született Dunaújvárosban. 1970-ben kezdett dolgozni a Dunai Vasműben, mellette pedig a Dunaújvárosi Kohász SE birkózó szakosztályának volt a sportolója. Pályafutása alatt kimagasló eredményeket ért el, úgy mint a junior magyar bajnoki bronzérem és a felnőtt magyar bajnoki bronzérem.

Az aktív sportolást követően – a Dunai Vasműben töltött munka mellett – masszőri pályafutását 1973-tól 1983-ig a Dunaújvárosi Építők labdarúgó csapatánál folytatta. Ezt követően 1984-től visszatért szeretett egyesületéhez, a Dunaújvárosi Kohászhoz.

Bába Mihály 1985-től masszőre az NB I-es női kézilabda csapatnak, ahol még ma is lelkiismeretesen tevékenykedik. Részese lehetett a női kézilabda csapat összes kiemelkedő eredményének: ötszörös magyar bajnoki cím, ötszörös Magyar Kupa győztes és még több dobogós helyezés.

Az elmúlt időszakban hosszabb-rövidebb ideig különböző dunaferres szakosztályoknál (úgy mint férfi kézilabda, jégkorong, vagy éppen labdarúgás) tevékenykedett masszőrként.

2005-től 2009-ig a magyar nemzeti női kézilabda válogatottnál folytatott masszőri munkát, ahol az Európa bajnoki bronzérem és világbajnoki bronzérem megszerzésének részese lehetett.

Mindig büszke volt arra, hogy ezeken a világversenyeken Dunaújvárost képviselhette. Mindig is kitartott szeretett egyesülete mellett, és a feltörekvő Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia sportegyesület támogatásán fáradozik.

Több évtizedes kiemelkedő sporttevékenysége elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Bába Mihály részére adományozta.

 

Liszi Ferenc

1943. január 18-án született Abán, 1961 óta él és dolgozik Dunaújvárosban, Dunaújvárosért.

1962-ben vált igazolt röplabdázóvá, és 15 esztendőn át segítette a Dunaújvárosi Kohász csapatát. A sport mellett tanult, képezte magát, és egészen a szakedzői diplomáig jutott. Még aktív játékosként elkezdte gyakorolni az edzői hivatást, és szinte minden korosztály mellett megfordult. Számtalan tehetséget nevelt, akik a korosztályos válogatottakat erősítették, majd később az NBI-ben is megállták a helyüket.

Később a férfi NB I-es csapat edzője lett, egyben a juniorokkal is foglalkozott. Olyan sikeresek voltak ezek az évek, hogy más egyesületek is felfigyeltek a munkájára. Bár Székesfehérváron, Szolnokon is szép eredményeket ért el, szíve Dunaújvárosba hívta, és még három szép, sikeres esztendőt töltött a felnőtt csapat mellett.

1993-tól döntött úgy, hogy kizárólag a fiatalokkal foglalkozik. Így kezdett testnevelőként tevékenykedni a Hild József Szakközépiskolában. 1996-tól röplabda csapatot szervezett, és páratlan sikersorozat kezdődött. Diákcsapataiban megfordult szinte az egész jelenlegi felnőtt válogatott, de a többi korosztály nagy része is az ő keze alatt csiszolódott. Nemcsak edzőjük, hanem apjuk helyett apjuk is volt ezeknek a fiataloknak. Szinte hihetetlen, de ez alatt a 18 év alatt 20 magyar diákolimpiai elsőséget szerzett a különböző korosztályokban, számtalan ezüst és bronzérmet, valamint nemzetközi sikereket könyvelhetnek el, öregbítve ezzel iskolája és a városunk hírnevét.

Kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Liszi Ferenc mesteredző részére adományozta.

  • Frissítve: 2014. március 9.
  • Létrehozva: 2014. február 22.