fő tartalom

DF – továbbra is erős műszaki, informatikai képzési preferenciák

A Dunaújvárosi Főiskola az elmúlt két évben nem csak szakstruktúra-átalakításon és szervezeti kultúraváltáson ment keresztül, de stratégiai célkitűzéseit tekintve is megújult. Míg küldetésnyilatkozatának továbbra is meghatározó elemei az egész életen át tartó tanulási folyamatot támogató képzési struktúra és a magas színvonalú gyakorlatorientált képzés, a főiskola életében stratégiai fontosságú a hallgatói sikeresség támogatása (HASIT projekt), a kooperatív-duális képzés, az ipari kapcsolatok bővülése és a munkaerőpiac igényeihez igazodó oktatási program és környezet.

Kooperatív-duális képzésünk egy új elem a megfelelő szaktudású diplomás szakemberek sikeres munkaerőpiaci pályára állításában. A kooperatív-duális koncepció célkitűzése, hogy képzéseink a munkaerő-piaci igények alapján fejlődjenek, miközben regionális szinten erősödjenek a szakmai együttműködéseink a piaci szereplők képviselőivel. Ezáltal a gyakorlatorientált képzés és annak színvonala erősödik, így várhatóan nő a piacképes végzettséggel rendelkező diplomások száma.

2014. szeptemberében négy új tantárgyat indítunk, melyet stratégiai partnereinkkel közösen dolgoztunk ki, a fenti célok elérése érdekében. Az „Autóipari minőségirányítás” tantárgyat a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel, az „Atomerőművek üzemtanát” az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel, a „Webes és mobil alkalmazások F#-ban” tantárgyat az Intellifactory Kft.-vel, míg a „Modern technológiák a pénzügyi informatikában” tantárgyat a Dorsum Zrt.-vel közösen alakítottuk ki.

A sikeres diplomaszerzést az országos színvonalú laborparkkal, a hallgatói sikeresség támogatásával, tehetséggondozással, képzéseink minőségi fejlesztésével és módszertani megújításával, multikulturális környezettel, nyelvi képzéssel és oktatói kiválóságainkkal biztosítjuk hallgatóink számára.

A Dunaújvárosi Főiskolán az általános felvételi eljárás keretében 419, a pótfelvételi ponthúzás után rendelkezésre álló adatok alapján további 86 fő kezdheti meg szeptemberben tanulmányait. A hozzánk jelentkezett hallgatók bizonyos szakoknál magasan a minimum pontszám feletti eredményeket érték el, például gépészmérnöki alapképzésnél 329, mérnökinformatikus alapképzésnél 304, levelezős munkarendű gazdálkodási és menedzsment alapképzésünkre 471 átlagponttal lehetett bekerülni.

Az általános felvételi eljárásban alapképzésre 289 fő, felsőoktatási szakképzésre 173 fő, mesterképzésre 43 fő nyert felvételt. Nappali tagozaton 195, levelező tagozaton 310 újonnan felvett hallgató kezdheti meg szeptemberben a tanévet.

A felvettek közül 353-an érték el az államilag támogatott felvételi pontszámot és 152-en tanulhatnak önköltséges formában.

Alapképzésben jelentős létszámot képvisel a műszaki és informatikai képzési terület. Legnépszerűbb szakunk a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus és a műszaki menedzser.

A felvettek egyharmada felsőoktatási szakképzésben kezdi meg tanulmányait. A legnépszerűbb szakok a mérnökinformatikus (rendszergazda), a gazdálkodási és menedzsment, valamint a gazdaságinformatikus szak.

Mesterképzésre felvett hallgatók 40 %-a gépészmérnöki, 60 %-a pedig pedagógiai szakokon sajátíthatja el ismereteit.

Szakirányú továbbképzéseink továbbra is népszerűek és keresettek. Az eddig rendelkezésünkre álló adatok alapján a minőségirányítási szakmérnök és a pedagógiai szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzéseink már biztosan indulnak, de még mindig fogadunk rá jelentkezéseket. Várjuk továbbá a hegesztőtechnológus, a gépészeti karbantartó és az ipari környezeti szakmérnök szakirányú továbbképzésen tanulni vágyók jelentkezését is. A jelentkezés még szeptember 15-ig tart, a felvettek pontos száma csak ezután realizálódik.

A 2014-2015. tanévre 160 fő külföldi hallgatót várunk, akik Törökországból, Azerbajdzsánból, Kínából, Kamerunból és Brazíliából érkeznek/érkeztek hozzánk. A Dunaújvárosi Főiskola számos nemzetközi ösztöndíjprogramnak tagja, melynek keretében különböző országokból tudunk fogadni hallgatókat. Idén 37 brazil hallgató kezdi meg nálunk tanulmányait, 22 fő Erasmus hallgató Portugáliából, Belgiumból és Törökországból érkezik. Bízzunk benne, hogy a hozzánk jelentkező összes külföldi hallgató megkapja vízumát és megkezdheti tanulmányait az intézményben.

A Dunaújvárosi Főiskola elismert családbarát intézmény. A családi napközi a Kerpely Antal Kollégium földszintjén működik. Az oda érkező gyermekek családias, rendkívül jól felszerelt napközibe érkeznek, ahol szakképzett gondozók felügyelnek rájuk, mialatt szüleik oktatnak vagy tanulnak. Fontos, hogy ez a napközi, mind az oktatóink, mind a hallgatóink számára segítséget nyújt a gyermekelhelyezésben nemcsak hétköznap, de levelezős hétvégéken is.

Gólyáinknak és felsőbb éves hallgatóinknak sikeres tanévet kívánunk!

Jó Szerencsét!

  • Létrehozva: 2014. szeptember 8.